Miksi palautuminen on oikeastaan niin tärkeää? Keho toipuu rasituksen jälkeen monin tavoin: pienet lihasvauriot korjautuvat, nestetasapaino palautuu ja muutkin kehon rasitukset korjautuvat. Lihakset myös kasvavat levossa, joten riittävä palautuminen on edellytys lihasten kasvamiselle.

Tärkeimmät palautumisen mittarit

1. Uni ja nukahtaminen

Unen aikana tapahtuva kehon ja mielen palautuminen on aivan olennaista hyvinvoinnin, jaksamisen ja kehittymisen kannalta. Seuraa vireystilaasi unen jälkeen ja sovita treenisi sen mukaan. Ei ole järkevää lähteä huonosti nukutun yön jälkeen aamulla rankkaan treeniin. Kun vireystaso on matala, ei treeni ole niin tehokas vaan saattaa päinvastoin kuluttaa. Toisaalta hyvin nukutun yön jälkeen on ihanaa lähteä aamulenkille.

Tarkkaile: Tuleeko uni heti vai joudutko odottamaan sitä? Heräätkö aamulla vireänä ja levänneenä? Näetkö unia? Oletko unen aikana levollinen vai rauhallinen?

Mies pitää huolen levosta nukkumalla, mikä onkin tärkeä asia palautumisen kannalta.

Lue myös: Hannen ketomatka Fitfarmin kanssa

2. Ruokahalu ja vatsan toiminta

Ruoka ravitsee ja auttaa jaksamaan, mutta se on lisäksi nautinto. Syöminen ei ole tankkaamista vaan oikeastaan rentoutumista pienen monellakin tavalla ravitsevan tauon ääressä. Syö ruokaa, josta nautit ja joka tuntuu tekevän hyvää sekä kehollesi että mielellesi. Seuraa miten vatsasi toimii, niin opit tuntemaan mitkä ruoka-aineet hellivät kehoasi ja mitä sinun kannattaa välttää. Oikeiden ravintoaineiden riittävä saanti edesauttaa palautumista, samoin riittävä veden juonti.

Tarkkaile: Onko ruokahalusi kohdillaan? Onko vatsasi toiminta säännöllinen? Syötkö ravitsevaa ruokaa? Onko ateriavälisi kohdallaan? Juotko tarpeeksi vettä? 

3. Treenitehot

Jos treeni kulkee, se toimii. Jos sinun taas pitää pakottaa itseäsi, saattaa olla ettet ole palautunut tarpeeksi edellisestä rasituksesta. Muista, että jos palautumisen laiminlyönti jatkuu pitkään, kasvavat treenissä syntyvien vaurioiden riskit. Palautuneena olet skarppi ja kehosi reagoi nopeasti, väsyneenä taas saatat tehdä virheitä.

Tarkkaile: Onko sinulla vireä ja voimakas olo treenatessasi? Minkälainen mieliala sinulla on? Menetkö eteenpäin puskemalla vai kevyesti?

4. Sykevälivaihtelu

Sykevälivaihtelu tarkoittaa sitä, kuinka paljon yksittäisten sydämenlyöntien väli vaihtelee. Monet mittaavat sykettään esimerkiksi älykellon avulla, jolloin voidaan tutkia sykkeen vaihtelua koko vuorokauden ajalta. Tuloksia saadaan paitsi treenin aikaisesta sykkeestä, myös yöllä ja vapaa-ajalla. Tuloksista voidaan päätellä paljon mm. ihmisen kunnosta, palautumisen laadusta levon aikana sekä yleisestä stressitasosta.

Tarkkaile:Minkälainen syke ja sykevaihteluväli sinulla on eri hetkissä: treenatessasi, vapaa-ajallasi, töissä ja unen aikana? Mitä tulokset kertovat sinulle - voiko kehosi hyvin, onko sinulla yleistä rasitusta vai saatko tarpeeksi palauttavaa lepoa?

5. Yleinen vireystila

Kuuntele omaa kehoasi ja vireystasoasi, älä treenikalenteriasi. Et voita mitään sillä, että teet väkisin liian rankkaa treeniä. Sen sijaan kukoistat, kun teet hyvällä mielellä ja oikealla vireystasolla sopivan haastavaa treeniä. Kun palaudut kunnolla, treeni on innostava ja kiinnostava asia, ei pakkopullaa.

Tarkkaile: Kuinka usein olosi on vireä ja innostunut, kuinka usein taas väsynyt ja jaksamaton? 

Artikkelin kirjoitti Mitra Vasara.



Haluatko maksaa liikuntaeduilla?