Mihin B12-vitamiinia tarvitaan ja kuinka paljon?
Mihin B12-vitamiinia oikein tarvitaan ja kuinka paljon? B12-vitamiinin päivittäinen saantisuositus aikuisilla on 2,0 µg (naiset) ja 2,4 µg (miehet). Sen imeytyminen on kuitenkin monimutkaista, joten sitä on hyvä saada päivittäisestä ravinnosta reilummin.
B12-vitamiini on tärkeä vitamiini lihaksistolle, hermostolle ja aivoille. Se auttaa ylläpitämään ja parantamaan immuunijärjestelmää sekä kognitiivisia toimintoja, eli tietoja käsitteleviä toimintoja, kuten muistia. Lisäksi B12-vitamiini toimii olennaisena osana proteiinien, rasvojen ja hiilihydraattien aineenvaihduntaa. B12-vitamiini on myös yksi sydän- ja verisuonisairauksilta suojaava tekijä, sillä sen riittävän saannin on havaittu olevan yhteydessä matalampaan homokysteiinitasoon, joka on sydäntautien itsenäinen, merkittävä riskitekijä.
Lisäksi B12-vitamiinia tarvitaan perintötekijöiden eli DNA:n muodostamiseen ja solujen uusiutumiseen sekä elimistön energiantuotantoon osallistuvan ubikinonin (Q10) tuotantoon. Sitä kautta se hidastaa esimerkiksi aivojen ikääntymistä ja auttaa ihoa, hiuksia ja kynsiä pysymään hyvinvoivina. Ikääntyneillä korkeammat B12-vitamiinitasot on yhdistetty hitaampaan kognitiivisten toimintojen alenemiseen. Näiden lisäksi B12-vitamiinia tarvitaan punasolujen normaaliin tuotantoon, ja sen puutos voi johtaa megaloblastiseen anemiaan, jossa punasolujen koko on suurentunut. Tavallisessa raudanpuutoksesta johtuvassa anemiassa ne pienenevät.
Jos henkilö kärsii B12-vitamiinin puutoksesta, tähän voi liittyä mm. masennusta, mielialahäiriöitä ja vireyden sekä muistin heikkenemistä. Poikkeava väsymys voi liittyä B12-vitamiinin tai yleisesti B-vitamiinien puutokseen, joskin yleisin syy väsymykselle on huono unenlaatu tai jatkuva univajeessa eläminen. Eli aina nämä oireet eivät viittaa juuri B-vitamiinien puutteeseen.