Kihti ja ruokavalio
Miten kihtiä voi hoitaa ruokavaliolla? Kihdin ruokavaliohoidossa tavoitteena on pienentää nimenomaan seerumin virtsahappopitoisuus sellaiselle tasolle, jolla estetään virtsahapon kertyminen muun muassa niveliin. Periaatteena kihtipotilaan ruokavaliossa ovat puriinia sisältävien ruokien välttäminen, runsas nesteen nauttiminen sekä alkoholin käytön rajoittaminen. Lisäksi, jos kihtiä sairastava kärsii myös ylipainosta, hänelle suositellaan laihduttamista.
Tutkimusten mukaan pelkkä ylipainoisen laihdutus pienentää veren virtsahappopitoisuutta yhtä tehokkaasti kuin hyvin toteutettu ruokavaliohoito. On kuitenkin huomioitava, että erittäin niukkaenergiset ruokavaliot tai paastot voivat laukaista kihtikohtauksen estämällä virtsahapon erittymistä virtsaan. Siksi yleisesti suositellut laihduttavat ruokavaliot ovat ensisijainen vaihtoehto kihtipotilaalle. Tällaiset yleisesti suositellut laihduttavat ruokavaliot sisältävät myös vähemmän puriineja kuin runsaasti proteiinia tai vähemmän hiilihydraatteja sisältävät ruokavaliot. Ruokavalio ja laihduttaminen yhdessä voivat laskea virtsahappotasoa niin paljon, ettei pysyvää lääkehoitoa kihtiin tarvita. Eli onnistunut lopputulos saavutetaan pysyvillä elämäntapamuutoksilla. Jos sairastat kihtiä, meidän valmennuksista kannattaa tutustua esimerkiksi SUPERDIEETTI®-valmennukseen!
Tutustutaan seuraavaksi erilaisiin ruoka-aineisiin, joita olisi hyvä välttää tai suosia, jos kärsii kihdistä tai kihdin oireista ja jotka olisi hyvä ottaa huomioon ruokavaliota koostaessa.
Ruoka-aineita, joita tulisi välttää kokonaan, jos sairastaa kihtiä:
- Sisäelimet
- Pienet kalat
- Kalannahka
- Siipikarjan nahka
- Hiiva ja hiivavalmisteet
Ruoka-aineita, joita tulisi välttää suurina annoksina kihtiä sairastaessa:
- Liha
- Äyriäiset
- Pienimunainen mäti
- Pavut, linssit, herneet
- Sienet
Vapaasti syötävät ruoka-aineet kihtiä sairastaessa:
- Viljatuotteet
- Peruna
- Hedelmät
- Useimmat kasvikset
- Kasviöljyt ja ravintorasvat
- Maitovalmisteet
- Kananmuna
- Kahvi, tee, kaakao
- Mausteet
- Isomunainen mäti
Ruokavaliossa huomioitavaa on myös se, että alkoholi lisää virtsahapon muodostusta sekä estää virtsahapon erittymistä. Erityisesti oluen käyttöä tulisi rajoittaa sen sisältämien puriiniaineiden vuoksi. Lisäksi myös fruktoosia tulisi suurina määrinä välttää, sillä se voi lisätä korkeaa veren virtsahappopitoisuutta. Tämä tarkoittaa fruktoosilla makeutettujen virvoitusjuomien, mehujen ja makeisten välttämistä. Sen sijaan hedelmistä ja marjoista saatu luontainen fruktoosi ei kuitenkaan tavanomaisilla annoksilla aiheuta epäedullisia vaikutuksia veren virtsahappopitoisuuksiin, joten niitä saa nauttia vapaasti osana monipuolista ruokavaliota.
Eli jos sairastat kihtiä koosta ruokavaliosi yksinkertaisuudessaan näin:
- Juo runsaasti vettä.
- Käytä hiilihydraatin lähteenä perunaa ja viljatuotteita.
- Käytä proteiinin lähteenä nahatonta broileria, kalkkunaa, kasviproteiineja ja maitotaloustuotteita.
- Käytä vähärasvaisia tai rasvattomia maitotaloustuotteita päivittäin, sillä niiden päivittäinen käyttö pienentää seerumin virtsahappopitoisuutta ja kihtikohtausten määrää.
- Suosi kasvispainotteista ruokavaliota ja käytä monipuolisesti kasviksia, hedelmiä ja marjoja.
- Käytä rasvalähteenä mieluusti kylmäpuristettuja kasviöljyjä
- Myös kahvin juonti kannattaa, sillä se auttaa pienentämään seerumin virtsahappopitoisuutta.
Tämän kattavan tiedon kihdistä ja kihtiä sairastavan ruokavaliosta sinulle kokosi valmentajamme Marleena Jaatinen (Liikuntalääketieteen opiskelija, kätilö ja sairaanhoitaja).