Ketogeeninen ruokavalio, ketoosi ja keto - mitä ne oikein ovat?
Ketogeeninen ruokavalio, ketoosi, tai lyhyemmin keto ovat sanoja, jotka tuntuvat olevan nyt kaikkien huulilla. Usein kuulee puhuttavan myös salaperäisestä ketoflunssasta ja ketohengestä, mutta mitä näillä oikein tarkoitetaan? Lähdetäänpä ihan perusasioista liikkeelle.
Ketogeeninen ruokavalio
Oikeaoppisesti toteutetulla ketogeenisella ruokavaliolla keho oppii käyttämään rasvaa energianlähteenään. Käytän sanaa ”oppii”, koska siitä nimenomaan on kyse kun siirrytään tavanomaisesta hiilihydraattipitoisesta ruokavaliosta ketogeeniseen. Kehon on helpompi ottaa energiansa hiilihydraateista kuin rasvasta eli rasvan hyödyntäminen on työläämpi prosessi. Ei kuitenkaan huolta, sillä keho pystyy tähän kyllä ketogeenisen ruokavalion avulla.
Ketogeeninen ruokavalio koostetaan niin, että suurin osa energiasta tulee laadukkaista rasvoista. Lisäksi ruokavalioon kuuluu kohtuullinen määrä proteiinia samalla kun hiilihydraattien määrä pidetään minimissä.

Polta rasvaa ja katkaise sokerikoukku
Ketogeenisella ruokavaliolla voidaan saavuttaa monenlaisia hyötyjä, ja tehokas rasvanpoltto on luonnollisesti yksi niistä. Kun energiavaje ja ketoosi yhdistetään, on painonpudotus tehokasta ja tapahtuu nimenomaan rasvasta. Toinen ketogeenisen ruokavalion eduista on makeanhimon ja mielitekojen väheneminen sekä suoranaisen sokerikoukun katkaisu. Koska rasva on ketogeenisessa ruokavaliossa keskeisessä roolissa, verensokeri on tasaisempi, mikä vaikuttaa myös makeanhimoon. Ja koska ketogeeniseen ruokavalioon ei sisälly sokeria tai muita hiilihydraatteja, sitä noudattamalla koukun katkaiseminen käy helposti.
Miten Keto+ -valmennus rakentuu?
Ruokavaliossa laadukkaat rasvanlähteet kuten avokadot, öljyt, kananmunankeltuaiset ja mantelit muodostavat sen ytimen. Lisäksi ravitset kehoasi ihanilla vihreillä kasviksilla kuten parsalla, pinaatilla ja kurkulla. Kala, liha ja kananmunat puolestaan toimivat puhtaina proteiininlähteinä kehollesi.
Vähähiilihydraattiset tai ketoosiin johtavat dieetit eivät ole mikään uusi juttu, mutta ne toteutetaan usein väärin. Jos dieettiä ei toteuteta oikein ja siitä ei poistuta oikein, jaksaminen kärsii ja sitten kun dieetti loppuu, kilot tulevat usein korkojen kera takaisin.
Keto+ -verkkovalmennus koostuu kolmesta jaksosta, jotka ovat valmistava jakso, ketoosijakso ja palauttava jakso.
Valmistava jakso
Kahdella ensimmäisellä viikolla noudatetaan vähähiilihydraattista ruokavaliota, joka ei kuitenkaan vielä ole ketogeeninen. Totutat kehoasi pienempään hiilihydraatinsaantiin sekä opettelet ohjeiden mukaan syömistä. Tällä jaksolla tutustut verkkovalmennusalustaan, opit ketogeenisestä ruokavaliosta sekä alat pohtia omia elämäntapojasi pysyvien tulosten saavuttamiseksi. Vaikka kahdella ensimmäisellä viikolla ei vielä mennä ketodieetin mukaisesti, rasvanpoltto alkaa tehostua jo tässä vaiheessa.
Ketoosijakso
Viiden viikon ketoosijaksolla hiilihydraattien määrää vähennetään alle 20 g/vrk. Ketoosiin siirtyessä on normaalia kokea lieviä “ketoflunssan” oireita (flunssainen olo, väsymys tai esim. päänsärky) muutaman päivän ajan. Tämä on täysin normaalia ja menee ohi nopeasti ja pian huomaatkin kehosi olevan ketoosissa ja olo on energisempi.
Ja jos huomaat, että ketoosi ei sinulle jostain syystä sovikaan, älä huoli! Valmentaja ohjeistaa sinua tarvittaessa niin, että voit jatkaa dieettiä sinulle sopivalla tavalla.
Palauttava jakso
Valmennuksen viimeisellä viikolla lisäät hiilihydraatteja hiljalleen ruokavalioosi takaisin ja alat poistumaan ketoosista. Tätä kutsutaan palauttavaksi jaksoksi. Hiilihydraattien määrä pidetään tällä viikolla vielä maltillisena, jotta keho tottuu hiilihydraattien kasvavaan määrään tiukemman ketojakson jälkeen. Valmennuksen aikana olet oppinut, miten jatkat laihdutustasi ja mahdollisesti elämäntapamuutosprosessiasi dieetin jälkeen ja saat vielä viimeisellä viikolla lisää ohjeita jatkoon, jotta saavutetut tulokset pysyvät ja onnistut pitkäntähtäimen painonpudotuksessasi.
Lue myös: Asiantuntijamme kokoama tietopaketti ketogeenisesta ruokavaliosta
Täytyykö ohjeita noudattaa 100%?
Ketogeeninen ruokavalio perustuu kehon ketoositilaan, joka saavutetaan muutaman päivän kuluessa, kun ruokavaliossa ei ole hiilihydraatteja. Hiilihydraattipitoiset repsahdukset ja vapaasyönnit johtavat ketoosin purkautumiseen, jolloin homma katkeaa. Ja koska koko hommassa ikävin vaihe on juuri ketoosiin siirtyminen, et varmasti halua tehdä tätä uudelleen ja uudelleen. Reissussakin voi noudattaa tarkkaa ruokavaliota, vaikka se vaatii hieman suunnittelua. Ketogeenisen ruokavalion ainekset ovat helposti mukana kulkevia ja saatavilla lähikaupoista jokaisessa maassa!
Mitä sivuvaikutuksia ketogeeninen ruokavalio voi aiheuttaa?
Koska rasvan hyödyntäminen on hankalampaa eikä kroppamme tykkää tehdä hankalia asioita, se saattaa alkuvaiheessa pistää myös kampoihin. Tämä saattaa näkyä erilaisina ikävinä mutta harmittomina oireiluina kuten päänsärkynä, paleluna, nälkänä, väsymyksenä ja yleisesti vetämättömänä olona. Näistä oireista käytetäänkin usein yleisnimeä ”ketoflunssa”. Jos näitä flunssan oireita ilmenee, ne helpottavat yleensä muutamassa päivässä mutta tämäkin on hyvin yksilöllistä.
Toinen oire, mistä kuulee usein puhuttavan on haiseva hengitys, eli ns. ketohenki. Kun keho menee ketoosiin ja alkaa tuottaa ketoaineita, ne saattavat puskea läpi esimerkiksi sekä hengityksen että hien kautta. Pahanhajuinen hengitys on toki ikävä vaiva mutta täysin harmiton ja sen esiintyminen on todella yksilöllistä. Lisäksi usein käy niin, että hengityskin raikastuu sitä mukaa kun kroppa pääsee vauhtiin ja ketoositila on saavutettu.
Keto+ on tiukka rasvanpolttodieetti, joka on suunniteltu erityisesti runsaan ylipainon kanssa kamppaileville ihmisille. Lähde mukaan!
