Olen lähiaikoina remontoinut sekä järjestänyt kotiani samalla kauniiksi ja selkeäksi. Samalla olen huomannut, miten ihanalta tuntuu kun tavaroita ei tarvitse etsiä. Ne ovat omilla kätevillä paikoillaan ja nätisti esillä. Kodin hyvä energia, henki ja tunnelma ovat minulle todella tärkeitä! Kaikkien talon asukkaiden lisäksi myös vieraat tuntevat, että kodissamme on hyvä ja rentouttava olla. 

VÄHEMMÄN TAVARAA, ENEMMÄN RAUHAA

Jossakin vaiheessa minusta tuntui, että kodin järjestäminen oli työlästä. Silloin minulla oli nykyistä enemmän tavaraa. Nykyään haluan, että koti on rauhoittava paikka, josta löytyy tilaa tehdä kaikenlaista ihanaa. Järjestin kotini yläkertaan kalusteista tyhjän tilan, jossa voi joogata, meditoida ja rentoutua. Selkeä tila suorastaan kutsuu rauhoittumaan, siinä missä tavaraa täynnä oleva tila herättää levottomuutta.

Sekaisessa kodissa tavaroiden etsimiseen voi kulua yllättävän paljon aikaa. Siivoaminenkin on työlästä, kun se pitää aina aloittaa raivaamisella. Kun kotona ei ole turhaa tavaraa, siellä on enemmän tilaa elämälle. Pölytön makuuhuone, jossa ei seilaa tärkeitä papereita, on hyvä nukkumapaikka. Selkeä olohuone on innostava paikka kotitreenille, venyttelylle ja ajanvietolle ystävien kanssa. Kun keittiö on siisti, on ruoanlaitto mukavaa.

Punottu kukkaruukku lipaston päällä. Jutta Larm antaa parhaimmat vinkit kodin järjestämiseen.

Lue myös: 5 vinkkiä arjessa luovimiseen

MISTÄ KODIN JÄRJESTÄMINEN PITÄISI ALOITTAA? 

Istupa hetkeksi alas ja mieti, miltä haluaisit kotisi näyttävän. Mikä kotisi järjestyksessä häiritsee sinua tällä hetkellä kaikkein eniten? Täynnä tavaraa oleva vaatehuone, muistoja pullollaan oleva vintti, keittiön epäjärjestyksessä olevat kaapit vai vaatteet, joita kukaan ei enää käytä? Tartu ensimmäisenä toimeen sinua eniten häiritsevään asiaan.

Tartu toimeen heti tai päätä, että alat järjestää kotiasi heti sopivan tilaisuuden tullen, vaikkapa viikonloppuna. Laita itsellesi kalenterimerkintä, jotta muistat varata aikaa kodin järjestämiseen! Jos aiot heitellä tavaraa kierrätykseen ja keräykseen, hanki jo etukäteen jätesäkkejä tai laatikoita, jottei intosi laannu heti alkuunsa. Kun saat ensimmäisen paikan järjestettyä, seuraava järjestämisen kohde tulee eteesi luontevasti, kuin itsestään.

Tee järjestäminen KonMari -tyyliin, eli pura ensin kaikki tavarat pois vaatekaapista tai vaikkapa jostakin laatikosta. Siinä käy nimittäin helposti niin, että jos tavarat ovat edelleen kaapissa, tulet ottaneeksi sieltä pois vain muutaman esineen. Mutta kun purat tavarat kokonaan pois paikaltaan, laitat takaisin vain ne esineet, joita oikeasti tarvitset. Saatat yllättyä, kun purat vaatekaapin sisällön - näinkö paljon vaatteita minulla oikeasti on!

Lupaan, että järjestäessä saat tulosta nopeasti aikaiseksi. Aluksi sinusta voi tuntua, että projekti on loputon, mutta se tulee tuntumaan vähitellen yhä helpommalta!

Intoa kodin järjestämispuuhiin! 

Toimittanut Mitra Vasara.Haluatko maksaa liikuntaeduilla?