Tuntuuko sinusta siltä, että sinulla pitäisi olla enemmän aikaa työlle, perheelle, ystäville, liikunnalle, palautumiselle, harrastuksille, kotitöille ja itsensä kehittämiselle? Ajankäytön ongelmallisuus on niin yleistä, että se tuntuu olevan normaalia - mikä sinänsä on aika hassua!

Monet kiireen kokemukset ovat mielen tasolla, eivät kalenterissa, joten niitä on mahdollista selkiyttää.

Kaikki ovat toisinaan kiireisiä, mutta kiireen tunteen ei pitäisi olla jatkuva. Jatkuva kiire ja myöhästely luovat kehoon ja mieleen täysin turhia jännityksiä. On tärkeää saada ajankäyttö hallintaan, jotta voit nauttia elämästä, et pelkästään suorittaa päivääsi kalenterimerkinnästä toiseen.

Selkiytä ajankäyttösi kahden yksinkertaisen keinon avulla

1. Luo ajankäyttöösi rutiineja, joiden avulla olet ajoissa

Vaikka olisit jo vuosia torkuttanut herätystäsi vähintään 4 kertaa, voit aivan varmasti oppia heräämään ajoissa. Aloita valitsemalla mahdollisimman miellyttävä, iloa tuottava herätysääni. Jos sinun on todella hankalaa nousta sängystä aamuisin, aseta kännykkä tai herätyskello niin kauas itsestäsi, että sinun on pakko nousta sängystä ylös jotta voit sammuttaa herätyksen.

Ajankäytön hallitseminen heräämisessä - ja myös nukkumaanmenossa - vaikuttaa koko päivääsi. Myöhästely aiheuttaa kehossa ja mielessä aina jonkinasteisen stressireaktion. Kun ehdit aamulla herätä rauhassa ilman dramaattista "Olen jo myöhässä!" -tunnetta, olosi on kokonaisvaltaisesti rennompi ja tasapainoisempi.

Jos sinulla on taipumus arvioida liian optimistisesti, kuinka kauan sinulta menee siirtyä paikasta toiseen, muuta arvioitasi! Jos olit 5 minuuttia myöhässä kun lähdit kotoa 7.45, laita tämä mieleen seuraavaa kertaa varten. Lähde seuraavan kerran 7.40. Tämä saattaa vaatia aluksi hieman huomiota, mutta pystyt siihen varmasti. Koeta muuttaa vaikkapa aamulähtösi rutiinia niin, että heräät ajoissa viikon ajan. Havainnoi tuon viikon aikana muutoksia tuntemuksissasi.

Mies herää herätyskellon soittoon ja sammuttaa sen. Ajankäyttöä on helppo hallita luomalla uusia rutiineja.

Lue myös: Kolmivuorotyötä tekevä kolmen lapsen äiti löytää aikaa itselleen

2. Hyväksy se, ettet voi tehdä kaikkea

Sinulle saattaa nousta jatkuvasti ajatuksia siitä, että sinun pitäisi tänään tai aivan viimeistään huomenna soittaa parille ihmiselle, kyläillä jossakin, raivata vaatekaappisi, ideoida jotakin uutta töissä, vastata roikkuviin sähköposteihin, reagoida kiireisiin someviesteihin, liikkua, venytellä, kävellä, juosta, hiljentyä, katsella lempisarjaasi, laittaa uudenlaista ruokaa, käydä ostoksilla, olla yksin, viettää aikaa perheen kanssa, viettää laatuaikaa puolison kanssa, mennä ajoissa nukkumaan ja nauttia kirjan lukemisesta illalla.

Et varmastikaan voi tehdä näitä kaikkia asioita edes yhden viikon aikana, joten sinun pitää rentoutua sen suhteen, mitä odotat saavasi aikaan joka päivä. Mieti hetki, ovatko ajankäyttösuunnitelmasi realistisia? Päätä etukäteen, mitkä kaksi tai kolme asiaa ovat ehdottoman tärkeitä juuri tänään. Keskity niihin ja unohda huoletta loput listalla olleet asiat. Jos et kerta kaikkiaan ehdi tehdä niitä, asiasta on turha murehtia.

Sisällytä liikunta asioihin joista et voi tinkiä, sillä se vaikuttaa huikeasti esimerkiksi yleiseen hyvinvointiisi, vireystasoosi, unesi laatuun, vastustuskykyysi ja mielialaasi. Kun liikut säännöllisesti, olosi on vireä, joten sinulla tuntuu olevan enemmän aikaa ja energiaa muihinkin asioihin!

Voit tehdä ajankäyttösuunnitelman myös viikoksi kerrallaan - toki niin, että suunnitelmassasi on joustonvaraa. Ajankäyttösuunnitelman ei ole tarkoitus luoda paineita: "Minun on ehdittävä siivota tänään!" vaan selkiyttää mahdollisuuksia: "Keskiviikkona voin jumpata kotona ja ehdin vielä nähdä ystävääni!"

Artikkelin kirjoitti Mitra Vasara.



Haluatko maksaa liikuntaeduilla?