Tiedätkö sinä mihin elämäntapamuutos ja painonhallinta usein kompastuvat?

Oikea vastaus on väkisin ja liikaa tekemiseen.

1. Ei ymmärretä, että tavoite ja tekeminen ovat kaksi eri asiaa

Tavoite ja tekeminen ovat kaksi eri asiaa, joiden pitää kohdata. Jos sinä esimerkiksi haluat tehdä elämäntapamuutoksen, sinun pitää alkaa muuttamaan niitä omia tapoja, jotka elämäntapamuutokseen vaikuttavat eikä seurata joka päivä sitä vaakalukemaa. Vaakalukeman tippuminen ei vielä kerro tapojen muuttumisesta mitään vaan se kertoo hetkellisestä energiavajeesta, jolloin rasvaa palaa. Tulosten pysyvyyden määrittävät, tavat jotka sinun tulee opetella matkan aikana. 

"Mikäli et ole himotreenari ennestään, niin älä aloita samalla uusia liikuntaharrastuksia, keskity mieluummin hyötyliikuntaan ja arkiaktiivisuuteen, ja anna hyvän ravitsemuskokonaisuuden tehdä tehtävänsä."

Uusien tapojen opettelu ei tule onnistumaan negatiivisella asenteella, kielloilla tai hammasta purren väkisin tekemällä. Uusien tapojen opettelu onnistuu oivallusten ja itseensä tutustumisen kautta. Se onnistuu kun ihminen tekee asioita omasta tahdostaan ja sen oman tavoitteen vuoksi. Positiivinen ilmapiiri, avoin mieli uusien asioiden oppimiseen, omien heikkouksien tunnistaminen ja kohtaaminen sekä muuttaminen ovat onnistuneen elämäntapamuutoksen lähtökohtia. 

Elämäntapamuutoksen tehnyt, lenkillä oleva mies, joka hymyilee ja venyttelee veden äärellä.

Lue myös: Miten ketogeeninen ruokavalio eroaa vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta?

2. Keskitytään pelkkään vaa'an numeroon

Esimerkkinä voitaisiin käyttää tilannetta, jossa on ylipainoinen henkilö. Nykyisellään tämän ylipainoisen henkilön elämäntavoissa ei ole kovinkaan monia positiivisia juttuja, jotka edesauttaisivat terveyttä ja painonhallintaa.

Kyseinen henkilö haluaa tehdä elämäntapamuutoksen mutta pitää onnistumisen ainoana mittarina vaakalukemaa. Hän alkaa tiukalle ja kurinalaiselle dieetille ja samalla nostaa liikuntamäärän lähes kilpaurheilijan tasolle. Tässä tilanteessa tulokset ovat hetkellisesti hurjia, mutta onko kyseinen ihminen oikeasti valmis omaksumaan tavat, jotka ovat kuin kilpaurheilijalle tehtyjä? Vastaus on ei - tapojen omaksuminen ei onnistu henkisesti eikä myöskään fyysisesti.

Annetaan kilpaurheilijoiden olla kilpaurheilijoita sillä ”normaalin” ihmisen elämäntavat saa ja kuuluukin poiketa niistä. "Normaalin" henkilön henkinen kantti sekä kehon palautumiskapasiteetti eivät yksinkertaisesti kilpaurheilijaelämää kestä kovin pitkään.

Kun kehoa ja mieltä kuormitetaan liikaa, tulosten tuleminen loppuu ja siinä kohtaa kun vaakalukema on ainoa tuloksen mittari, tekeminenkin luonnollisesti loppuu. Loppuun ajettu keho sekä mieli palaavat helposti samoihin vanhoihin tapoihin takaisin ja lopputuloksena onkin sitten enemmän painoa kuin ennen dieettiä.

Vinkit onnistuneeseen elämäntapamuutokseen

Ota askel kerrallaan ja laita ruokavalio kokonaisuutena kuntoon. Mikäli et ole himotreenari ennestään niin älä aloita samalla uusia liikuntaharrastuksia. Keskity sen sijaan mieluummin hyötyliikuntaan ja arkiaktiivisuuteen ja anna hyvän ravitsemuskokonaisuuden tehdä tehtävänsä.

Kun olet saanut ruokavalion kokonaisuutena hyväksi sekä rakennettua uusia rutiineja, hyvän olon ja vireystilan, voit sitten tarvittaessa tehdä sen kovemmankin dieetin. Näihin asioihin ja onnistuneeseen elämäntapamuutokseen saat esimerkiksi VHH:sta työkalut itsellesi. Liikuntamuotoina VHH:ssa onkin arkiaktiivisuutta sekä liikkuvuusharjoituksia. Mikäli haluat alkaa liikkua pikkuhiljaa enemmän, saat ohjeistusta syömiseen miten sitä muokataan samalla kun liikuntamäärä kasvaa. 

Artikkelin kirjoitti Sport™ ja VHH-valmentaja Matias Koistinen.

VHH on ravintovalmennus, jonka avulla opit terveellisen ruokavalion peruspilarit. Valmennus onkin loistava pysyvän painonhallinnan aloittamiseksi! 



Haluatko maksaa liikuntaeduilla?