Petrin tarina

Lasten kanssa touhuaminen oli vaikeaa, kun ei pysynyt perässä. Parisuhde kärsi. Liikkuvassa myyntityössä työmatkoihin piti varata enemmän aikaa, jos perillä odotti portaita. Tällaista oli vielä nelisen vuota sitten Petri Hämäläisen, 38, arki.

”Olin myös koko ajan kipeänä. Jaksamisen puute näkyi ihan kaikessa kotona ja töissä.”

Lähipiirikin oli huomannut, ettei Hämäläinen voi hyvin, vaan on koko ajan pahalla tuulella. ”En vaan itse tiedostanut sen johtuvan siitä, etten hyväksynyt itseäni.” Vielä nuorena Hämäläinen oli ollut hyvässä kunnossa ja liikkui paljon. Etenkin jalkapallo oli tärkeä osa elämää. Jossain vaiheessa futis sai kuitenkin väistyä, ja kuvioihin tulivat päihteet ja peliriippuvuus. Kunto laski.

”Addiktiovaiheissa millään muulla ei ollut väliä, kuin sillä addiktion kohteella.”

Hämäläinen pääsi riippuvuuksistaan eroon jo kauan sitten: päihteistä hän on ollut irti 11 vuotta, peleistä viisi. Ne kuitenkin vaihtuivat syömiseen. Hän uskoo, että ruoka on ollut tunne-elämän tasapainottaja siinä, missä peli- ja päihdeaddiktiotkin.

”Olen kamppaillut elämässäni kaikennäköisten tunne-elämän ongelmien kanssa, joihin olen sitten käyttänyt päihteitä ja syönyt, siis purkanut pahaa oloani.”

Vuonna 2017 Hämäläisen elämä sai kuitenkin sysäyksen kohti uutta. Hän oli lapsensa kanssa uimahallissa, ja altaan vieressä oli vaaka. Hämäläinen asteli siihen ajattelematta asiaa sen kummemmin. Lopettaessaan tupakoinnin vuonna 2015 hän painoi noin 80 kiloa.

”Nyt vaaka näytti 126,4 kiloa. Se oli järkytys.”

Petri ilottomana ennen terveellisiin elämäntapoihin siirtymistä.

Lue myös: Parhaimmat vinkit laihduttamiseen!

Pari päivää kohtalokkaasta uimahallireissusta Hämäläisen vaimo bongasi FITFARMin ilmaisen kolmen viikon Go Fat Go -valmennuksen. Vaimo sai Hämäläisen houkuteltua valmennukseen kanssaan. He noudattivat ohjeita pilkulleen: sekä ruokavalio että kevyt treeni kulkivat mukana valmennuksen ajan.

”Sen kolmen viikon aikana tapahtui käsittämätön muutos. Olo oli aivan erilainen kuin aiemmin, ja paino lähti alaspäin.”

Siitä motivoituneena Hämäläinen tarttui Superdieetti-tarjoukseen – ja sillä tiellä hän on oikeastaan edelleen. Kolmen viikon Go Fat Go:n ja 12 viikon SUPERDIEETTI®-valmennuksen aikana paino putosi kolmisenkymmentä kiloa.

Petri ennen valmennusta.

Petri valmennuksen jälkeen laihtuneena ja hyvinvoivana.

Lue myös: Superdieetillä juoksukuntoon

Lapsilta tuli palautetta, että isi on paljon rennompi kuin ennen. ”Se oli minulle iso juttu.” Muutoksen myötä myös liikunta löysi uudelleen paikkansa Hämäläisen elämässä. Treeni alkoi kiinnostaa, ja kuntosalista, jota Hämäläinen oli siihen asti kartellut, tuli henkireikä.

”Olin nähnyt naapurissa olevan kuntosalin monta kertaa, ja saanut sinne ilmaisia kokeilukäyntejä. Aina siirsin niitä eteenpäin. Superdieetin aikana tulin viimein kokeilemaan, ja siitä asti olen käynyt.”

Alku ei tietenkään ollut helppo. Myös ensimmäiset juoksulenkit olivat hirveitä.

”Kun juoksi 50 metriä, niin tuntui, että oksennus lentää. Kunto oli aivan hirveän huono.”

Askel askeleelta kohti muutosta

Pikku hiljaa juoksukin alkoi kuitenkin kulkea paremmin, ja ensimmäinen kokonainen kympin lenkki tuntui uskomattomalta saavutukselta, josta jaksoi olla fiiliksissä pitkään.

Nyt treenit ovat aikaa, jolloin Hämäläinen hoitaa mieltään kiireisen arjen keskellä.

”On minun aikani nollata, kun pistän lenkkarit jalkaan, kuulokkeet korville ja lähden metsään juoksemaan.”

Elämäntapamuutoksesta harvoin selviää ilman vastoinkäymisiä, eikä selvinnyt Hämäläinenkään. Sappi alkoi oireilla laihtumisen myötä, koska paino tippui niin paljon. Se vaati leikkauksen, ja toipuminen vei aikaa. Myös ranne piti tapaturman vuoksi operoida.

”Silloin kun ei ole päässyt treenaamaan, on fiiliksiä, että onko tässä mitään järkeä.”

Toisinaan Hämäläisellä on myös edelleen huonoja kehopäiviä, vaikka muutos entiseen tilanteeseen onkin suuri. Turvotuksen huomaa olossa, jos viikonloppu on mennyt suolan ja rasvan parissa. Myös vertailusta muihin on vaikea päästä eroon.

”Yksinään salilla saatan katsoa peilistä ja miettiä, että näyttääpä hyvältä. Jos muutenkin hankalana päivänä viereen tulee kaveri ja laittaa tankoon tuplaraudat, tuleehan siitä tylsä fiilis.”

Vaikeisiin tunteisiin kuitenkin auttaa se, että muistelee lähtötilannetta ja entistä oloa sekä tähän asti kuljettua matkaa.

”Vaimo näytti minusta neljä vuotta vanhan valokuvan, missä olimme pelaamassa minigolfia. Aluksi se huvitti, mutta huomasin, että nukuin monta yötä tosi huonosti. Se oli hyvä muistutus siitä, mitä haluan ja mitä en.”

Elämäntaparemontti ei muuttanut ainoastaan Hämäläisen henkistä ja fyysistä kuntoa, vaan toi mukanaan myös jotakin täysin uutta. Alan vaihto ei olisi vielä nelisen vuotta sitten käynyt hänellä mielessäkään, mutta nyt ura myynnin ja markkinoinnin parissa sai jäädä. Se vaihtui liikunnan ja valmentamisen ammattitutkinnon oppisopimuskolutukseen. Koulutukseen kuuluu myös personal trainer -sertifikaatti. ”Uskon, että oma kokemus isosta elämäntapamuutoksesta voi olla hyödyksi tulevassa työssä.” Valmistumisen ohella tavoitteita on muitakin, ja ne ovat kasvaneet matkalla.

”Ensin mietin, että olisi kiva painaa alle 100 kiloa, sitten alle 90. Sitten, kun lihasta alettiin tekemään, olisi kiva, että olisi tietyn näköinen. Nyt kaukaisena haaveena on päästä joskus nousemaan fitness-lavalle.”

Yksin Hämäläinen ei olisi tätä matkaa pystynyt taittamaan. FITFARMin valmennukset ovat olleet suurin sysäys liikkeelle.

”En usko, että olisin lähtenyt tekemään tällaista muutosta, enkä opiskelisi ja valmentaisi ilman FITFARMia. Koko ajan on iso kiitollisuus mielessä.”

Petri onnellisena ja hoikkana valmennustemme ansiosta.

Tämä oli asiakkaamme Petrin tarina. Jos sinulla on tavoitteena esimerkiksi pudottaa painoa tai lisätä liikuntaa meidän huippuvalmentajien tuella sinäkin tulet saavuttamaan tavoitteesi, lähde siis mukaan!Haluatko maksaa liikuntaeduilla?