Teijan ajatuksia FITFARMin valmennuksista

Etelä-Pohjanmaalla asuvan Teijan ensimmäinen tytär syntyi vuonna 2005, kun hän oli 38-vuotias. Lasta oli toivottu jo pari vuotta ja vihdoin toive toteutui. Ennen sitä Teija oli joutunut käydä läpi kolme keskenmenoa. Jo silloin Teija ajatteli, että kuntoa pitäisi kohottaa ja elintapoja muuttaa lapsiperheen vaatimuksia vastaavaksi. Kun toinen tytär syntyi vuonna 2006, alkoi terveyteen panostaminen kiinnostaa entistä enemmän.

Teija testasi erilaisia dieettejä ja yritti saada säännöllisyyttä liikuntaan, mutta tarpeeksi selkeitä ohjeita ei ollut saatavilla. Töiden jälkeen oli niin helppo istahtaa telkkarin ääreen syömään voileipiä. Jos hän saikin itsensä liikkeelle, olivat sykkeet heti koholla. Sekin tuntui epämiellyttävälle.

Teijan toiveena oli saada perheeseen vielä yksi lapsi. Jostain syystä lasta ei kuulunut. Keho oli väsynyt ja nuutunut. Teija mielessä kävi, miten tällä kunnolla jaksaisi edes pientä vauvaa hoitaa.

Keväällä 2010 Teija päätti, että nyt saa riittää. Hän löysi netistä FITFARMin Go Jutta go -haasteen, jossa oli selkeät ohjeet, kuinka syödä ja liikkua rasvanpolttoa tukevasti. Hän innostui lukemastaan ja hän aloitti sen heti. Kesällä hän siirtyi Lite-valmennukseen.

Lyhyessä ajassa kiloja tippui nopeasti. Teijan vaatekoko tippui neljässä kuukaudessa 44:stä kokoon 36. Hänen oli vaikea ymmärtää asiaa, sillä kaikki tapahtui niin nopeasti. Peilikuva näytti oudolta. Olenko tuossa tosiaan minä?

Teija on aina ollut kehotyypiltään lihaksikas ja roteva. Yhtäkkiä hän oli kokoa 36 ja lihakset olivat myös sulaneet pois. Olo oli kuitenkin virkeä ja energinen. Liikuntakin tuli mukaan arkeen, sillä kevyempää kehoa oli mukava liikuttaa. Uuteen kehoon piti vain hiljalleen totutella.

Palautuminen raskaudesta oli nopeaa

Joulukuussa Teija tuli vihdoin raskaaksi ja jatkoi syömistä ohjeiden mukaan. Hän halusi pitää valmennuksen mukana raskaudenkin ajan. Valmentajat antoivat hänelle ohjeet, kuinka syödä ja liikkua tänä aikana. Raskaus oli poikkeuksellisen helppo, vaikka ikää oli 43 vuotta.

"Raskauskiloja tuli todella maltillisesti, voin hyvin koko raskauden ajan ja synnytys meni loistavasti."

Synnytykseen jälkeen Teija aloitti SUPERDIEETTI®-valmennuksen. Synnytyksestä palautuminen tapahtui nopeasti ja raskauskilot sulivat imetyksen myötä. Maitoa riitti hyvin ja kehon nesteturvotus hävisi runsaasti vettä juomalla. Aiemmissa raskauksissa kaikki oli vaikeampaa ja kehon palautumisessa kesti kauemmin, vaikka ikää oli vähemmän. Myös into urheiluun säilyi. 

"Kun vauva nukkui päiväunia, treenasin pihalla itkuhälyttimen vieressä. Vaikka ikää oli ja vauva valvotti, energiaa riitti hyvin, sillä söin terveellisesti ja säännöllisesti."
Vaikka olo oli hyvä, tuntui Teijasta, että lihasta olisi hyvä kasvattaa. Vuonna 2013 hän siirtyi BIKINI CHALLENGE® -valmennukseen. Kuntosalilla treenatessa muun muassa pakaralihas kasvoi ja keho alkoi saada muotoa. SPORT™-valmennuksen Teija aloitti tammikuussa 2019 ja siinä hän jatkaa edelleen.
"Sportti-valmennuksesta sain monipuoliset ohjeet kestävyyskuntoiluun, lihaskuntoharjoitteluun kotona tai salilla, sekä liikkuvuus- ja venyttelyohjeet."

Kun Teija täytti 50 vuotta, hän osallistui juoksukilpailuun ja juoksi ensimmäistä kertaa viiden kilometrin matkan puoleen tuntiin. Se tuntui upealta saavutukselta, koska hän ei ollut ennen harrastanut juoksua, eikä oikein mitään muutakaan urheilua. Näin hän pääsi jälleen voittamaan itsensä.

Sykleissä treenaaminen toimii

Nykyään Teija on 54-vuotias ja elämänsä kunnossa. Hän on edelleen SPORT-valmennuksessa, vaikka välillä ottaakin rennommin.
"Esimerkiksi jouluna söin rennommin ja nyt taas olen kiristänyt tahtia. Pääsen kyllä ruotuun helposti. Kun ikää tulee, kehoa pitää kuunnella ja mennä sen mukaan."

Teijan tavoitteena onkin pitää itsestään niin hyvää huolta, että salille mennään kyykkäämään vielä vanhanakin. Hän työskentelee ravintola-alalla ja töissä askeleita voi tulla päivässä 20 000. Hän kertoo, että on kuitenkin eri asia juosta töissä kuin käydä palauttavalla lenkillä koiran kanssa. Hän ei enää mene sohvalle töiden jälkeen vaan rentoutuu mieluummin ulkoillen.

"Nykyään treenaan sykleittäin. Keväällä painotan peruskuntoa sekä kestävyyttä ja syksyllä enemmän lihaskuntoa. Kesäisin otan rennommin lomailun ja kiireisen työn keskellä."

Teija kiipeilemässä puolapuissa elämänsä kunnossa.

Lue myös: Vaikeuksien voittaminen johti palkintoon

Teija muistelee, millaista hänen elämänsä oli ennen valmennusta. Ongelmana olivat liian isot annokset, ja se että syötiin liian harvoin. 

"En ole ikinä ollut pahemmin herkuttelija mutta ruokarytmissä oli paljon opeteltavaa. Nyt ymmärrän, että voin parhaiten kun syön sopivia annoksia säännöllisesti. Myös liike on lääke mielelle ja keholle."
Teija on liikkunut koko FITFARMilla olemisen ajan, mutta viisi vuotta sitten hän joutui pitämään puolen vuoden tauon. Hän oli luistelemassa luonnon jäällä ja kaatuessa ranneluu meni poikki. Onnettomuus aiheutti selkään lisäksi välilevyn pullistuman.
"Vaikka harmitti, hyvä peruskunto takasi sen, että palauduin nopeasti ja tauolla kuihtuneet lihaksetkin kasvoivat pian takaisin. En luopuisi tästä elämäntyylistä mistään hinnasta ja olen kiitollinen Fitfarmin valmentajille."

Onnistujatarinan on kirjoittanut journalisti Niina Linna

Tämä oli asiakkaamme Teijan tarina. Lähde sinäkin huippuvalmentajiemme valmennettavaksi SUPERDIEETTI®- ja SPORT™-valmennuksiin!Haluatko maksaa liikuntaeduilla?