Helenan koskettava tarina

Helena, 61, sai kesken elämäntaparemontin huonoja uutisia. Hän uskoo selvinneensä syöpähoidoista paremmin, koska treenasi peruskuntoaan ja sai tueksi hyvän ruokavalion ennen diagnoosia.

Kohti tavoitteita

Vuonna 2018 Helena törmäsi SUPERDIEETTI®-valmennuksen mainokseen Facebookissa. Se sattui sopivasti, sillä vaikka Helena oli lenkkeillyt jo pitkään ja juossut kerran maratoninkin, hänen matkallaan oli kuoppia.

”Jalassani oli rasitusmurtuma, joka vaikutti liikkumiseen. Selkä oli kipeä, enkä aina päässyt omin avuin ylös esimerkiksi sohvalta. Minulla on myös kilpirauhasen vajaatoiminta, joten painoa oli kertynyt.”

Helena halusi voida paremmin ja koki tarvitsevansa valmentajaa ruokavalion ja kestävyysurheilun yhteensovittamiseen. Tärkeää oli saada ravitsevaa ravintoa treenimäärään nähden. Niihin tarpeisiin Superdieetti vastasi loistavasti.

Valmennus eteni hyvin, ja vasemmassa reidessä ollut urheiluvammakin alkoi pikku hiljaa kuntoutua. Suunnitelmissa oli juosta maraton seuraavan vuoden lokakuussa.

”Edistyminen antoi paljon motivaatiota ja tsemppiä. Treenit kulkivat hyvin ja kehittymistä tapahtui hyvin lyhyessä ajassa niin peruskunnon, lihasvoiman ja kestävyyden osalta. Kiloja lähti 11,5.”

Jatkosuunnitelma oli selvillä: FITFARMin SPORT™- ja Run-valmennusten kautta täysmaratonille. Se vaatisi Helenalta neljää erillistä askelta: painonpudotusta, lihasvoimaa, kestävyyttä ja oikeaa ravintoa.

”Ei voi saman aikaisesti polttaa rasvaa ja hankkia kovaa kestävyyskuntoa. Montaa asiaa ei voi tavoitella samanaikaisesti, vaan tavoitteita on saavutettava yksi kerrallaan.”

Elämän arvaamattomuus

Valmennukset alkoivat vuoden 2019 alusta. Niiden ollessa loppusuoralla Helen sai rintasyöpädiagnoosin.

”Kävelin sen jälkeen 27 kilometriä, ja lenkin ajan mietin, miten minulla voi olla syöpä.

Alla oli kuitenkin valmennuksien avulla saavutettu hyvä pohjakunto ja tasapainoinen ruokavalio. Siitä Helena on ikuisesti kiitollinen. Hän halusi myös jäädä kannustamaan muita, vaikkei voinutkaan jatkaa omia treenejä entiseen tapaan.

”Ajattelin, että nyt jätän kengät vähäksi aikaa narikkaan, mutta minulla on kuitenkin hieno kehitys alla. Ja kun selviän, voin siitä jatkaa. Halusin kuulua edelleen yhteisöön, jossa näen muiden onnistumisia ja voin iloita niistä.”

Hoitojenkaan aikana Helena ei jäänyt täysin paikoilleen. Hän kesti leikkauksen ja hoidot hyvin, ja jaksoi hoitojaksoillakin tehdä kävelylenkkejä, lihaskuntoa ja jopa juosta.

”Lääkärikin suositteli liikkumista omien voimien mukaisesti. Koko ajan tulevaisuuden haaveissa olivat pitkät lenkit: 10 kilometriä, puolimaratoni ja maratoni.”

Toisen maratoninsa maaliin Helena pääsi viimein syksyllä 2021.

Helena onnellisena, hyvässä kunnossa ja syövän selättäneenä.

Lue myös: Asiantuntijamme kokoama tietopaketti kilpirauhasen vajaatoiminnasta

Paluu arkeen

Nyt Helena on palannut töihin työttömyyden ja sairastamisen jälkeen, mutta paluu ei ole ollut helppo.

”On ollut vaikeaa ymmärtää, mitä syöpäsairaus ja rankat hoidot ovat saaneet minussa aikaiseksi. Jaksaminen ei olekaan enää niin hyvää.”

Syöpähoitojen jälkeen on mahdollista, että päälle jää joidenkin vuosien ajaksi jälkitila, eikä esimerkiksi työkyky palaakaan heti täysin. Sanat ovat toisinaan kadoksissa ja muistikatkoksia tulee. Ja koska töissä on toisinaan myös muutenkin kuormittavaa, on tärkeää tunnistaa omat rajat, Helena kertoo. ”Mutta lempeä asenne itseä kohtaan, kiitollisuus ja hyvä peruskunto auttavat.” Toiveissa hänellä siintää puolikas maratoni ensi syyskuussa.

 "Minulle tekeminen on tärkeintä. Matkalla ja ajalla ei ole merkitystä, kun pääsee omaan päämääräänsä.”

Elämää ei voi aina suunnitella, sen Helena tietää syöpädiagnoosinkin kautta. Jos tulee kausi, jolloin ei pysty treenaamaan, niin sen jälkeen lähdetään pikkuhiljaa nostattamaan kierroksia.

Kiitollisuuden merkitys

”Menen elämässäni eteenpäin niin, että kuuntelen omia voimavarojani ja olen kiitollinen siitä, että olen käynyt kävelemässä, hölkkäämässä ja tehnyt ylläpitävää lihaskuntoa.”

Kiitollisuudella onkin valtavan suuri rooli Helenan elämässä. Jokaisesta päivästä löytyy jotakin, mistä olla tyytyväinen. FITFARMin henkisen hyvinvoinnin kurssit ovat olleet hänelle tärkeä osa henkistä kasvua ja opettaneet paljon esimerkiksi positiivisesta psykologiasta ja itsemyötätunnosta. Fyysisen kunnon kohotessa hänen itsevarmuutensa on kasvanut.

”Tunnistan nykyään paremmin henkisen kuormituksen ja opin löytämään kiitollisuuden aiheita myös itsestäni, en vain itseni ulkopuolelta. Uskallan olla juuri sellainen kuin olen. Lisäksi olen saanut mielettömän suuria onnistumisen ja ilon tunteita, kun olen onnistunut vaikeissakin asioissa.”

Helena kiitollisena ja onnellisena syövän selättäneenä.

Lue myös: Addiktiot vaihtuivat lenkkareihin

Hän uskoo, ettei olisi selvinnyt syöpähoidoista niin hyvin, jollei olisi pitänyt itsestään hyvää huolta diagnoosia edeltäviä vuosia.

”Tällä hetkellä koen itseni terveeksi – koin oikeastaan siitä lähtien, kun lääkäri kertoi, että koko syöpä on saatu leikattua pois. Jokaiseen treenin omistan syöpää vastaan, syöpään sairastuneelle ja syövästä selvinneelle.”

Helena kannustaa lähtemään valmennuksiin mukaan avoimesti ja antamaan muutokselle aikaa. Se ei tapahdu hetkessä, ja tilanteet voivat muuttua yllättäen.

”Muutos vaatii pitkäjänteisyyttä ja kauas katsomista. On tärkeää muistaa, miksi liikkuu ja ketä varten liikkuu ja tekee muutosta.”

Kuvat: SavoArt/Anne-Mari Pitkänen

Tämä oli Helenan tarina. Saavuta sinäkin tavoitteesi huippuvalmentajien tuella Run-juoksuvalmennuksessa, SUPERDIEETTI®- ja SPORT™-valmennuksissa.Haluatko maksaa liikuntaeduilla?