Tavoitteellinen treenaaminen
Käytkö säännöllisesti salilla, mutta tuntuuko että ”se jokin” puuttuu treenistä ja motivoitumisen kanssa on haasteita? Ehkä haluaisit kokeilla jotain uutta ja aidosti huomata kehityksen? Päästä parempaan kuntoon, kasvattaa lihasmassaa ylävartaloon, saada muodokkaammat pakarat? Kuulostaa siltä, että tavoitteellinen treenaaminen voisi olla juttusi ja siinä me Fitfarmilla voimme auttaa sinua onnistumaan!
Tavoitteellinen treenaaminen alkaa fiksun treenitavoitteen asettamisesta. Mutta millainen sitten on hyvä treenitavoite? Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä tavoitteellinen treenaaminen vaatii ja miten onnistut tavoitteesi saavuttamisessa.
Mitä tavoitteellinen treenaaminen vaatii?
Kun sinulla on mielessäsi selkeä tavoite, tarvitset tämän päälle suunnitelman, jonka avulla etenet kohti tavoitteen toteutumista. Ilman selkeää suunnitelmaa tavoitteellinen treenaaminen kohti sinulle tärkeitä saavutuksia harvoin onnistuu parhaimmalla tavalla.
Selkeä suunnitelma ei tarkoita vain sitä, että teet viikossa tietyn määrän lihaskuntotreeniä ja tietyn määrän aerobista harjoittelua, vaan suunnitelma tulee suhteuttaa tavoitteisiin.
Jos tavoitteet eivät ole realistiset ja suhteutettu omiin tarpeisiisi, treeni ei välttämättä kehitä halutulla tavalla tai vie kohti haluttua tavoitetta.
Tavoitteelliseen treenaamiseen liittyy myös monia asioita, joilla tuetaan tulosten syntymistä. Esimerkiksi hyvistä yöunista huolehtiminen ja fiksu syöminen seuraavat usein luonnostaan mukana, kun keskityt treenaamaan tavoitteellisesti. Fitfarmin treenivalmennuksista saat aina myös helppoja ja selkeitä ohjeita syömiseen.
Tutustu meidän liikunnallisiin valmennuksiin
Tavoitteellinen treenaaminen – näin onnistut:
1) Selkeytä ensin päätavoite
Haluatko saada lisää lihasmassaa ja tulla vahvemmaksi? Vai haluatko kehittää toimintakykyäsi? Tai onko fokuksesi seuraavalle vuodelle siinä, kuinka voit oikeanlaisella treenillä tukea kokonaisvaltaista hyvinvointiasi arjessa? Ehkä mielessäsi on tietty saavutus, kuten puolimaratonin juokseminen tai tietyn kyykkytuloksen saavuttaminen? Selkeytä tavoitettasi niin, että se on mahdollisimman konkreettinen, aikaan sidottu, realistinen ja innostava.
Ennen kuin alat suunnitella treenejä kalenteriin, pysähdy miettimään mikä on sinun syysi treenaamiselle ja millaisia toiveita sinulla on muutokselle. Monelle tavoitteellinen treenaaminen lähtee siitä, että halutaan päästä ”parempaan kuntoon”. Pohdi, mitä tavoite ”parempaan kuntoon” juuri sinulle konkreettisesti tarkoittaa?
2) Konkretisoi osatavoitteet ja seuraa niiden toteutumista arjessasi
Mitä tavoitteeseen pääseminen tarkoittaa puolessa vuodessa, kahden kuukauden syklissä ja viikkotasolla? Riippuen siitä, millaiseen lopputulokseen haluat päästä – ja kuinka nopeasti – tavoitteellinen treenaaminen saattaa vaatia tarkkaankin määritettyä treeniviikkoa. Ole realistinen, kun aikataulutat kalenteriin treenejä. Tässä vaiheessa saatat myös huomata, että tavoitetta on vielä syytä säätää, jotta siihen on mahdollista päästä. Päätä myös tärkeimmät mittarit, joilla seuraat kehitystä ja kirjaa tulokset säännöllisesti ylös.
Vaikea valinta?
Testaa mikä valmennus sopii sinulle
3) Panosta nousujoteisuuteen
Se mikä erottaa tavoitteellisen treenaamisen ja ”treenailun” toisistaan on treenien nousujohteinen kehittyminen. Nousujohteisella treenaamisella tarkoitetaan treenien haastavuuden kehittymistä treenien edetessä. Tätä voidaan toteuttaa esimerkiksi painojen, toistojen ja viikossa tehtävien treenikertojen osalta. Yksittäisten treenien sisältöä, kuten toistomääriä ja liikkeitä kannattaakin vaihdella esimerkiksi 4–6 viikon sykleissä. Fiksusti koostetussa, nousujohteisessa treeniohjelmassa treeniviikot on rytmitetty järkevästi ja palautumiselle on varattu riittävästi aikaa. Tästä lisää seuraavaksi.
4) Palaudu fiksusti
Huolehdi riittävästä levosta – mutta älä laiskottele. Fiksu palautuminen on oleellinen osa tavoitteellista treenaamista. Jos olet käynyt jo pitkään salilla ja suunnitellut treenit itsenäisesti, voi olla vaikea tunnistaa onko palautuminen omassa treeniviikossa sopivassa suhteessa. Mikä kaikki muu omassa arjessasi vaatii palautumista kuin pelkkä treeni?
Lue myös: 5 perusmittaria palautumisen mittaamiseen
5) Ruoki motivaatiota
Tavoitteellinen treenaaminen vaatii toisinaan palaamista motivaation alkulähteille, vaikka treenitavoite olisikin kirkkaana mielessä. Käy mielessäsi läpi hetkeä, jolloin saavutat tavoitteesi. Miltä se tuntuu?
Tarkkaile saavutuksiasi jo matkan varrella ja ole ylpeä itsestäsi, kun saavutat jo osatavoitteesi! Nauti hetkistä, kun voit siirtyä tekemään sarjaa isommilla painoilla tai juokset kilometrin nopeammin, makustele miltä se tuntuu ja nauti saavutuksen kasvattamasta itseluottamuksesta – Sinä pystyt mihin vain! Voit myös palkita itseäsi esimerkiksi käymällä kasvohoidossa, hankkimalla uuden treenivaatteen tai vaikka järjestämällä puolivälitavoitteen juhlat ystävien kanssa – mikä tahansa innostaa sinua jatkamaan! Tavoitteellisessa treenaamisessa hienointa on se, kun voit kiittää itse itseäsi kovasta työstä ja saavutuksistasi!
Riittävän haastava, mutta realistisesti asetettu treenitavoite ylläpitää motivaatiota tehokkaimmin.
6) Ota avuksi ammattitaitoinen valmentaja
Mitä tarkempi tavoitteesi on, sen tärkeämpää on löytää juuri sinulle sopiva ohjelma.
Verkkovalmennukset on usein mietitty tiettyjen tavoitteiden pohjalle ja laadukkaassa valmennuksessa huomioidaan myös henkilökohtaiset tarpeet. Esimerkiksi Fitfarmin suosituimmissa valmennuksissa valmentaja on mukanasi koko valmennuksen ajan ja vastaa kysymyksiisi henkilökohtaisesti.
Tutustu valmentajiimme
Muistutus: vaikka välillä repsahtaisit sivupoluille, pysy suunnitelmassa
Tavoitteellinen treenaminen on ennen kaikkea sitä, että pysyt suunnitelmassasi pitkällä aikavälillä. Elämä on arvaamatonta ja jokaiselle meistä tulee arjessa vastaan asioita, jotka haastavat tavoitteellisen treenaamisen suunnitelmaa. Satunnaiset poikkeamat eivät viikkotasolla vielä merkitse mitään, mutta pitkällä tähtäimellä tavoitteellinen treenaaminen toki edellyttää, että pysyt suunnitelmassasi.
Jos kaipaat tukea tavoitteelliseen treenaamiseen, treenitavoitteen asettamiseen ja suunnitelmassa pysymiseen, tutustu Fitfarmin treenivalmennuksiin. Kaikki meidän valmennuksemme on rakennettu niin, että voit onnistua vaikket pystyisi noudattamaan ohjeita viikon jokaisena päivänä. Me haluamme tarjota tukea tavoitteelliseen treenaamiseen, jotta voit löytää itsestäsi puolia, joiden et välttämättä edes tiennyt olevan olemassa! Oikeanlaisessa ohjauksessa muutos todellakin on mahdollista.
Löydä sinulle sopiva treenivalmennus
Aloita tavoitteellinen treenaaminen SUPERMIMMI®-valmennuksessa
SUPERMIMMI® on treenivalmennus mimmeiltä mimmeille! Tämän valmennuksen avulla viet treenisi ja treenaamisesi aivan uudelle tasolle. Tutustu valmennukseen ja lähde mukaan!
Jos et ole varma, kuinka valitset tavoitteesi mukaisen valmennuksen, lue täältä vinkkimme.