Kevyt olo kehoon ja mieleen

Kuvittele elämä, jossa arki rullaa mukavasti, töissä jaksaa innostua ja ihmissuhteissa menee hyvin. Tehokkaan päivän päätteeksi mielen valtaa positiivinen tyytyväisyys – tällainen aikaansaava, kevyt olo elämässä on ihana olotila!

Jos oma arki tuntuu raskaalta, perhe-elämä vie voimat tai työstressi kiihtyy viikko viikolta, voi kevyt olo tuntua epärealistiselta haavekuvalta. Mutta me uskomme sinuun!

Tässä artikkelissa käymme läpi yksinkertaisia arjen tekoja, joiden avulla kevyempi olo on realistista saavuttaa kuormittavassakin elämäntilanteessa. Jos siis haluat pitää itsestäsi parempaa huolta, kannattaa jatkaa lukemista. Palkintona odottaa kevyt olo – ja samalla ehkäiset riskiä sairastua moniin elämäntapasairauksiin kuten sydän- ja verisuonisairauksiin tai 2-tyypin diabetekseen.

Vinkki: Jos kaipaat tukea elämäntapamuutokseen, buustia liikunnan aloittamiseen tai ylipäätään terveellisempään syömiseen, kurkkaa myös suosituimmat verkkovalmennuksemme. Jopa sadat tuhannet suomalaiset ovat onnistuneet keventämään oloaan ammattitaitoisten valmentajiemme ohjauksessa!

Tutustu monipuolisiin valmennuksiimme:

Kevyt olo ja sen peruspilarit – missä sinulla olisi eniten petrattavaa?

Kevyt olo tuntuu sekä kehossa että mielessä, mutta sitä ei voi saavuttaa puskemalla. Sen sijaan, että tavoittelet parempaa oloa raivokkaalla treenillä tai kitudieetillä, voit aloittaa pienten hyvien tapojen opettelun heti tänään. Lupaamme että kevyt olo seuraa siinä sivussa!

Millä osa-alueella sinä voisit keskittyä opettelemaan uusia tapoja?

Liikunta

Arkiaktiivisuuden ja viikoittaisen hikiliikunnan sekä lihaskunnon merkitystä kevyen olon saavuttamisessa ei voi ohittaa. Liikunta tuo mielekkyyttä elämään, sillä liikunnalla on runsaasti positiivisia vaikutuksia niin fyysiseen, psyykkiseen kuin sosiaaliseen terveyteen. Kun liikut säännöllisesti, mielialasi kohenee, ajatuksesi terävöityvät, stressin tunne kevenee ja nukut paremmin. Parhaimmillaan olo on kevyempi ja huomaat nämä vaikutukset jo muutaman liikuntakerran jälkeen!

Ruokavalio & ateriarytmi

Kevyttä oloa tukeva ruokavalio sisältää monipuolisesti kasviksia, marjoja, hyvälaatuisia rasvoja, täysjyväviljoja sekä riittävästi proteiinia. Kun syöt säännöllisesti, takaat tasaisen energiasaannin koko päiväksi, mikä lisää hyvää fiilistä.

Vinkki: Runsas vedenjuonti on tehokas keino keventää oloa, erityisesti jos kehoon on kertynyt ylimääräistä turvotusta. Lue lisää siitä, kuinka saada turvotus pois nopeasti!

Onnellinen nuori nainen vesilasi kädessä, sillä hän tietää, että veden juonti auttaa saavuttamaan kevyemmän olon.

Unenlaatu

Hyvän yöunen merkitystä kevyen olon saavuttamisessa ei voi korostaa liikaa. Kun nukut riittävästi ja riittävän laadukas unta, vireystasosi paranee. Tämä puolestaan parantaa yleisesti mielialaa ja tuo kevyemmän olon.

Palautuminen

Kun tavoitteena on kevyt olo, tulee kiinnittää huomiota myös palautumiseen. Millaisten asioiden parissa sinä palaudut parhaiten? Säännöllinen rentoutuminen on tärkeää, sillä se auttaa vähentämään stressiä ja jännitystä ja parantaa näin yleistä mielialaa. Hyvin palautuneena jaksat lähteä lenkille työpäivän jälkeen ja koostaa terveellisempiä aterioita, jotka molemmat keventävät oloa.

Hyvät ihmissuhteet

Ihmissuhdesotkut voivat tehdä arjesta varsin raskasta. Siksi kannattaa vaalia ja huoltaa myös ihmissuhteita. Ystävien ja perheen tuki auttaa jaksamaan paremmin ja tuo mielihyvää elämään. Kevyt olo on helpompi saavuttaa yhdessä ja parhaimmillaan omasta lähipiiristä voi löytyä jopa treenikaveri!

Tavoitteena kevyt olo – 6 yksinkertaista niksiä, jotka sinäkin voit ottaa haltuun heti!

1) Juo enemmän vettä ja vaihda limppari vissyyn

Riittävä vedensaanti on meille ihmisille tärkeää, onhan kehomme jopa 50–70 % vettä. Kun juot vähintään 1–1,5 litraa vettä päivässä, autat ylläpitämään kehon normaalia vireystilaa.

Vinkki: Jos pelkän veden juonti ei meinaa houkutella, laita kannullinen vettä jääkaappiin kylmenemään ja sekoita joukkoon hedelmäviipaleita, yrttejä tai marjoja – tulet huomaamaan, kuinka kannu tyhjenee kuin itsestään!

2) Aloita kasvisten syönnissä värihaaste tai lisää joka aterialle edes hitusen kasviksia

Kasvisten kuidut tekevät hyvää aineenvaihdunnalle ja suoliston hyvinvoinnille. Kun vatsa toimii hyvin, olo on kevyempi.

Tee kasvisten syönnistä kiinnostavampaa ja ota tavoitteeksi syödä vaikka kolmea eri väriä joka päivä! Syömällä mahdollisimman monipuolisesti erilaisia kasviksia varmistat vitamiinien ja hivenaineiden riittävän saannin, mikä tukee elimistösi optimaalista toimintaa. Värihaasteen avulla tulee myös ylipäätään popsittua enemmän heviosaston tuotteita kuin tavallisesti, ja enemmän kasviksia – mistä seuraa myös kevyempi olo!

3) Lisää arkiaktiivisuutta

Kävele seuraavalle pysäkille tai kierrä kotitaloa etätyöpäivän tauolla. Jos puolestaan työsi on fyysistä, panosta aktiiviseen palautumiseen ja rauhoittaviin liikuntalajeihin, kuten joogaan. Kun liikut pitkin päivää, pidät aineenvaihduntasi käynnissä, mikä vähentää turvotusta ja keventää oloa.

4) Tee liikkumisesta mukavaa oheistoimintaa

Jos säännöllinen liikunta tuntuu hankalalta ylläpitää, entä jos kääntäisit ajatuksen päälaelleen? Sen sijaan että ajattelet ”nyt pitäisi tehdä treeni” tai ”nyt on pakko lähteä lenkille”, oletko kokeillut yhdistää liikuntahetkeen jonkin muun mielekkään rutiinin? Tämä voi olla esimerkiksi ystävän tapaaminen lenkkitreffien merkeissä tai vaikka podcastin kuunteleminen kotitreenin aikana.

Vinkki: Lenkkitreffit voi sopia myös etänä – kuulokkeet korviin ja saat hoidettua kaksi kärpästä yhdellä iskulla!

5) Altista itsesi luonnonvalolle

Monet ihmiset kokevat, että luonnonvalo auttaa heitä tuntemaan olonsa kevyemmäksi. Avaa verhot päivänvalon saamiseksi tai pyri ulkoilemaan valoisalla, jos se suinkin on mahdollista. Suomen pimeässä talvessa, kokeile kirkasvaloa!

6) Mene varttia aiemmin nukkumaan

Kunnon yöunet ovat yksi parhaimpia terveystekoja, joita voit itsellesi tehdä, kun toiveena on saavuttaa kevyt olo. Unen aikana lataat niin kehon kuin mielen voimavarat. Hyvin nukuttu yö vaikuttaa positiivisesti muun muassa hermostoon, hormonitasapainoon, vastustuskykyyn, ja sitä kautta painonhallintaan sekä ruokahalun sääntelyyn. Levänneenä on myös helpompi priorisoida omaa hyvinvointia arjen kiireiden keskellä.

Jos taustalla on pitkä kausi huonosti nukuttuja öitä, jo pelkkä unirytmin korjaaminen voi auttaa tuomaan kevyemmän olon!

Haaveissa pysyvästi kevyempi olo?

Jos kevyen olon saavuttaminen ei ota onnistuakseen, saatat tarvita tukea siihen, että tavat muodostuvat rutiiniksi. Elämäntapamuutokseen keskittyvä valmennuksemme on tällöin nappivalinta! Valmennuksessa opit uusia tapoja, joilla on merkittävä vaikutus elämänlaatuusi niin painonhallinnan, yleisen jaksamisen kuin liikkumisen näkökulmasta.

Tulet huomaamaan, kuinka yksi verkkovalmennus voi tuoda runsaasti iloa ja kevyttä oloa elämääsi!

Olisiko jokin muu valmennus sittenkin enemmän mieleesi?

Vaikea valinta?
Testaa mikä valmennus sopii sinulle

 

 

Onko verkkovalmennusten maailma uusi? Lue seuraavaksi blogi, johon kiteytimme verkkovalmennuksen konkreettiset hyödyt.

Lähteet: 


Haluatko maksaa liikuntaeduilla?