Kuinka saada turvotus pois?

Puristaako housujen nappi, tuntuuko liikkuminen raskaalta? Erityisesti juhlapyhien ja lomien jälkeen kehoon kertyvä turvotus on monelle tuskallisen tuttua. On ehkä tullut syötyä isompia annoksia tavallisesta poiketen ja liikuttua vähemmän. Toisaalta arjen stressi ja esimerkiksi toimistotyöntekijöillä liika istuminen voivat lisätä turvotusta.

Jos haluat yksinkertaisia vinkkejä, kuinka saada turvotus pois nopeasti, kannattaa jatkaa lukemista. Jos tavoitteenasi on päästä turvotuksesta eroon pysyvästi, lähde mukaan valmennuksiimme!

Mistä turvotus kehossa johtuu?

Turvotusta syntyy, kun kudoksissa solujen välitilaan pääsee kertymään nestettä. Vatsan turpoaminen voi johtua monista eri syistä. Yleisimpiä syitä ovat ruoansulatushäiriöt, kuten ilmavaivat tai ummetus. Stressi voi pahentaa turvotusta, samoin liika istuminen. Turvotusta lisäävät myös suuren määrän suolaa tai rasvaa sisältävien ruokien syöminen sekä runsas alkoholin käyttö.

Turvonnut olo voi johtua monesta eri syystä, joista tyypillisimmät ovat ruokavalion epätasapaino, stressi ja liika istuminen. Siksi liikkeelle lähteminen, vedenjuonti ja kasvisten lisääminen joka aterialle ovat tehokkaimmat ja nopeimmat keinot saada turvotus pois.

Myös tietyt ruoat lisäävät kaasun määrää suolistossa ja saavat vatsan turpoamaan. Esimerkiksi runsaasti FODMAP-yhdisteitä eli huonosti imeytyviä hiilihydraatteja sisältävät ruoka-aineet voivat aiheuttaa turvotusta.

Onnistujatarina: Tytti sai turvotukseen apua Bikini Challenge® -valmennuksesta

Vatsan turvotus voi aiheuttaa kipua ja pahimmillaan lisätä vyötärönympärykseen jopa useita senttejä. Ei siis ihme, jos lempivaate kiristää! Naiset saattavat huomata tämän myös tietyissä kuukautiskierron vaiheissa. Hormonaaliset tekijät ja muut kehon muutokset voivat lisätä turvotusta myös vaihdevuosien aikana. Jos olet yli 50-vuotias ja kaipaat ikäisellesi räätälöityjä vinkkejä, kuinka saada turvotus pois, tutustu Valloittava V50+ -valmennukseemme.

Myös ylipaino voi aiheuttaa turvotusta – jos vyötärölle on kertynyt ylimääräistä, lue tästä blogista syyt miksei laihduttamista kannata lykätä.

Turvotus pois – näillä vinkeillä olo kevenee

1) Juo runsaasti vettä

Tuttu mutta toimiva vinkki: vedenjuonti auttaa poistamaan ylimääräistä nestettä kehosta. Mitä suolaisempaa ruokaa syöt, sitä enemmän tulisi myös juoda vettä. Kun haluat turvotuksesta eroon, kokeile myös hiilihappoa sisältävien juomien vähentämistä – monille meistä kuplat aiheuttavat ylimääräistä turvotusta.

2) Lähde kävelylle

Voit kiertää lähikorttelin tai riehua lasten kanssa, kunhan nouset ylös ja liikutat kehoasi jollain tavalla. Turvotuksen ollessa pahimmillaan voi liikkeelle lähteminen tuntua erittäin epämiellyttävältä, mutta tee se silti! Liikunta on tehokas keino saada turvotus pois, sillä se auttaa parantamaan verenkiertoa.

Turvotus pahenee yleensä päivän edetessä, ja siksi jo lyhyt, 5–15 minuutin happihyppely tai taukojumppa auttaa vähentämään turvotusta.

3) Vähennä suolaisia ruokia

Suola lisää nesteen kertymistä kehoon ja voi aiheuttaa turvotusta. Jos haluat saada turvotuksen pois nopeasti, säästä sipsit, suolapähkinät, makkarat, oliivit ja muut runsaasti suolaa sisältävät ruoat toiseen ajankohtaan.

4) Lisää lautaselle kasviksia

Jos saat ravinnosta liian vähän kuituja, ruoansulatuksesi ei toimi optimaalisesti ja tämä voi aiheuttaa turvotusta. Kuituja saat esimerkiksi kasviksista ja marjoista. Ne sisältävät myös vettä mikä auttaa parantamaan kehon nestetasapainoa ja saamaan turvotus pois nopeasti.

Vinkki: Ota pienempiä haarukallisia/lusikallisia ja muista pureskella kunnolla. Hotkimalla haukkaa helposti ylimääräistä ilmaa suolistoon, mikä ei ainakaan helpota pääsemään turvotuksesta eroon!

5) Mene aiemmin nukkumaan

Liian vähäinen uni hidastaa ruoansulatusta ja voi näkyä turvotuksena. Kun haluat turvotuksen pois, paina pää tyynyyn aiemmin ja panosta riittäviin yöuniin.

Lue myös: Vatsarasvasta eroon – nämä 4 asiaa voit tehdä jo tänään

Turvotus pois pysyvästi? Tule mukaan valmennukseen

Jos sinusta tuntuu, että ”turvotus pois” on teema, joka on jatkuvasti mielen päällä, kannattaa harkita verkkovalmennukseen osallistumista. Ammattitaitoisten valmentajien tuella sinun on helppo opetella uusia tapoja, jotka auttava pääsemään turvotuksesta pysyvästi eroon.

Pitkällä tähtäimellä paras tapa saada turvotus pois on se, että luot arkeen tapoja, jotka tukevat hyvää oloa ja ylläpitävät aktiivisuutta.

Kun sinulla on kevyempi olo, on arkikin yleensä mukavampaa. Tähän me Fitfarmilla pyrimme: valmennuksistamme saat tehokkaita työkaluja pysyvästi parempaan oloon ilman turhaa hampaiden kiristelyä ja kitudieettejä!

 Mikä valmennus sopisi minulle parhaiten?

  • Jos haluat tuloksia nopeasti ja laihduttaa esimerkiksi pelkällä ruokavaliolla, valitse Superdieetti:
  • Jos puolestaan tuntuu, että kaipaat isompaa muutosta elämäntapoihisi, on uusi Elämäntapavalmennuksemme juuri sinua varten!

Vai haluaisitko perehtyä lisää terveelliseen syömiseen? Lue kattava tietopakettimme terveellisestä ruokavaliosta!

Vatsan turpoaminen voi olla myös merkki sairaudesta

Jos turvotus jatkuu pitkään tai erityisen voimakkaana, on syytä kääntyä terveydenhuollon ammattilaisten puoleen sen selvittämiseksi, kuinka päästä turvotuksesta eroon. Taustalla voi olla myös yleissairaus tai suoliston toiminnallinen ongelma. Suoliston tulehdustilat, kuten Crohnin tauti, haavainen paksusuolentulehdus tai ärtyneen suolen oireyhtymä voivat aiheuttaa turvotusta. Kyseessä voi olla myös imeytymishäiriö, kuten laktoosi-intoleranssi.
Lähteet: 


Haluatko maksaa liikuntaeduilla?