Miten ketogeeninen ruokavalio eroaa vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta?

Ketogeeninen ruokavalio on se vaihtoehto, jolla päästään lähimmäksi täysin hiilihydraatitonta ruokavaliota. Täysin hiilariton ruokavalio ei ole ihmiselle hyväksi, sillä silloin ruokavalio ei tarjoa tarpeeksi kuituja, vitamiineja ja kivennäisaineita. Tästä syystä oikeaoppinen ketogeeninen ruokavalio sisältää sopivassa määrin vähähiilihydraattisia kasviksia, joista saadaan esimerkiksi tärkeitä suojaravintoaineita sekä kuituja. Näin ihminen saa ravinnon kautta muun muassa kehon immuunipuolustuksen ja ruoansulatuselimistön kannalta välttämättömiä osasia, kuitenkin ilman että hiilarit nousevat yli rajan, jossa keho on vielä ketoositilassa. Ketogeeninen ruokavalio on siis käytännössä yhtä kuin hiilariton ruokavalio, vaikka täysin ilman hiilhydraatteja ei ollakaan.

Vähähiilihydraattinen ruokavalio puolestaan sisältää myös hiilihydraatteja, mutta vähäisemmässä määrin. Vähähiilihydraattinen ruokavalio ei välttämättä johda ketoositilaan, eli ruokavaliossa on mukana vähäisissä määrin hiilihydraatteja, jolloin keho ei tuota ainakaan merkittävissä määrin ketoaineita pääasialliseksi energianlähteekseen. Vähähiilihydraattisen ruokavalion teho painonpudotuksessa perustuu rajattuun energiansaantiin, jolloin keho saa ravinnosta vähemmän energiaa kuin se kuluttaa. Tällöin se joutuu käyttämään varastoenergiaansa, eli rasvakudosta, energian muodostamiseen. Mekanismi on kuitenkin hieman eri kuin ketoosilla, koska keholla on käytettävissään myös hiilihydraatteja, joista se voi muodostaa glykogeenia.

Vähähiilihydraattisella ruokavaliolla hiilihydraatteja nautitaan tyypillisesti 20-100g päivässä. Proteiinia voidaan nauttia 1-3 g per rasvaton painokiloa ja valtaosa päivän energiansaannista tulee laadukkaista rasvanlähteistä. Vähähiilihydraattisen ruokavalion makrojakauma (rasvat-proteiinit-hiilihydraatit) voivat siis hieman vaihdella päivästä riippuen, kunhan ruokavalion kokonaiskalorimäärä ei kohoa.

Koska hiilihydraatteja voidaan nauttia kuitenkin kohtuudella, esimerkiksi käytössä olevien kasvisten kirjo on laajempi ja mukaan voi mahtua joskus myös esimerkiksi pienissä määrin hedelmiä, marjoja, maitotuotteita tai jopa vähäisissä määrin viljatuotteita. Siksi vähähiilihydraattinen ruokavalio voi olla toisille ketogeenista ruokavaliota helpompi noudattaa, sillä se on monesti hieman sallivampi kuin täysin ketogeeninen ruokavalio. Kumpikin ruokavalio toimii kun energiamäärä on rajattu kulutukseen nähden, eli syödään vähemmän kuin kulutetaan.

ketogeenisen ruokavalion ruoka-aineita tarjottimella

Kumpi on tehokkaampi, ketogeeninen ruokavalio vai vähähiilihydraattinen ruokavalio?

Molemmat toimivat yhtä hyvin! Onnistuneen dieetin tärkein tekijä on se, miten pystyt noudattamaan ruokavaliota pitkäjänteisesti ja kumpi tuntuu itsestä mielekkäämmältä.

Moni sokerihiiri on saanut paljon apua ketogeenisestä ruokavaliosta ja he kokevat mielitekojen sekä sokerihimon helpottaneen tai hävinneen täysin, jolloin heidän on ollut äärimmäisen helppo noudattaa ketogeenista ruokavaliota onnistuneesti. Tällöin heille ketogeeninen ruokavalio on varmasti paras valinta, koska heidän on helppo pysyä ruokavaliossa, mielitekoja ei ole ja tulosta syntyy!

Toiset taas kokevat vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattamisen itselleen helpompana, koska se on hieman joustavampi ja sallii vaihdella energianlähteitä enemmän. Vähähiilihydraattinenkaan ruokavalio ei silti kestä niin sanottuja “ohisyöntejä”, vaan päivän aikana nautitun energiamäärän pitää pysyä kurissa.

Kumpikin ruokavalio siis tuottaa haluttuja tuloksia ja se, kumpi itselle toimii paremmin, on paljon kiinni siitä, miten oma keho toimii ja kumman noudatuksessa on helpompi pitäytyä, sillä vain noudatettu dieetti toimii!

Miten ketogeeninen ruokavalio toimii?

Esimerkiksi KETO49®:n ruokavalio on ketogeeninen, eli käytännössä hiilihydraatiton ruokavalio. Valmennuksen kattavassa ohjelmassa on huomioitu oikeaoppisen ketogeenisen ruokavalion vaatimukset sekä se, että ruokavaliosta saadaan kaikki, mitä keho tarvitsee toimiakseen ja voidakseen hyvin. Myös KETO49®-valmennuksen treeniohjelman on laadittu tukemaan ketogeenista ruokavaliota, eli treenit ovat lyhyitä ja intensiivisiä, jotta kehon liiallista stressiä pystytään välttämään. KETO49®-ruokavalio toimii kuitenkin myös ilman liikuntaa ja moni on saanut upeita tuloksia jo pelkkää ruokavaliotakin noudattamalla!

Jos ketogeeninen elämäntapa kiinnostaa, FitFarmin KETO365™-valmennus voisi olla sinua varten! Se on lempeämpi valmennus, jonka avulla sulatat esimerkiksi ne viimeiset kilot, ylläpidät tavoitepainoasi tai noudatat ihan vain ketogeenistä elämäntapaa - sano hyvästit turvotukselle! 

ketogeeninen munakas lautasella
Lue myös: Miten ketogeeninen ruokavalio toimii?

Vai onko vähähiilihydraattinen sittenkin minua varten?

Vähähiilihydraattinen ruokavalio, VHH,  on erinomainen valinta jos haluat pudottaa painoa ilman kituuttamista. VHH-valmennus on vähähiilihydraattiseen ruokavalioon perustuva valmennus, jonka avulla pudotat painoasi tehokkaasti. Hiilihydraattien määrää vähennetään VHH:ssakin mutta niitä on silti ruokavaliossa eli saat pitää aamukaurapuurosi!

Miksikö hiilihydraatteja rajataan? No, hiilihydraattien rajaaminen ruokavaliosta on yleensä toimiva tapa saada aikaan energiavaje, jolloin paino putoaa ja rasva pala tehokkaasti ja laihdut ilman kärsimystä! VHH:ssa hiilihydraatteja ei kuitenkaan eliminoida kokonaan sillä ruokavalio halutaan pitää mahdollisimman monipuolisena ja helppona. 

VHH sopii kaikille ja sitä on erittäin helppo noudattaa. VHH on tarkoitettu pysyvään painonpudotukseen ja elämäntapamuutokseen. 

Tutustu VHH-valmennukseen ja lähde mukaan!Haluatko maksaa liikuntaeduilla?