Paino ei putoa – mitä tehdä, jos minulla metabolinen häiriö?

Miksi paino ei putoa dieettaamisesta huolimatta? Jos tavoitteena on pudottaa painoa ja saavuttaa elämäntapoihin pysyviä muutoksia, vaatii tämä, että painonpudotuskeinot ovat kunnossa sekä että oma elämän- ja terveydentilanne tukevat laihtumistavoitetta. Jos paino ei putoa painonpudotusyrityksistä huolimatta ja painonpudotukselle olisi tarvetta, täytyy ongelmaan löytää ratkaisu.

Tutustu asiantuntijoidemme kokoamiin vinkkeihin, miten pudottaa painoa turvallisesti 

Tässä artikkelissa tarkastelemme, mitä aineenvaihdunnan häiriöt ovat, miksi paino ei putoa dieettaamisesta huolimatta, sekä mitä voi tehdä tilanteessa, jossa paino ei putoa, mutta sitä olisi tärkeää saada pudotettua.

Metabolian eli aineenvaihdunnan häiriöt

Ylipaino, erityisesti keskivartalolihavuus altistaa herkästi monille metabolian eli aineenvaihdunnan häiriöille, joita ovat seuraavat (Duodecim Terveyskirjasto, 2022):

  • Vyötärön ympäryysmitta ylittää miehellä 100 cm ja naisella 90 cm.
  • Veren triglyseridien, eli rasvojen määrä on suurentunut (yli 1,7 mmol/l).
  • Veren HDL-kolesterolin eli hyvän kolesterolin määrä on pienentynyt (miehellä alle 1,0 mmol/l ja naisella alle 1,3 mmol/l).
  • Verenpaine on koholla (130/85 mmHg tai enemmän).
  • Yön paaston jälkeen otettu verensokeri on ylärajoilla tai kohonnyt (plasman glukoosipitoisuus 5,6 mmol/l tai enemmän). (Duodecim Terveyskirjasto, 2022.)

Metabolisesta oireyhtymästä (MBO) puhutaan, jos henkilöllä on häiriö samaan aikaan kolmessa yllä mainitusta. Metabolinen oireyhtymä on yli kolmasosalla aikuisista miehistä ja yli neljäsosalla naisista Suomessa. Häiriö voi esiintyä samaan aikaan myös kaikissa yllä mainituissa. (Duodecim Terveyskirjasto, 2022.) Miten metabolian häiriöitä tai -oireyhtymää voidaan sitten hoitaa? Ensisijaisin hoitokeino häiriöiden vähentämiseen on laihduttaminen ja tämä onkin tärkeää, sillä metaboliseen oireyhtymään liittyy suurentunut valtimotaudin riski. Mutta mitä, jos paino ei putoa laihdutusyrityksestä huolimatta?

Miksi paino ei putoa diettaamisesta huolimatta?

Jos paino ei putoa dieettaamisesta huolimatta, voi tähän olla syynä elimistön stressi. Kaikki edellä mainitut aineenvaihdunnan häiriöt kuormittavat elimistöä. Käytännössä nämä asiat aiheuttavat elimistölle siis stressiä sekä syövät kehon palautumiskapasiteettia, eli stressinsietokykyä. Kuitenkin myös tiukalla dieetillä voidaan aiheuttaa keholle stressiä.

Yleisiä stressinaiheuttajia tiukalla dieetillä ovat:

  • Suuri energiavaje.
  • Liian rasittava liikunta suhteessa palautumiskapasiteettiin.
  • Henkinen stressi siitä, mikä on sallittua ja mikä ei, sekä stressi vaakalukemasta.

Mitä tapahtuu, jos henkilö, jonka keho on jo alkujaan stressaantunut, aloittaa tiukan dieetin? Laskee ruokamäärät aivan liian alas, tekee ruokavaliosta liian yksinkertaisen, poistamalla esimerkiksi tärkeitä ravinnonlähteitä, kuten rasvoja, ruokavaliostaan kokonaan pois ja nostaa liikuntamäärän korkeaksi? Tämä kuormittaa jo valmiiksi kuormituksen alla olevaa kehoa ja mieltä. Tätä ei yksinkertaisesti pysty jatkamaan kovin pitkälle ja keho tekee tälle stopin. Lopputuloksena on loppuun ajettu keho ja mieli, minkä takia paino ei putoa. Lopulta jojoillaan takaisin lähtöpainoon tai jopa lähtöpainon yli.

Miten pudottaa painoa järkevästi? 

Miten pudottaa painoa sitten järkevästi? Lisää hyvinvointiasi, älä heikennä sitä! Monipuolinen ruokavalio on kaiken A ja O tukemaan ja korjaamaan tilannetta. Tärkeää on siis syödä monipuolisesti. Lisätään ruokavalioon rohkeasti hyviä hiilihydraatin lähteitä, joista saamme tärkeitä kuituja, ravintoaineita sekä energiaa. Valitaan hyvät pehmeät rasvan lähteet sekä laadukkaat proteiinin lähteet. Tärkeässä roolissa tässä tilanteessa ovat myös marjat ja kasvikset. Erityisesti silloin, kun haluamme laskea kehon stressitilaa ja tukea energia-aineenvaihduntaa.

Painonpudotus on toki yksi tärkeä asia stressaantuneen kropan korjaamiseksi, mutta sen ei ole hyvä olla liian ripeää ja stressiä tuottavaa, muutoin paino ei putoa, eikä terveyshyötyjä saavuteta. Maltillinen ja järkevä energiavaje tavoitetaan, kun hiilihydraatteja vähennetään, mutta ei poisteta ruokavaliosta kokonaan. Jos hiilihydraatit poistetaan ruokavaliosta kokonaan, katoaa ruokavaliosta monipuolisuutta ja tärkeitä ravintoaineita. Tällöin ollaan herkästi taas tilanteessa, jossa paino ei putoa.

VHH-ruokavalio

Meidän VHH-ruokavalio perustuu hiilihydraattien järkevään rajaamiseen. Ruokavalio auttaa sopivan energiavajeen tavoittamista ja stressaantunen kehon "korjaamisen" voi aloittaa. Mikäli olet passiivinen liikkuja, on kovien treenien sijaan hyvä keskittyä arkiaktiivisuuteen, hyötyliikuntaan ja rentoutumiseen. Arkiaktiivisuus, ravitsemus ja rentoutuminen tuovat kyllä yhdessä toivotun tuloksen.

Meidän VHH-valmennuksessa on kyllä myös treeniohjelmat mukana ja niiden tarkoitus on lisätä hyvinvointia sekä kehon toimintaa, eikä missään tapauksessa tuottaa keholle stressiä! Mikäli innostut liikkumaan enemmän, silloin saat myös ruokavalion muokkaukseen ohjeistusta, kun laitat vain viestiä foorumilla. 

Artikkelin on kirjoittanut valmentaja Matias Koistinen. 

VHH-valmennus alkaa pian, lähde mukaan!

Lähteet: Haluatko maksaa liikuntaeduilla?