Mitä on meal prepping, toisin sanoen meal preppaus?

Meal prepping, meal preppaus, food prepping - rakkaalla lapsella on monta nimeä. Meal prepping -termi tulee englannin kielestä ja tarkoittaa ruoan valmistamista etukäteen tuleville päiville. Termin kätevyyden vuoksi meal prepping tai suomalaisittain meal preppaus on vahvistanut paikkansa myös suomenkielessä.

Tavanomaisesti ajatellaan, että vain kilpaurheilijat harrastavat meal preppingiä, mutta se sopii erinomaisesti myös kuntotreenajalle ja miksi ei myös ihan tavalliselle perheelle, sillä se säästää hurjasti aikaasi. Meal prepping auttaa ketä tahansa syömään terveellisemmin ja monipuolisemmin, kun ateriat ovat tehty valmiiksi jääkaappiin. 

Meal prepping - Näin pääset alkuun!

Pääset meal preppingissä alkuun listaamalla ruoka-aineita, joista pidät. Huomioi  listaasi erilaisia proteiinin, hiilihydraatin, kasvisten ja rasvan lähteitä. Näiden pohjalta suunnittele tulevan viikon ateriat ja kauppalista. Huomioi suunnitelmassa ruokien säilyvyys. Esimerkiksi kalaa ei ole hyvä säilöä kovin pitkään ja osa kasviksista vetistyy nopeasti, jolloin ruoasta voi tulla hieman epämiellyttävää. Kannattaa suosia mahdollisimman vihreitä vihanneksia kuten parsakaalia, rucolaa ja pinaattia, jotka säilyvät hyvinä pidempään. Kun suunnittelet tulevat ruoat hyvin, säästät myös rahaa, kun hävikki ja turhat ostokset vähenevät.

Meal preppaus - Ota nämä 6 vinkkiä talteen!

  1. Meal preppaus kannattaa aloittaa sillä, että teet kerralla isompia annoksia, jolloin saat tehtyä useamman päivän ruoat kerralla valmiiksi ja säästät aikaasi. Jos tuntuu hyvältä, voit jakaa ruoat jo valmiiksi aterioiksi säilytysrasioihin.

  2. Meal preppaus kannattaa toteuttaa käyttämällä vaihtelevasti eri ruoka-aineita. Muutaman päivän ajan jaksaa yleensä syödä samojakin ruokia, kahta erilaista päivässä, mutta sitten alkaa samat ruuat usein jo tökkiä. Ehkäise tätä tekemällä samoista raaka-aineista täysin erilaisia ruokia tai vaihda raaka-aineet kokonaan toisiksi.

  3. Meal preppauksesta tulee työlästä, mikäli sinun pitää punnita ja valmistaa erikseen kaikki eri raaka-aineet. Tästä syystä kannattaa ennemmin tehdä sellaisia ruokia, joissa raaka-aineet on jo valmiiksi sekaisin. Esimerkiksi laatikkoruoat on helppo valmistaa useamman aterian määrillä ja silmämääräisesti jakaa valmis laatikko annosten lukumäärän mukaan. Voit käydä kurkkaamassa meidän herkullisen kesäkurpitsalasagne-ohjeen ja lähteä sillä alkuun! 

  4. Meal preppaus ja täyttävät kasvikset sekä niistä valmistetut ruoat kulkevat käsi kädessä! Salaatti-kurkku-tomaatti alkaa monella jossain kohtaa tympiä, eikä se juuri täytä vatsaakaan samalla tavalla kuin vaikkapa uunissa kypsennetyt kasvikset. Löydät reseptit-blogistamme myös herkullisia lisukkeita tuomaan lisää ideoita kasvisten valmistukseen. 

  5. Jos ruuanlaittoon ei ole aikaa tai et liiemmin pidä ruuanlaitosta, voit toteuttaa meal preppausta tekemällä ruokia, jotka valmistuvat itsekseen uunissa tai kattilassa. Esimerkiksi uuni- tai keitetyt kasvikset, jotka voi syödä sellaisenaan tai soseutettuna, laatikkoruoat, kala- ja kanafileet tai jauhelihamureke. Uunissa valmistettuna saat myös tehtyä huomattavasti isompia annosmääriä kerralla kuin pannulla paistaessa. Esimerkiksi tekemällä ison kattilallisen superhyvää bataattisosekeittoa, saat valmistettua monta annosta kerralla!

  6. Meal preppausta harjoittaessa kannattaa muistaa pitää pakkasessa aina 1–2 valmista annosta varmuuden vuoksi, jos joku päivä ei olekaan mitään valmiina tai sinulla ei ole mahdollisuutta valmistaa ruokaa.

Artikkelin on kirjoittanut Saila Hilvola.

Suosittelemme hyödyntämään näitä meal prepping -vinkkejä kiireisen arjen keskellä niin terveellisestä ruokavaliosta on helpompi pitää kiinni! Terveellisen ruokavalion salat opit helposti meidän VHH-valmennuksessa!Haluatko maksaa liikuntaeduilla?