Kaikki mitä sinun tulee tietää vatsalihasten erkaumasta

Raskauteen ja siitä palautumiseen liittyy monia kysymyksiä ja päätimme koota ne muutamaan eri artikkeliin. Asiantuntijoina tässä artikkelisarjassa toimivat äitiysfysioterapeutit Maija Kiljunen ja Minna-Sisko Koivumäki. Tässä ensimmäisessä artikkelissa käsitellään vatsalihasten erkaumaa. 

Voinko estää vatsalihasten erkaumaa raskausaikana?

Vatsalihasten erkaumaa ei voi estää raskausaikana, mutta sen palautumista takaisin voidaan tukea, jotta vatsalihasten erkaumaa ei ole synnytyksen jälkeen.

"Vääränlainen liikunta raskausaikana tai synnytyksen jälkeen voi hidastaa vatsalihasten palautumista ja ylläpitää vatsalihasten erkaumaa."

Vatsalihasten erkauma tarkoittaa suorien vatsalihasten erkaantumista pois toisistaan. Tämä on normaali ilmiö raskausaikana. Kun vatsa kasvaa, suorat vatsalihakset siirtyvät sivulle jotta kohtu mahtuu kasvamaan. Suorien vatsalihasten välissä oleva jännesauma, linea alba, on normaalisti noin 2 cm levyinen mutta raskausaikana jännesauma voi venyä jopa 10-15 cm.

Voiko vatsalihaksia harjoittaa raskaana ollessa?

Suoria vatsalihaksia ei kannata raskausaikana harjoittaa, kun vatsalihakset ovat siirtyneet sivulle sillä on turha venyttää jo venynyttä lihasta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettei vatsan- ja keskivartalon lihaksia saisi harjoittaa raskausaikana. Erityisesti lantionpohjan- ja keskivartalon syviä lihaksia kannattaa harjoittaa jo raskausaikana, jotta palautuminen synnytyksestä nopeutuu. 

Vääränlainen liikunta raskausaikana tai synnytyksen jälkeen voi hidastaa vatsalihasten palautumista ja ylläpitää vatsalihasten erkaumaa. Siksi raskausaikana ja heti synnytyksen jälkeen ei suositella tehtäväksi voimakkaasti keskivartalon lihaksiin kohdistuvia harjoituksia - esimerkiksi vatsarutistukset ja lankutukset kohdistuvat voimakkaasti vatsalihaksiin. Näille kaikille harjoitteille on olemassa kuitenkin vaihtoehdot miten liikettä voi soveltaa raskausaikaan ja synnytyksen jälkeen sopivaksi.

Vatsalihasten erkaumasta ei siis kannata huolestua raskausaikana, koska vatsalihasten erkaantuminen on täysin normaalia. Varsinaisesti vatsalihasten erkaumasta aletaan puhua silloin, kun vatsalihakset eivät palaudu synnytyksen jälkeen normaalisti vaan vatsalihasten väliin jää rakoa. Synnytyksen jälkeen vatsalihasten spontaaniin palautumiseen menee normaalisti noin 2-3 kuukautta, joskus paljon pidempikin aika. Vatsalihasten erkauma tarvitsee kuntouttamisesta jos synnytyksestä on kulunut useita kuukausia ja äidillä on selkeitä erkauman oireita kuten vatsan pömpötystä, selkäkipua ja keskivartalon hallinnan ongelmia.

Vatsalihasten erkaumaan voi liittyä myös lantionpohjan ongelmat kuten virtsankarkailu.

Pysy kunnossa raskausaikana -ohjelmaon äitiysfysioterapeuttien suunnittelema turvallinen treeniohjelma raskaana oleville raskausajan harjoitteluun. Ohjelmassa on turvallisia keskivartalon syvää tukea vahvistavia harjoitteita, joita voit huoletta tehdä raskausaikana.  Ohjelmassa on myös suunniteltu ehkäisemään raskausajalle tyypillisimmissä ongelmissa kuten selkäkipu, pakarakipu ja SI-nivel kivut.

Artikkelin on kirjoittaneet äitiysfysioterapeutit Maija Kiljunen ja Minna-Sisko Koivumäki. 

Kurkkaa kaikki FITFARMin raskaanaoleville ja synnyttäneille äideille suunnittellut valmennukset ja kurssit. Haluatko maksaa liikuntaeduilla?