KETO49® on ketogeeniseen ruokavalioon perustuva dieetti, jossa hiilihydraattimäärä on hyvin alhainen, alle 20g päivässä. Rasvaa taasen on runsaasti, proteiinia kohtuudella. Energiamäärä on pakkasen puolella, jotta elimistössä saadaan aikaan kalorivaje ja sen myötä elimistön on pakko alkaa ottaa energiaa omista varastoistaan. Ollaan siis tiukasti dieetillä.

Tiukasti – sananmukaisesti. Ruokavalio näyttää paperilla varsin karulta ja ensimmäinen ajatus monella onkin, että tuollako pitäisi elää seuraavat seitsemän viikkoa. Ruoka-ainepankki on rajallinen ja jopa kasvikset on rajattu: voiko tällaisella tosiaan jaksaa ja voiko tätä ylipäänsä pystyä noudattamaan? Takaraivossa paukuttaa ajatus kaikista niistä aiemmista dieettiyrityksistä, jotka ovat kaatuneet mikä mihinkin, selkärangan katkeamisesta tulosten olemattomuuteen.

”Tästä se alkaa, matka kohti kevyempiä askelia. Alkuspurtti, kuten valmentajakin muistutti.”

Päätät joka tapauksessa kokeilla, vielä kerran. Mutta jokin sisälläsi nyt sanoo, että tämä tosiaan voisi onnistua, kyllä sinä pystyt. Olethan nähnyt ja kuullut niin monia onnistumistarinoita, että jos tämä tosiaan ei olekaan niin paha kuin mitä ajattelet sen ehkä olevan!

Lueskelet valmennuksessa olleiden kokemuksia dieetin helppoudesta ja pyörittelet päätäsi, ihanko totta, että:

 • monella aiemmin kiusanneet vatsavaivat ovat kadonneet
 • turvotus on poissa
 • ei nälkää, ei herkkuhimoja (tässä kohtaa olet aivan varma, että tämä on vain myyntikikka)
 • unenlaatu muuttunut paremmaksi ja olo aamulla virkeä
 • energisyys ja virkeys lisääntynyt
 • selkeitä ohjeita on helppo noudattaa
 • dieettiä on pystynyt noudattamaan 100%, vaikka aiemmin kaikki dieetit on jossain kohtaa lopahtaneet

Viimeisen lauseen kohdalla huomaat, että olemassa on siis muitakin jojoilijoita, jotka ovat aina ensin hetkeksi onnistuneet ja sitten epäonnistuneet ja joiden dieetit ovat aina jääneet hyviksi yrityksiksi. Huokaiset helpotuksesta: ”En olekaan ainoa.”

Mielessäsi alkaa vahvistua ajatus, että nyt on aika ottaa itseä niskasta kiinni ja tehdä omalle hyvinvoinnilleen jotain. Vuosia vyötäröllä ja ties missä keikkuneet liikakilot saavat nyt lähteä!

Soitat hyvälle ystävällesi ja kerrot lähteväsi ketodieetille. Ystäväsi naurahtaa ja sanoo: ”No just. Vedät tiukan kuurin ja sitten saat kaikki tuplana takaisin. Eikä tuo voi olla edes terveellistä.” Lopetat puhelun ja kaivat esiin aiemmin valmennuksessa mukana olleiden muutostarinoita ja mietit, ovatkohan he pysyneet noissa mitoissa, joihin dieetillä pääsivät. Luet tarkemmin muutostarinoita ja huomaat, että niissä monessa kerrotaan, kuinka on opittu tekemään hyviä valintoja ruokalautasella, lisäämään arkiaktiivisuutta ja arvostamaan omaa hyvinvointia. Ja että dieetillä on syöty ihan tavallista ruokaa, vaikkakaan hiilarilähteitä ei olekaan kuin kasvisten osalta. Ja ettei se vaakalukema olekaan ollut ainoa muutos, vaan kehossa, mielessä ja elämäntavoissa on tapahtunut paljon sellaisia muutoksia, jotka ovat avain kohti pysyvää painonhallintaa ja lisääntyvää hyvinvointia. Viis veisaat kaverisi puheista, ja päätät lähteä mukaan.

Silmiisi osuu lista aiempien ketoilijoiden vinkeistä uusille aloittajille:

 • noudata ohjeita, niin tuloksia tulee
 • pidä mukana päättäväinen asenne ja luja tahto lisätä omaa hyvinvointiasi
 • muista olla armollinen omalle kehollesi, se ei ole kone
 • suunnitelmallisuus ja järjestelmällisyys ovat hyviä työkaluja etenkin kiireisessä arjessa
 • muista ohjeen mukaisesti vesi ja suola! Myös elektrolyyttijauhe on oiva apu monelle varsinkin alussa
 • alussa saattaa olla outoja olotiloja, kun kroppa totuttelee, mutta sitten helpottaa, kun vaan jaksaa sen alun läpi
 • liity faceryhmään, sen tuki on sanoinkuvailemattoman suuri
 • haasteita voi tulla vastaan, mutta niistä pääsee kyllä yli
 • valmentaja on meitä varten ja auttaa, oli sitten millainen asia tahansa

Huomaat hymyileväsi itseksesi. Jos siis vain noudatan ohjeita, niin homma toimii. Entäs, jos ei toimikaan? Onneksi muistat sen yhden livevideon, jossa valmentaja puhui yksilöllisyydestä ja siitä, että kaikki ei sovi kaikille. Ja jos ei sovi, tehdään tarvittavat muutokset, että homma jatkuu. Kenenkään osto ei mene hukkaan sen takia, ettei ketoilu välttämättä ollutkaan itselle sopiva juttu. Jatketaan valmennusta, mutta hieman hiilareita mukaan ottaen, edelleen kuitenkin dieetaten.

Jatkat aiempien kokemusten kahlaamista ja ilahdut, kun luet asioita, jotka on nostettu kokemuksissa erityisen positiivisina esiin:

 • ryhmän tuki ja yhteishenki Facebookissa on huikea
 • valmentaja on aidosti mukana menossa ja vastaa kysymyksiin aktiivisesti
 • monta erilaista ruokavaliovaihtoehtoa ja ruoka-ainepankissakin eri vaihtoehtoja
 • ohjeita liikuntaan, myös ei-salitreenaajille, ei kuitenkaan mitään pakkohikoilua, vaan arkiaktiivisuutta ja kävelylenkkejä arvostetaan
 • ihan tavallista ruokaa
 • laittaa pohtimaan omia syömistottumuksia ja tekemään muutosta elämässä
 • selkeät ohjeet, ei tarvitse kuin noudattaa

KETO49®:n perään on jatkovalmennus KETO49® Jatkovalmennus, ettet jää seitsemän viikon jälkeen yksin, vaan voit jatkaa rasvanpolttoa ja juurruttaa uusia järkevämpiä elämäntapoja, ketoilit loppuelämäsi ajan tai et.

Tämä alkaa niin tuntua sinulle sopivalta. Olethan kuitenkin perusterve aikuinen, joten sen suhteen ei ongelmaa. Toki tiedät, että mukana on ollut onnistuneesti myös esim. kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsiviä, ja sappirakon poiston läpikäyneitä, ja näillä taustoilla osallistuminen onkin vielä ihan sopivaa. Et kuitenkaan itsekään lähtisi mukaan, jos olisit raskaana tai imettäisit, tai sinulla olisi esimerkiksi maksa-, munuais- tai sydänsairaus tai jokin muu perussairaus. Tai ainakin juttelisit ensin lääkärin kanssa, aivan kuten valmennuksen ohjeissakin kehotetaan.

Jotta olisit valmis aloittamaan ja valmiina myös kohtaamaan mahdolliset haasteet, luet läpi vielä seuraavan listan, jossa aiemmat osallistujat kertovat mahdollisista eteen tulevista haasteista:

 • vatsa ei kaikilla totu runsaaseen rasvan määrään, mutta viimeistään hiilareita lisäämällä tilanne tasoittuu.
 • osalle saattaa tulla ihottumaa, jolle ei ole tarkkaa syytä, mutta joka useimmilla lähtee hiilareita lisäämällä.
 • alussa uni saattaa heikentyä, kun uusi ruokavalio on elimistölle stressitekijä
 • päänsärkyä ja huimausta voi olla etenkin alussa – tämä talttuu usein juomalla tarpeeksi ja käyttämällä suolaa, ja myös elektrolyyttijauhe auttaa useimmilla
 • saattaa tulla etova olo, ei tee mieli syödä – tämän takia on tarkat ohjeet, ettei jää syömättä, eli sitten vaikka hieman väkipakolla ja usein se helpottaakin, ja jos ei, aina löytyy muutosapua valmentajalta. 
 • osalle ruuanlaitto vaatii mielikuvitusta enemmän – mukana reseptejä, joita lisätään jatkuvasti valmennuksesta toiseen, ryhmässä jaetaan vinkkejä – loppupeleissä ihan tavallista ruokaa
 • osalla ei ole nälkä lainkaan, osalla koko ajan
 • treeni ei ehkä kulje ihan samalla tavalla varsinkaan alussa kuin tavallisesti, pienikin liikunta hapottaa – kunnes kroppa tottuu. Eikä nyt ole tarkoituskaan rääkätä itseään ja kovatehoista liikuntaa ei (vapaavalintaisia HIITtejä lukuun ottamatta) edes suositella.
 • osalla naisista kuukautiset tulee, vaikkei pitäisikään – runsas rasva aktivoi hormonitoimintaa ja se saattaa osalla aluksi sekoittaa kiertoa. Tasaantuu kyllä ja jos ei, siihenkin on ohjeet.

Haasteet on tehty ylitettäviksi ja siksi on valmentaja ja ryhmä!

Listaa lukiessa huomaat, että monessa kohtaa tulee esiin, että jokin haaste SAATTAA tulla vastaan, mutta ei tule kaikille ja että jos tulee, eikä siitä tunnu pääsevän yli, valmentaja auttaa pääsemään eteenpäin ja sitten vaan tehdään vähän muutoksia ruokavalioon. Tämä saa sinut tuntemaan olevasi niin sanotusti turvassa, eli on joku, joka auttaa ja opastaa. Valmentaja. Ja hänelle voi kuulemma arkaluontoisissa asioissa laittaa ihan henkilökohtaistakin viestiä sähköpostilla. Vieläpä, kun luet kokemusten viimeisen osion, jossa hehkutetaan Facebook-ryhmää, motivaatiosi hyppää taivaisiin ja koet jo nyt olevasi itsevarmempi kuin koskaan:

Facebook-ryhmässä saa jakaa kaikki ajatukset:

 • aamukakan koostumuksesta aina ällöttävimpiin ruokakokeiluihin ja kaikkea siltä väliltä, iloineen ja suruineen
 • kaikki on samassa tilanteessa, monella samat lähtökohdatkin
 • ryhmässä on ymmärrys, tsemppi, tuki ja apu
 • moneen kysymykseen saa vastauksen jo facessa muilta ryhmäläisiltä ja valkkukin on siellä keskusteluissa mukana ja tsemppaa läsnäolollaan
 • yhteisöllisyydessä on voimaa
 • et ole yksin

Et ehkä ole kaikista sosiaalisin tyyppi, mutta uskot, että jo pelkästään lukemalla muiden postauksia saat tsemppiä omalle matkallesi. Ja kuka tietää, vaikka ryhmästä löytyisi täysin samanhenkistä porukkaa, joiden kanssa tsemppailu ja kuulumisten jakaminen jatkuisi samassa ryhmässä valmennuksen päätyttyäkin vaikka valmennus päättyy aikanaan.

”Tästä se alkaa, matka kohti kevyempiä askelia. Alkuspurtti, kuten valmentajakin muistutti.” Näissä mietteissä nostat katseen Elastisen sanoin, eteen ja ylös ja tartut tuumasta toimeen.

Tämä tarina on fiktiivinen mutta pohjautuu valmennettavien kanssa käytyihin keskusteluihin ja heidän kertomiinsa taustoihin ennen KETO49®-valmennukseen lähtöä.

Artikkelin kirjoitti KETO49® -valmentaja Saila Hilvola. 

Listojen kokemukset on koottu valmennuksissa olevilta kerätyistä kommenteista, joista muutama kokonaisuudessaan alla:

”Energiaa vaikka kuinka paljon alun nuupahduksen jälkeen, yöheräilyt jääneet pois, tulee syötyä puhdasta ruokaa, nälkää ei ole, paino putoaa tehokkaasti (-7kg kolmessa viikossa), rahaa säästyy, kun ei tule heräteostoksia.

"Ruokien suunnitelmallisuudella pysyy kohtuullisessa rahan käytössä. Pähkinätön ruokavalio vielä edullisempi ja itselleni sopivampi ruokarytmi. Monta erilaista ruokavaliota."

"Yhteisöllisyys/toisten tsemppaus täällä facessa on mahtava.”

”Alun aivosumun ja suolan riittävyyden tärkeyden oivaltamisen jälkeen viikot ovat sujuneet hyvin. Paino on tippunut tasaisesti 1kg/vk. Paljon ei ole tiputettavaa, mutta tärkeintä on ollut taas oikeaan rytmiin pääseminen ruokailujen suhteen. Yllättävää on ollut kuinka vähän herkkuja on tehnyt edes mieli. Liikunta on ollut pääasiassa lenkkeilyä, joogaa ja kehonhuoltoa. Kaikin puolin olen ollut tyytyväinen valmennukseen. Tarkat ohjeet ruokamääristä muutamien esimerkkien kera toimii minulle erittäin hyvin. Vielä yksi pykälä alas ja olen päässyt tavoitteeseen. Tarkoitus on jatkaa 365 valmennuksessa.”

”Alle 75kg ohjeilla mennään. 7 kiloa tippunut (vk 5 lopussa), ruoka on hyvää ja maistuu, paitsi pähkinöille olen alkanut miettiä jotain vaihtoehtoa. pääasia että maustaa ruoan hyvin. Järjestelmällisyys, johdonmukaisuus ja järjetön itsekuri on erittäin tärkeää, tee kauppalistat ja viikon ruokalistat valmiiksi ja noudata parhaasi mukaan mutta ole kuitenkin itsellesi armollinen. Parhaiten olen itse onnistunut kun valmistan ilta ruokaa sen verran että riittää seuraava n päivän lounaaksi. Mielikuvitusta ja kekseliäisyyttä kannattaa olla ruoanlaitossa! Nukun hyvin ja jaksan jo lisäillä treeniä alun heikotuksen jälkeen eikä pahempia mielitekoja ole ollut ja niistäkin vähistä on päästy yli. Olen kokeillut jos jonkinmoista kuuria ja valmennusta mutta koskaan ei ole tippunut näin paljon painoa!”

”Aina pitää muistaa että dieetille alkaminen on suuri muutos eikä tapojen muuttaminen tapahdu hetkessä. Matkalla on lähes aina sudenkuoppia: houkutuksia, vanhoja tapoja, juhlia, arjen vaikeuksia yms. Minullakin on ollut vaikeuksia, on läheisiä jotka ei ymmärrä uutta ruokavaliota ja tuputtavat ruokaa ja herkkuja, on ollut kiireitä ja stressiä töissä, houkutuksia, huonosti nukuttuja öitä ja painon junnaamista. Mutta kaikesta olen selvinnyt. Pitää vain tehdä päätös että nyt minä teen kaikkeni tämän eteen ja vaikka matkalla tulee esteitä niin yli vain ja eteenpäin. Välillä mennään takapakkia mutta lopulta päästään aina eteenpäin. Ja jos motivaatio on hukassa tai paino ei laske niin täältä facebook ryhmästä on saanu apuja. Lopussa kiitos seisoo”

”Tämä on ollut kaiken kaikkiaan helppoa, selvät monipuoliset ohjeet! Mielitekoja ei ole ollut. Toki paljon on kiinni kaikki omasta asenteesta ja päätöksestä. Mahtava osaava valmentaja!”

”Paino tippunut tasaiseen tahtiin mutta suurin muutos näkyy peilistä, joten puntari on vähän välillä jo unohtunutkin. Suosittelisin kaikille, joita vähänkään kiinnostaa 👍 Ja tosiaan tämä energinen olo on jotain aivan mahtavaa! Tuntuu että aikaisemmin olin väsynyt, tuli syötyä mitä ehti (eli huonosti) eikä energiaa juuri ollut. Valmennuksen aikana oon tosissani miettinyt omaa ruokavaliota ja huomannut kuinka paljon turhaa sokeria/hiilaria on aiemmin suuhunsa laittanut. Muukin perhe on ohellani lisännyt rutkasti mm. vihannesten syöntiä, että positiivistahan tämä on ollut koko perheellekin.”

”Millään muulla dieetillä en ole koskaan saanut tuloksia. Yhtenä syynä huono itsekuri. Olen ihmeissäni tämän dietin kanssa. Olen pystynyt noudattamaan annettuja grammamääriä tarkalleen ja syönyt säännöllisesti. Nälkä ei vaivaa. Valmistan suurempia satseja jääkaappiin, josta on sitten helppo valita kypsennetyt raaka-aineet ja koota niistä päivän ateria aina sen mukaan, mitä milloinkin mieli tekee. Mitään ongelmia tai oireita dieetti ei ole kroppaan tuonut, päin vastoin. Koiralenkit ovat pidentyneet ja tihentyneet vailla kuitenkaan mitään stressiä, että liikkua pitäisi. Paino on tippunut neljässä viikossa kolmisen kiloa (pit.169cm, lähtö 72kg ja vy 94). Vaatteissa sen tuntee ja helppoa laittaa kengännauhatkin kiinni. Ennen joutui pidättämään hengitystä sen aikaa :D. Närästyksetkin ovat loppuneet. Ainoa jännitys on, että saisi pidettyä tämän hyvän olon ja jatkettua kohti solakampaa olemusta. Kiitos Sailalle.”

Seuraava KETO49®-valmennus starttaa pian. Lähde mukaan!Haluatko maksaa liikuntaeduilla?