Onko sinulla heikkoja lenkkejä mitä tulee urheiluun? Monen kehitys junnaa siitä syystä, että heikkoja lenkkejä ei vahvisteta vaan niitä mennään karkuun ja kierrellään. Sport-valmennuksen ajatusmalliin tämä ei sovi sillä tässä valmennuksessa tehdään monipuolisia fysiikoita, joissa heikot lenkit pyritään minimoimaan. Mitä tällä oikein tarkoitetaan?

Fyysiset heikot lenkit - mitä ne oikein ovat?

Fyysisesti heikot lenkit tarkoittavat eri lajien harrastajilla eri asioita. Innokas lihaksen kasvattaja, joka treenaa kuntosalilla, unohtaa monesti huolehtia kropan liikkuvuudesta sekä hyvästä aerobisesta kunnosta. Tämä vaikuttaa negatiivisesti kroppaan niin, että treenitehot tippuvat ja huono liikkuvuus estää lihaksen täydet liikeradat. Kyykkyyn asti ei päästä vapaalla tangolla, joten mennään tekemään smith-kyykkyä huonolla tekniikalla, mikä pitkässä juoksussa usein vain pahentaa ongelmia ja heikko lenkki pysyy edelleen heikkona lenkkinä.

Juoksun harrastaja taas saattaa unohtaa huolehtia siitä, että jaloissa ja keskivartalossa on tarpeeksi voimaa siihen juoksuun, jotta askel olisi kevyempi ja vähemmän energiaa kuluttava. Esimerkkejä heikoista lenkeistä on vaikka kuinka paljon fyysisellä puolella, mutta entäs se henkinen puoli sitten?

Ryhmä ihmisiä tekemässä kahvakuulakyykkyjä.

Onko henkisellä puolella muka heikkoja lenkkejä?

Henkisellä puolella heikkoja lenkkejä löytyy yhtä lailla kuin fyysiselläkin puolella. Otetaan pari yleistä esimerkkiä.

  1. Epäusko itseen. Tämän perusteella luodaan etukäteen rajat siihen mihin itse pystyy ilman että ollaan edes yritetty. Monen tavoitteet jäävät saavuttamatta tämän takia.
  1. Pakonomainen suorittaminen. Toinen yleinen heikko lenkki on asia minkä monet luulevat olevan vahvuus. Vaaditaan itseltä liikoja, pää ei anna periksi levätä kun olisi oikeasti levon tarve tai esimerkiksi syödä enemmän ruokaa jotta palauduttaisiin. Alipalautuneena treenataan ja syödään liian vähän ruokaa (= kova pää ja asenne), samalla luullen, että se on oma vahvuus. Tällä asenteella pystytään kyllä usein suorittamaan viikkojen mittaisia projekteja kunnialla ja hyvin tuloksin, mutta elämäntapana se ampuu itseään usein nilkkaan. Kultainen keskitie on hyvä pitää tässäkin asiassa mielessä jatkuvuuden kannalta.

Hyvä ja tasapainoinen ruokavalio on kaiken perusta

Ravinnon suhteen yksi yleisimmistä heikoista lenkeistä on lähes poikkeuksetta liian vähäinen syöminen suhteessa urheilun määrään. Tämä johtaa suorituskyvyn laskuun, painon jojoiluun sekä haasteellisiin dieetteihin, joita tehdään pienillä energiamäärillä. On tärkeää löytää ravitsemuksen suhteen ne omat jutut ja asiat, jotka sopii itselle; löytää ravintoaineet mitä tykkää itse syödä ja koostaa niistä kokonaisuus mikä tukee omia tarpeita.

Suurin heikoin lenkki on kuitenkin usein ravinnon, liikunnan ja levon tasapainon löytäminen niin, että pystyt ylläpitämään urheilullista elämäntapaa. Se ei saa olla pakonomaista suorittamista, projektiluontoista tekemistä tai vastaavaa. Siinä ei taistella vanhaa vastaan, vaan luodaan jotain uutta niin, että se sopii itselle ja että kokonaisuus ja joka osa-alue on huomioitu!

Tervetuloa Sport™-valmennukseen löytämään oma tiesi ja poistamaan heikot lenkkisi!

Artikkelin kirjoitti valmentaja Matias Koistinen.


Haluatko maksaa liikuntaeduilla?