Rentoutuminen on ihanaa ja tarpeellista, mutta joskus se tuntuu hankalalta: työasiat pyörivät mielessä, koti kaipaa siivousta, perhe tarvitsee huomiota ja ystävillekin olisi mukavaa soittaa. On hankalaa saada itseään rentoutumaan, kun tekemistä tuntuu olevan paljon ja ajatuksia sitäkin enemmän.

Pitäisikö sinun kuunnella rentoutumisharjoituksia tai purkaa ajatuksiasi paperille? Mitä rasittuneemmaksi koet itsesi, sitä vähemmän sinun kannattaa tehdä. Monet mieltävät rentoutumisen harjoitukseksi joka vaatii paljon aikaa sekä mahdollisesti jotain välineitä. Sinun tarvitsee kuitenkin vain keskittyä maailman tärkeimpään ja helpoimpaan asiaan: hengittämiseen.

Avain rentoutumiseen: Hengitä syvään!

Mene makaamaan matolle ja keskity ainoastaan hengitykseen.

Ota mukava asento. Anna kehosi rentoutua. Päästä leukasi ja silmänympäryksesi luonnollisen rentoon tilaansa - ne ovat kohtia, joita ihminen usein jännittää huomaamattaan.

Nainen rentoutuu lattialla silmät kiinni.

1. SISÄÄN

Sulje silmäsi, jos mahdollista. Hengitä syvään sisään nenän kautta niin, että ensin täyttyvät palleasi ja kylkikaaresi, sitten vatsan alue ja lopuksi keuhkot. Älä suorita hengittämistä eli älä yritä hengittää liian syvään. Jos olosi on hyvin jännittynyt voit samalla silittää vatsaasi, ja kylkiäsi, sillä se rauhoittaa kehoasi.

2. TAUKO

Anna ilman olla sisälläsi muutaman sekunnin ajan ennen kuin alat hengittää ulos.

3. ULOS

Hengitä ulos nenän kautta. Anna ilman soljua ulos pakottamatta ja kiirehtimättä - mahdollisimman luonnollisesti.

4. TAUKO

Pidä parin sekunnin tauko uloshengityksen jälkeen. Sinulla ei ole kiire hengittää sisään välittömästi, vaan voit antaa uuden hengityksen lähteä itsestään liikkeelle muutaman sekunnin kuluttua. 

HUOM! Puhalla harjoituksen alussa turhat paineet pois uloshengityksen kautta. Päästä silloin ilma ulos suun kautta ja huokaise samalla ääneen. Tämä tehostaa rentoutumistasi. Anna kasvojesi ja hartioidesi rentoutua samalla kuin puhallat ulos. Toista puhaltelua pari kertaa, kunnes huomaat että olosi on rennompi.

Hengityksen luonnollinen tahti saa sinut rentoutumaan ja hillitsee ajatusten tahtia.

Jos et voi mennä makaamaan, tee harjoitus seisten. Ja jos et voi sulkea silmiäsi, hengitä syvään silmät auki, jolloin voit tehdä sitä vaikkapa bussissa, töissä tai ruokaa laittaessasi. Sinun ei edes tarvitse seistä paikallaan: syvään hengittäminen auttaa sinua rentoutumaan vaikka ripustaisit samalla pyykkiä. Rentoutuminen ei kysy aikaa eikä paikkaa!

Tee silti harjoitus säännöllisesti myös lattialla maaten, sillä rentoudut parhaiten kun kehosi saa levätä hetken.

Artikkelin kirjoitti Mitra Vasara.

Jos tunnet olevasi stressaantunut ja kaipaat ohjattua rentoutumista, lähde mukaan FLOW-valmennukseen. Haluatko maksaa liikuntaeduilla?