Vaihdevuodet ja niihin vaikuttaminen

Tulevat ne vaihdevuodet sitten missä iässä tahansa, niin melkein kaikilla on jonkinlaisia oireita. Toisilla enemmän ja toisilla vähemmän. Sille me emme voi mitään, että elimistön hormonitasapaino heittelee ja oireita tulee, mutta jotain voimme kuitenkin itsekin tehdä. Tässäkään asiassa ei kannata jäädä tuleen makaamaan, koska voit taistella vastaan. Kun teet työtä oman hyvinvointisi eteen, niin selviät paremmin niitten vaihdevuosienkin yli. Annan tässä muutamia vinkkejä, joilla voit varautua vaihdevuosien oireisiin ja helpottaa elämääsi.

Panosta nukkumiseen

Yleisimpiä oireita ovat unihäiriöt. Uni häiriintyy monestakin syystä, ja jos vielä hikipuuskat herättävät monta kertaa yössä, niin ei ihme, että yöuni jää huonoksi. Juuri siksi nyt viimeistään sinun pitää laittaa uniasiat kuntoon. Ihan perusasioita ovat hyvä sänky ja tyyny sekä sopiva peitto. Viileä ja pimeä makuuhuone, sekä säännöllinen unirytmi. Kuumista aalloista kärsivällä voi olla vaikka pari ohutta peittoa, joita kerrostaa tarpeen mukaan. Tai pelkkä lakana toisena. Lämpökin tarvitaan, sillä yleensä kuuman aallon jälkeen tulee kylmä!

Kuumat aallot voivat olla tosi kiusallisia ja kestää vuosikausia, jopa varsinaisten vaihdevuosien jälkeen. Niitä voit yrittää hillitä välttämällä aaltoja laukaisevia ruokia ja juomia. Näitä ovat esimerkiksi kahvi, alkoholi, kolajuomat, mausteiset ja kuumat ruuat. Ja muista kerrospukeutuminen!

Liike on lääke näihinkin vaivoihin. Liiku siis säännöllisesti, jotta aineenvaihduntasi toimii ja mahdollisesti kolottavissa lihaksissasi veri kiertää. Liikunnalla ehkäiset myös helposti tulevaa ylipainoa, joka sekin puolestaan lisää kuumia aaltoja. Liikunta on myös hyvä mielialan kohottaja.

Muista huumori ja lempeys

Mielikuva omasta seksuaalisuudesta saattaa muuttua paljonkin. Oma olo on epävarma ja sitten on niitä kaikenlaisia kiusallisia oireita. Emättimessä kirvelee eikä mikään huvita. Minun mielestäni tähän on kaksi tärkeää apukeinoa: puhuminen ja huumori. Puhu kumppanin, ystävien tai vaikka lääkärin kanssa avoimesti. Eivätkä nämäkään asiat ole niin vakavia, etteikö niistä voisi vitsailla! Näiden keinojen lisäksi tarvitaan lantionpohjan lihasten jumppaa ja hyvää tekeviä voiteita. Seksielämääkin kannattaa pitää yllä, vaikka ei aina niin kauheasti huvittaisikaan. Seksuaalisuus on sillä tavalla jännä asia, että se kuihtuu käyttämättömänä. Ja seksuaalisuutta on tietysti moni muukin asia kuin yhdyntä. Jo pelkkä flirtti voi aiheuttaa mukavia väristyksiä.

Jos se mieli tahtoo painua alamaihin tai mielialan vaihtelut ovat rajuja, täytyy siihenkin puoleen kiinnittää huomiota. Mielen hyvinvointiin vaikuttaa lähes kaikki ympärilläsi. Mieti siis mikä on stressitasosi ja huolehditko riittävästi omasta hyvinvoinnistasi. Osaatko rentoutua ja käyttää mielikuvaharjoitteita? Mieltä voi puhdistaa monenlaisilla tekniikoilla ja tärkeää on myös se, miten puhut itse itsellesi. Omasta elämästä kannattaa etsiä niitä hyviä puolia, sillä niitäkin varmasti on, vaikka olisit kuinka masentunut. Keskity hyvään ja ole lempeä itsellesi. Muista että olet sen arvoinen.

Artikkelin on kirjoittanut vahvastiaikuinen.com -sivuston sisällöntuottaja Johanna Vuori.

TUTUSTU VALLOITTAVA V50+ VALMENNUKSEENHaluatko maksaa liikuntaeduilla?