Naisen vaihdevuodet ovat edelleenkin vähän sellainen nolo asia. Kuumat aallot ja mielialan vaihtelut ovat monille lähinnä vitsailun aihe, mutta eikö niistä pitäisi voida puhua ihan julkisesti ja ääneen?

Suljetuissa Facebook-ryhmissä kyllä kysellään, että kuuluuko tämä ja tämä oire vaihdevuosiin ja millä oloa voisi helpottaa. Erityisesti monia tuntuu huolettavan se, joko ne alkavat. Voiko tämä olla sitä? Mistä sen tietää milloin ne alkavat? Vaihdevuodet ovat kuin jokin tuntematon uhka, jota vähän pelätään, josta ei oikein tiedetä mitään, mutta ei niistä oikein voi julkisesti puhuakaan.

Mikähän siinä sitten on niin noloa? Ovathan vaihdevuodet luonnollinen osa naisen elämänkaarta, toki aika suuri muutos. Suureksi muutoksen tekee se, että naisen hedelmällisyys päättyy vaihdevuosiin. Joskus kivikaudella se tarkoitti sitä, että naisen tehtävä elämässä oli päättynyt. Naisella ei ollut enää mitään virkaa.  Nykyaikana kun elämme huomattavasti pitempään, niin tieto siitä, että jokin osa minussa lakkaa toimimasta, on monille masentava. Vaihdevuosiin liittyy myös ajatus vanhenemisesta, seksuaalisen vetovoiman katoamisesta ja rupsahtamisesta. Se jos mikä on monelle naiselle vaikeaa.

Lähestyvät vaihdevuodet mietityttävät varmasti useimpia naisia. Olet ehkä kuullut vanhemmilta naisilta kauhujuttuja litimäristä lakanoista, itku- ja raivokohtauksista sekä sydämen tykytyksistä. Toisaalta sitten kun yrität kysellä asiasta joltain toiselta, niin saat kuulla, että se on asenteesta kiinni. Ei ole mitään vaivaa, kun ei suotta niitä mieti! Tiedä siinä sitten miten pitäisi suhtautua.

Vaihdevuosiin liittyviä monia oireita myös hävetään. Onhan se noloa, kun yllättäen hiki alkaa virrata kesken tärkeän palaverin tai romanttisen illallisen. Kokemuksesta tiedän, että kun niitä kuumia aaltoja alkaa tulla, niitä alkaa pelätä. Sitä alkaa jo etukäteen miettiä pukeutumistaan niin, että voi sitten riisua mahdollisimman paljon näyttämättä hölmöltä. Sitähän ei toki voi sanoa ääneen, että anteeksi vaan, mutta minulla on nyt menopaussiin liittyvä lämmönsäätelyongelma menossa.

Vaihdevuosista tekee keskustelun arvoisen muutamakin seikka. Ensinnäkin tuo vaihe koskee kaikkia naisia ennemmin tai myöhemmin. Vaihdevuosien alkamisaika voi olla hyvinkin erilainen eri naisilla, samoin oireet voivat olla aivan erilaisia. Toiset pääsevät hyvin helpolla, mutta toisille tuo vaihe tarkoittaa monen vuoden raskasta piinaa. Ja kaikkea siltä väliltä.

Näistä asioista tarvitaan avointa ja julkista keskustelua. Niin paljon on ihan selkeästi tietämättömyyttä ja myös aivan kummallisia vääriä käsityksiä. Naisen vaihdevuosiin liittyvät henkiset sekä fyysiset muutokset pitäisi arkipäiväistää ja hävittää jo se sellainen mystisyys, mikä niihin tuntuu liittyvän.

Puhukaa naiset ja vaihtakaa avoimesti kokemuksia. Älkää vähätelkö toistenne tuntemuksia vaan rohkaiskaa ja tsempatkaa toisianne. Vaihdevuodet eivät tarkoita sitä, että nainen lakkaisi olemasta aito ja vetovoimainen nainen.

Artikkelin on kirjoittanut vahvastiaikuinen.com -sivuston sisällöntuottaja Johanna Vuori.

TUTUSTU VALLOITTAVA V50+ VALMENNUKSEENHaluatko maksaa liikuntaeduilla?