23.12.2019 1 min lukuaika

Huoltamatta jättäminen on helppoa

Omasta kehosta huolehtiminen on helppo unohtaa. Saatamme keskittyä treenaukseen niin kovasti, että unohdamme palautumisen, tai aikataulut saattavat painaa niin, että elämässä priorisoituu työ ennen omaa hyvinvointia.

Kaiken keskellä olemme oppineet myös hiljentämään kehomme pyyntöjä siitä huolehtimiseen: väsymystä voi kuitata kahvilla, jumit ja säryt ohittuvat hetkeksi särkylääkkeillä, sisulla mennään läpi suoritusten, vaikka kehossa tuntee, ettei edellisestäkään ole vielä palauduttu. Harva pysähtyy oikeasti ajattelemaan: olenko pitänyt kehostani huolta?

Kehonhuolto on laaja kokonaisuus. Se on fyysistä ja psyykkistä palautumista suorituksesta, ennaltaehkäisyä ja huolenpitoa. Se voi toteutua monella eri tavalla, sillä myös jokaisen tarpeet ovat erilaisia. Toiselle sopivat venytykset, jooga tai pilates FLOWn muodossa, toinen taas kaipaa täsmäharjoituksia oppiakseen rentouttamaan ja vahvistamaan selkäänsä tai niskaansa – yhtä kaikille oikeaa tapaa ei ole olemassa. Ehkä myös siksi kehonhuollon alkuun on niin vaikeaa päästä kiinni: mikä minulle sopii ja mistä se oppii?

Aloittamisen vaikeus

Aloittaminen voi tuntua vaikealta ja hankalalta. Ensiaskeleeseen kohti kehonhuollon aloittamista liittyy monia epävarmuuksia: mitä jos en osaa? Mitä jos teen jotain väärin?

Kehonhuoltoon löytyy onneksi myös helppoja reittejä. Voit kurkata FLOWn seuraavat lähdöt tuotesivulta ja löytää sinun tapasi osaavien valmentajien opastuksella, tai aloittaa niskastasi tai selästäsi huolehtimisen vaikka heti Niskat kuntoon tai Selkä kuntoon -kursseilla, seuraten fysioterapeuttien laatimia harjoituksia. Jos kipu ja särky on akuuttia, pystyt helpottamaan kipua Apua niskakipuun ja Apua selkäkipuun -kursseilla. Voit oppia vahvistamaan lantionpohjan lihaksiasi tai hallita stressiäsi. Polkuja on monia.

Kehonhuollon arvoa ei tule aliarvioida. Olimme sitten treenikautemme huipulla tai elämässä kiireistä arkea, tarvitsemme kehollemme huolenpitoa ja palautumista. Ja vain sinä itse voit pitää huolta omasta kehostasi.

Ota siis nyt itsellesi pieni hetki ja mieti: oletko sinä muistanut pitää huolta kehostasi?


LIITY SÄHKÖPOSTILISTALLE JA SAA ILMAISIA VINKKEJÄ