Korkeahiilihydraattinen dieetti

Dieettimalleissa monesti ihmiset automaationa suosii tapaa, jossa hiilihydraatteja karsitaan ruokavaliosta, monesti jopa liiaksikin. VHH-tyyppinen ratkaisu on hyvä valinta painonhallintaan sekä rasvanpolttoon monelle, mutta siinäkin on rajoitteensa kun mukaan astuu liikunta.

Rasvanpoltossa on tärkeä ymmärtää ensimmäinen perusasia: energiavaje. Haluttiin polttaa rasvaa millä ruokavaliomallilla tahansa, pitää saada aikaiseksi energiavaje. Se miten ruokavalio sitten koostetaan, riippuu pitkälti siitä, mitä ja minkälaista liikuntaa dieetillä harrastetaan, sekä minkälaista lopputulosta haetaan.

Suorituskyvyn kehittäminen dieetillä

Hiilaridieetti on oikea ratkaisu kun halutaan dieetillä ylläpitää/kehittää suorituskykyä, säästää tai kehittää lihasmassaa, sekä varmistaa liikuntasuorituksista palautuminen. Hiilaridieetissä rasvan määrä laitetaan suhteellisen alas, mutta kuitenkin niin, että sitä tulee riittävästi noin 0,8 - 1g per painokilo.

Proteiini on erittäin tärkeä makroravinne dieetillä. Lihaskuntoharjoittelua sekä muuta raskasta liikuntaa harrastavan kannattaakin varmistaa, että proteiinin saanti on riittävä lihasmassan säilyttämiseen/kehittämiseen dieetillä. Proteiini ja rasva ovat siis minimissä, mutta kuitenkin riittävällä tasolla. Hiilihydraatin suhteen toimitaan niin, että sitä laitetaan niin paljon kuin mahdollista ruokavalioon, mutta kuitenkin sen verran että saamme aikaiseksi energiavajeen ja rasvanpolton.

Milloin hiilaridieetti on oikea valinta?

Ihmiset tykkäävät käydä kovasykkeisissä jumpissa, juosta ulkona, treenata HIIT-treenejä kotona ja paukuttaa salilla sarjoja failureen. Ihmiset siis tykkäävät tehdä sellaista treeniä, missä tuntee tekevänsä ja hiilihydraatti on meidän energianlähde näissä treeneissä. Mikäli treenaamme ilman hiilihydraattia, alamme pikkuhiljaa syödä itseämme sisältäpäin, kaikesta muustakin kuin rasvasta.

Hiilihydraatittomuus yhdistettynä treenaamiseen aiheuttaa pitkällä aikavälillä mm. immuniteetin heikkenemistä, palautumisen hidastumista/pysähtymistä, lisää lihasmassan käyttöä energiaksi eli menetät lihasmassaa kohtuuttoman paljon, lisää loukkaantumisriskiä ym. Oikein pitkälle vietynä seurauksena voi olla vakaviakin negatiiviset terveysvaikutuksia ja varsinkin aineenvaihdunnan jumiin saattamiseen tuo on oiva keino.

Tavoite ratkaisee

Mikäli lopputulos omassa tavoitteessa on urheilullinen, kiinteä ja suorituskykyinen kroppa, on hiilaridieetti oikea vaihtoehto. Hiilihydraatti tuo lihakseen veden ja glykogeenin, näiden yhdistelmästä tulee lihaspaine. Ja kun lihas on paineinen, on se kiinteä kroppa myös mahdollinen. Mikäli emme syö hiilihydraattia, on lihaksemme ”tyhjät” ja tämän myötä keho myös näyttää tyhjältä, se on fakta.

Mikäli tykkäät urheilla ja dieetit ovat aina tuntuneet haastavilta, treeni ei kulje, keho ei tunnu kiinteältä, palautuminen on surkeaa ja tuloksia on vaikea ollut pitää, on SPORT™-valmennuksen dieetti kokeilun arvoinen vaihtoehto. Toki valittavissa on myös reverse diet sekä ylläpito ruokavaliot, tavoitteesi mukaan!

Aloita hiilaridieetti Sport-valmennuksessa

Lähde mukaan Sport-valmennukseen. Valmentajana toimii artikkelin kirjoittaja Matias Koistinen.Haluatko maksaa liikuntaeduilla?