Näillä vinkeillä pääset aloittamaan juoksuharrastuksen tehokkaasti ja turvallisesti. Eikun musiikki soimaan ja valloittamaan lähialueen lenkkipolkuja!

1. Valitse hyvät ja sinulle sopivat juoksukengät.

Oikein valituilla kengillä vältyt vammoilta ja juokseminen on mukavampaa. Tärkein asia, joka sinun tulee huomioida kenkiä valitessa on se, missä aiot kenkiä käyttää; maasto vai maantie? Pyydä apua asiantuntevalta myyjältä!

2. Aloita maltillisesti.

Jos et ole harrastanut juoksua aiemmin, aloita ensin vaikka kävelylenkeistä, joista voit siirtyä sitten hölkkään ja lopulta juoksuun. Juoksukunto rakentuu hiljalleen, eli ei kannata hätiköidä ja aloittaa liian kovasti!

3. Panosta lihaskuntoon.

Riittävä lihaskunto on yksi juoksuharjoittelun tärkeimpiä tekijöitä, sillä se pitää askeleen kimmoisana ja auttaa pitämään hyvän juoksuasennon ja -rytmin. Panosta siis koko kropan lihaskuntoon!

4. Tarkista juoksuasento.

Hyvä juoksuasento on sellainen, jossa askel osuu tukevasti lantion alle. Jos juokset liian kumarassa, painopiste jää helposti liian taakse ja tämä vaikuttaa juoksurytmiin. 

5. Huomioi juoksutekniikka.

Juoksutekniikan kannalta tärkeää on hyvä käsien käyttö, sillä käsien hyvään rytmiin keskittyminen nostaa automaattisesti myös jalkojen rytmiä. Lisäksi kannattaa keskittyä kanta-askelluksen välttämiseen – paras lopputulos on kun askeleen ottaa vastaan jalan keskiosalla!

Jos haluat oppia lisää juoksemisesta ja saada toimivan treeniohjelman, tervetuloa mukaan RUN-juoksuvalmennukseen. Lue lisää valmennuksesta ja lähde mukaan!

RUN-valmentaja Teemu Lemmettylä on liikuntatieteen maisteri ja tohtoriopiskelija. Teemu on valmentanut juoksijoiden lisäksi lisäksi triathlonisteja, hiihtäjiä ja pyöräilijöitä, sekä eri ultra- ja extreme-kestävyyslajien urheilijoita, eli saat tästä valmennuksesta varmasti paljon irti omiin juoksutreeneihin, olit sitten aloittelija tai konkari!

Teemun lisäksi RUN-valmentajana toimii liikunta-alan rautainen ammattilainen, Mikko Korpeinen. Mikko vastaa RUN-valmennuksessa salitreeniohjelmasta ja ruokavaliosta.Haluatko maksaa liikuntaeduilla?