Kaikki dieetit perustuvat energiavajeeseen

Dieettimalleja on monia ja kaikkia niitä yhdistää yksi tekijä, energiavaje. Yksinkertaisesti ei ole olemassa sellaista ruokavaliomallia, jolla voisi tehokkaasti polttaa rasvaa olematta energiavajeessa.

Mitä asioita itse pidän hyvänä dieetillä? Se riippuu kovasti kyseisen yksilön lähtökohdista. Mitä parempi lähtötilanne ihmisellä on, eli käytännössä mitä paremmassa kunnossa elämäntavat ovat, sitä erikoisempia dieettimalleja voi kokeilla. Syy tähän on se, että hyvässä lähtötilanteessa olevan ihmisen aineenvaihdunta sekä elimistön stressinsietokyky ovat huomattavasti paremmassa kunnossa. Kun elämäntavat ovat kokonaisuutena jo paremmin hallussa, on dieetiltä paluu helppoa ja tulokset saa jäämään, vaikka dieetti olisi ollut rankkakin.

Siinä kohtaa kun elämäntavat eivät selkeästi ole hallussa (paino on paljon jojoillut vuosien varrella, elämäntavat tuovat negatiivisia vaikutuksia terveyteen ja painonhallintaan) dieettimalli kannattaa rakentaa elämäntapoja mukaillen. Tässä kohtaa dieettiin kannattaa sisällyttää mahdollisimman paljon niitä ruoka-aineita ja tapoja, joiden noudattamista voi sitten jatkaa dieetin jälkeen osana elämäntapaa.

Muutama asia, joka tulisi löytyä jokaisen elämäntavasta:

  • ei henkisesti kiellettyjä ruoka-aineita
  • reilusti kasviksia/juureksia/marjoja
  • itselle sopiva ateriarytmi (4-5 ateriaa) päivässä
  • vähärasvaiset proteiinin lähteet
  • laadukkaat rasvanlähteet, joissa suositaan pehmeitä rasvoja
  • laadukkaat hiilihydraatin lähteet aktiivisuuden mukaan säädettynä
  • tasainen energiamäärä päivittäin
  • ruokavalion monipuolisuus

Parsakaali, joka sopii vähähiilihydraattiseen ruokavalioon.

Vähähiilihydraattinen ruokavalio on monipuolinen

Jos tunnistaa oman lähtötilanteensa heikoksi, ei kannata kovin radikaaleihin ratkaisuihin lähteä. VHH, eli vähähiilihydraattinen ruokavalio, on tälläiseen tilanteeseen monesti sopiva vaihtoehto, koska siihen saadaan sisällytettyä kaikki nuo edellä mainitut elementit. VHH:lla ei tarvitse miettiä mikä on kiellettyä ja mikä ei koska ruokavaliomalliin kuuluu kaikki makroravinteet, eli hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat.

Kasvisten ja marjojen käyttö on oltava monipuolista dieetillä ollessa, sillä kuidut ja  suojaravintoaineet ovat tärkeitä etenkin silloin kun olemme energiavajeessa. VHH ei tarkoita rasvaisia lihoja ja pekonia, vaan siinä (kuten muissakin ruokavaliossa) kannattaa suosia vähärasvaisempia proteiinin lähteitä ja ottaa rasvat hyvistä rasvanlähteistä.

Tietty määrä hiilihydraattia kuuluu myös vähähiilihydraattiseen ruokavalioon

Hiilihydraattia ei vähähiilihydraattisella ruokavaliolla pudoteta pelistä kokonaan pois kuten usein luullaan vaan sen määrää vain rajataan pienemmäksi, jotta saavutetaan energiavaje. Hiilihydraatin lähteet ovat kuitenkin meille tärkeitä kuitujen ja mikroravinteiden saamiseksi. Hiilihydraatit lisäksi tukevat palautumista ja jaksamista ja toimivat energianlähteenä kehon eri toiminnoille.

Mikäli jokin ravintoaine rajataan täysin pois, ruokavaliosta katoaa monipuolisuus. Dieettaus on helppoa kun päivittäinen energianmäärä on tasainen eikä säätöjä ja muutoksia tehdä viikottain, ellei sitten yksilön tilanne sitä erikseen vaadi. Rutiinien rakentaminen syömistä kohtaan helpottuu tasaisella ateriaryhmillä, monipuolisella ruokavaliolla sekä annoskokojen silmämääräisellä tulkinnalla.

VHH-dieetiltäpois nouseminen on myös helppoa; lisäät yksinkertaisesti pikkaisen hiilihydraatin lähteitä ruokavalioon, niin sen jälkeen käytännössä syöt yleisten ravitsemussuositusten mukaisesti, mikä onkin suositeltava malli elämäntapana.

Artikkelin kirjoitti VHH-valmentajaMatias Koistinen. 

Lähde mukaan tasapainoiseen ja monipuoliseen VHH-dieettiin, jonka avulla teet pysyvän elämäntapamuutoksen. 



Haluatko maksaa liikuntaeduilla?