Vaikka oululaisen Lea Ansamaan elämä oli jo aiemmin ollut liikunnallista ja ruokavaliokin suurin piirtein kohdallaan, toi Valloittava V50+ valmennus elämään paljon uutta ja hyvää.

”Lähdin siitä, että muutama kilo voisi lähteä ja katsotaan, tulisiko tästä pirteyttä lisää. Heti alkuun yllätyin ruuan määrästä, jolla lähdettiin liikkeelle. Tajusin, että olin syönyt aiemmin aivan liian vähän. Meillä naisilla on usein tapana erityisesti lounaalla napostella vähän raastetta ja lohta, vaikka pitäisi syödä myös perunaa ja hyviä rasvoja”, 51-vuotias Lea kertoo.

Aluksi annoksia oli jopa vaikea saada syötyä, sillä ruokaa oli reilusti. Ruoka-ainemuuntimen avulla Lea kuitenkin löysi keinoja vähentää ruuan määrää joissakin annoksissa.

”Oli todella kätevää, kun näin muuntimesta heti, mitä muuta voisin syödä kuin vaikkapa ison määrän perunaa. Joskus iltaisin laitoin puurooni esimerkiksi rusinoita.”

Kalorimäärä laski valmennuksessa viikoittain, ja painokin hieman putosi.

”Minulla ei ollut kovin paljon ylimääräistä pudotettavaa, joten lopulta kiloja karisi kolme. Lopuksi kyselin vielä erinomaisilta valmentajilta, voisinko jatkaa miinuskaloreilla myös eteenpäin, jotta saisin vielä muutaman kilon pudotettua. Sitä ei kuitenkaan suositeltu, vaan ruuan määrää alettiin jälleen nostaa. Elimistö ei lopulta laihdu – eikä jaksa – jos se ei saa tarpeeksi ruokaa, ja sen minä nyt lopullisesti opin. Seuraava dieettipätkä voisi olla vasta syksyllä. Siihen asti nostan ruuan määrää taas alun tasolle, joka ei laihduta eikä lihota.”

Mielitekoja ei juuri ole ollut, ja Lea on antanut itselleen luvan välillä syödä myös suklaata tai satunnaisen pitsan.

”Sehän on normaalia elämää, että juhlia tai herkkuhetkiä sattuu sinne, tänne. Mutta nyt en automaattisesti joka perjantai syö pitsaa ja suklaata, vaan saatan valita itselleni lohta ja syödä jälkiruokaherkuksi taateleita ja maapähkinävoita. En kaipaa herkkuja joka viikko, mutta sitten kun niitä oikein tekee mieli, olen herkutellut hyvällä omatunnolla”, hän kertoo.


Kuntosalia ja juoksulenkkejä

Liikunta on aina kuulunut Lean elämään, ja valmennuksessa hän ottikin käyttöönsä saman tien kokeneiden saliohjelman. Liikuntaa hänelle kertyi joka viikko neljä tai viisi kertaa, joista kaksi olivat salikäyntejä. Sen lisäksi Lea juoksee kerran viikossa, pyöräilee ja kävelee koiran kanssa.

”Viisi kertaa viikossa liikuntaa ei onnistu joka viikko, sillä siihen ei aina ole voimia ja motivaatiota. Mutta vähintään kolme kertaa liikun joka viikko, muuten tulen levottomaksi. Salilla käyminen ei ole minulle se mieleisin liikunta, vaan koen sen hieman tylsäksi. Lihaskunnon ylläpito on kuitenkin erityisen tärkeää tässä iässä, joten käyn, vaikka ei aina huvittaisikaan. Laitan vaan korville 80-luvun musiikkia, niin saan energiaa”, Lea nauraa.

Juokseminen puolestaan on ollut Lean harrastus jo teini-iästä ja jatkunut koko elämän. Juoksukaverina hölkkää irlanninsetteri Touho.

”Juoksen aikaisin aamulla, kun lähiössäni vasta heräillään. Aktiivisen koiran kanssa on helpointa juosta silloin, kun pururadalla tai pyörätiellä ei vielä ole muita liikkeellä. Koen suurta iloa, kun juoksen keskellä aamuista metsää ja tuoksuttelen suopursuja. Käymme lenkillä myös moikkaamassa lähellä olevan ratsastustallin hevosia. Se on Touholle lenkin paras hetki”, kertoo Lea.

Liikunnan puolella haasteelliseksi on osoittautunut oma mieli, joka käskee liikkumaan, vaikka pitäisi levätä.

”Sonja viisaasti minua neuvoi valmennuksessa, että lepokin kuuluu elämään ja tekee keholle hyvää. Toisen valmennuksen aikana pidin yhden ylimääräisen viikon lepoa, jonka jälkeen taas unikin oli parempaa”.


Kolesteroliarvot paranivat kolmessa kuukaudessa

Lean kolesteroliarvot olivat olleet muutaman vuoden ajan nousussa, ja lääkäri oli helmikuussa antanut hänelle kolme kuukautta aikaa katsoa, onnistuisiko hän elintapojen muutoksella parantamaan arvoja.

”Toukokuussa jännitin, mitä verikoe kertoo ja yllätyin iloisesti, kun kolesteroliarvot olivat reilusti parantuneet. Ruokavalion parantaminen ja liikunnan lisääminen olivat kevään aikana parantaneet veriarvot kohdilleen. Oli aika mukavaa saada soitto lääkäriltä, joka totesi, että lääkitystä ei tarvitse aloittaa.”

Ruokavaliostaan Lea jätti juuri kolesteroliarvojen vuoksi pois punaisen lihan, kananmunan ja lähes kaikki maitotuotteet, vaikka ne kuuluvatkin perusruokavalioon valmennuksessa.

”Itselleni tämä sopi hyvin, sillä en ole ikinä pitänyt oikeastaan punaisesta lihasta. Löysin erilaisia vaihtoehtoja korvaamaan lihaproteiinia ja paahdan usein aterialleni esimerkiksi kikherneitä”.

Valmennus oli niin mieleinen, että Lea osti toisen samanlaisen heti ensimmäisen perään.

”Pidin siitä, että valmennuksessa oli vain meitä aikuisia naisia ja Jutta itse mukana porukassa. Facebook-ryhmä oli kannustava ja valmennuksen sisältö erittäin kattava. Gynekologin haastattelut ja meikkausohjeet olivat kiinnostavia. Myös Jutan rentoutusharjoitukset olivat kiva lisä tällaiselle sähköjänikselle”, Lea vinkkaa.

Samanhenkisyys ja iloinen ilmapiiri saanevat Lean tarttumaan valmennukseen vielä uudestaankin.

”Olen ollut aika monessa valmennuksessa, mutta tämä on tuntunut parhaalta. Pelkät ulkonäköä kohentavat saliohjelmat eivät enää tässä vaiheessa elämää tunnu niin tärkeiltä. Parasta on kokonaisvaltainen hyvinvointi ja iloinen mieli.”

 

Tutustu V50+ valmennukseen »Haluatko maksaa liikuntaeduilla?