Joskus olo on kerta kaikkiaan väsähtänyt. Kun vireystaso on alhainen, kaikki tuntuu hankalalta. Aina et voi valita sitä, tuleeko sinun nukuttua hyvin tai onko työkuormasi sopivan suuri. Voit kuitenkin valita sen, miten ja milloin tuet vireystasoasi. Energisyys on pitkälti omista valinnoista kiinni!

Vaikka olosi olisi jaksamaton, lähde nostamaan vireystasoasi heti. Ajatukset saattavat pistää vastaan: "Olen väsynyt, joten tuskinpa olo tästä piristyy. Ehkä nyt olisi parempi vaan ottaa rennosti." Toisinaan on mukavaa laiskotella, mutta kun olo ei laiskotellessa ole rento vaan nuutunut, tiedät että on aika toimia!

Nosta vireystasoasi helposti, missä tahansa tilanteessa

  1. Seiso ja istu ryhdikkäästi. Virheasennot luovat jännityksiä kehoon ja vaikeuttavat verenkiertoa. Jos esimerkiksi työnnät leukaa liikaa eteenpäin, koko kehosi joutuu jännitystilaan. Pää asettuu oikeaan asentoon, kun nyökkäät muutaman kerran liioitellusti alas ja ylös (varoen niskaa) sekä sivulta sivulle. Kun niskan ja selän seutu ovat luonnollisessa asennossa, tunnet itsesi sekä rennommaksi että voimakkaammaksi.

  2. Hengitä syvään. Pinnallinen hengitys aiheuttaa kehoon jännityksiä, jolloin olo muuttuu nuutuneeksi. Syvä, nenän kautta kulkeva luonnollinen hengitys parantaa tahdosta riippumattoman hermoston tasapainoa ja vähentää stressiä.

  3. Hymyile. Hymyileminen tuottaa endorfiineja, serotoniinia ja dopamiinia - myös silloin, kun hymyilet ajattelematta tai tuntematta mitään erityisen positiivista. Hymyileminen saa kehosi uskomaan, että olosi on hyvä. Tämä puolestaan ruokkii positiivisia ajatuksia, tunnelmia ja minäkuvaa.

Nainen keskittyy vireystason nostamiseen FitFarmin vinkkejä eli seisomista, silmien sulkemista, hymyilemistä.

Lue myös: 5 Vinkkiä jaksamiseen

Joskus energisyys on aivan pienestä kiinni. Kokeile yllä olevia vinkkejä aina, kun olosi alkaa tuntua nuutuneelta: aamuruuhkassa, väsyttävässä kokouksessa tai kauppajonossa. Huomaat eron aivan varmasti!

Vireystason lasku tapahtuu miltei huomaamatta, ja olo voi tuntua takkuiselta pitkäänkin, ilman että nuutumista oikeastaan huomaa. Sen sijaan vireystason nousun tuntee heti, joskus jopa hätkähdyttävän voimakkaasti.

Stressi alas - vireystaso ylös!

Kun keho on vireä muttei stressaantunut, myös liikunta tuntuu helpolta. Säännöllinen liikunta vahvistaa verenkiertoa ja auttaa sydäntä voimaan hyvin, mikä edesauttaa hyvää ja vireää oloa. Säännöllinen liikunta on tärkeää myös siksi, että se purkaa stressiä sekä fyysisellä että psyykkisellä tasolla. Hengästyttävä liikunta on todella tärkeää myös hengityselimistölle.

Muista, että

  • voit nostaa vireystasoasi koska tahansa - myös nyt heti! - hyvin helposti ja vaivattomasti.
  • kun vireystasosi on nousussa, sinun tekee mieli liikkua, syödä hyvin ja levätä sopivasti. Sinulla riittää energiaa myös ihmissuhteisiin ja työhön - elämä tuntuu virtaavan. Pidä siis huolta vireystasostasi, energisyys tuo iloa elämään!

Artikkelin kirjoitti Mitra Vasara.Haluatko maksaa liikuntaeduilla?