Elämme hyvin suorituskeskeistä arkea, altistaen jatkuvasti kehoamme ja mieltämme ärsykkeille asiaa sen enempää miettimättä. Asetamme itsellemme suuria tavoitteita, joihin pyrimme hinnalla, millä hyvänsä. Vaikka kehomme ja mielemme muistuttelisikin väsymyksellä ja kipuilulla, että olisi aika rauhoittua ja pysähtyä hetkeksi, kuittaamme tämän juomalla hieman lisää kahvia ja jatkamme kiireisinä matkaamme.
"Milloin viimeksi pysähdyit, kun kehosi tai mielesi kaipasi sitä?
Vähäisen vapaa-aikamme käytämme eri palveluiden selailuun niin puhelimella, tietokoneella kuin televisiollakin, mikä saattaa venyä yön pikkutunneille saakka. Päivän päätteeksi siirrymme sänkyyn ja yritämme epätoivoisesti saada unen päästä kiinni pohtien samalla, että mikä on, kun nukkumatti jätti taas tulematta tähän osoitteeseen.
"Jos nukkumatilla on tapana tehdä oharit, kokeile artikkelin lopusta löytyvää rentoutusharjoitusta"
Vaikka meillä onkin työt, perhe ja arki hoidettavana, kehomme ja mielemme kaipaavat ja tarvitsevat rauhoittumista. Rauhoittuminen auttaa kehomme hyvinvointia muun muassa seuraavilla tavoilla:
Rentoutumiskeinoja on monia ja yksi erinomainen keino tähän on rentoutusharjoitukset. Rentoutusharjoitukset auttavat kehoamme ja mieltämme palautumaan kiireisen arjen aiheuttamasta kuormituksesta ja löytämään kaipaamamme rauhan. Rentoutusharjoituksia on erilaisia ja eri pituisia, mutta jo lyhyillä, minuutin mittaisilla harjoituksilla voidaan hoitaa kehoa ja mieltä sekä palauttaa keho sen normaaliin tilaan. Jos harjoituksia tekee säännöllisesti, rentoutuneen tilan saavuttaminen käy helpommin ja lyhyemmässä ajassa, esimerkiksi bussissa istuessa.
Nyt on aika rentoutua! Alla pääset kokeilemaan Juha Larmin tekemää 30 minuutin pituista rentoutusharjoitusta, joka auttaa nukahtamaan. Harjoitus ei sisällä jatkuvaa ohjausta, eli pääset nauttimaan myös hiljaisuudesta.
Hyppää peiton alle ennen nukkumaanmenoa, laita äänite päälle ja keskity rentoutumaan. Koska harjoituksessa ei tietoisesti palauduta normaaliin vireystilaan, voit antaa unen tulla harjoituksen jälkeen. Voit tehdä harjoituksen myös muina ajankohtina, mutta huomioi silloin, että sinun tulee itse virkistää itsesi harjoituksen jälkeen.
Tutustu Rentoudu-kurssiin, joka koostuu Jutta Larmin ohjaamista monipuolisista rentoutusharjoituksista erilaisiin arjen tilanteisiin, kuten kiireisen arjen keskellä kierrosten laskemiseen tai ennen nukkumaanmenoa levottoman mielen rauhoittamiseen.