21.09.2018 3 min lukuaika

Saamme valtavasti kyselyitä siitä, että miten ruokavaliota voi noudattaa reissun päällä. Monesti reissaamisesta tehdään ruokavalion kannalta valtava ongelma ja sitä käytetään tekosyynä miksei ruokavaliota voi aloittaa lainkaan, tai sille, että reissun päällä syödään mitä sattuu ja itseä suorastaan pahoinpidellään ruoalla.

Haluamme nyt tarkentaa, että lomalla on välillä ihan ok ottaa rennommin ja nauttia hyvästä ruoasta. Se ei silti tarkoita, että jokaisella aterialla pitää tunkea suusta alas silkkaa sontaa, vaan laadukkaastakin ruoasta voi nauttia. Kun ruokavalion pitää järkevänä suurimman osan ajasta, niin silloin tällöin nautittu jäätelötötterö tai ravintolan pasta-annoskaan ei jämähdä kylkeen peruuttamattomasti. Lisäksi lomasta saa varmasti paljon enemmän irti kun koko ajan ei ole tukkoinen ja ylitäysi olo!

Tässäpä siis vinkkejä niin lomareissulle, työmatkalle kuin extempore roadtripillekin!

 

Pakkaa eväät

Lyhyemmälle kotimaan reissulle, esim. työmatkalle tai roadtripille on helppo pakata eväät mukaan. Pienellä suunnittelulla ja valmistautumisella mukaan pakkaa kätevästi useammankin päivän eväät. Jos käytössäsi on jääkaappi tai vaikka hotellin minibaari, niin aina parempi, mutta nekään eivät ole välttämättömyyksiä. Jos sinulla ei ole ongelmaa syödä hieman askeettisemmin paria päivää, homma helpottuu entisestään!



Jääkaappi?

Jos käytössäsi on edes jonkinlainen mahdollisuus kylmäsäilytykseen, hyödynnä se! Näin voit pakata mukaasi lähes mitä tahansa aina hapanmaitotuotteista kanasalaattiin! Valmista vain ateriasi valmiiksi eväspurkkeihin tai uudelleensuljettaviin pakastepusseihin, pakasta kylmäkalle ja pakkaa kaikki kylmälaukkuun tai muutoin tehokkaasti eristävään kassiin ja menoksi! Perillä sitten siirrät vain eväät jääkaappiin.

Monista kaupoista saa myös eväspurkkeja, joiden kansi toimii kylmäkallena ja sellaiseen pakattuna eväät säilyvät kylmänä pidemmänkin matkan ajan. Hyvä kikka on esimerkiksi pakastaa tällaisessa purkissa kanaa ja lisätä joukkoon pakastevihanneksia. Nappaa sitten vain koko komeus pakkasesta mukaasi ja säilyvyys on jälleen taattu pidemmäksi toviksi! Jos käytössäsi ei ole mikroa, niin tämä evät kannattaa muistaa ottaa sulamaan ajoissa, jotta ei tarvitse puputtaa jäistä evästä.

 

Ei jääkaappia?

Monesti tilanne reissun päällä on kuitenkin se, että jääkaappia ei ole saatavilla. Onneksi ruokavalio ei tähänkään kaadu, vaan voit pakata mukaasi eväät, jotka eivät vaadi kylmäsäilytystä tai vastaavasti voit ostaa evästä tien päältä sitä mukaa, kun kello lyö ruoka-ajan merkiksi. Mikäli toteutat tätä jälkimmäistä ruokapolitiikkaa, kannattaa jo hyvissä ajoin ennen nälän iskemistä suunnitella hieman, että missä kohtaa seuraava tauko/pysähdys on ja onko sillä kohdilla paikkaa, josta sopivaa murkinaa saa.

Esimerkiksi huoltoasemien pikkukaupoista saa oikeinkin kelpo eväät vaativampaankin makuun! Lisäksi lähestulkoon jokaisesta ravintolaa muistuttavastakin paikasta on mahdollista saada ihan fiksuakin suuhunpantavaa. Aina ei tarvitse siis valita rasvankäryisintä lihapiirakkaa, vaan valita voi myös kehoa helliviä annoksia.

Käydäänpä siis läpi ihan listamuodossa hyviä valintoja erilaisiin tilanteisiin! Valitse jokaiselle aterialle/välipalalle ainakin laadukas proteiinin lähde ja lisää sitten oman tarpeesi mukaan rasvanlähde ja/tai hiilarin lähde.



Esimerkkejä eväistä, jotka eivät vaadi kylmäsäilytystä: 

Proteiinit

    • Proteiinijauheet (heraisolaatti, herakonsentraatti, riisiproteiini jne.)

    • Tonnikala- / kalasäilyke vedessä
      Täyslihasäilykkeet
      Monet proteiinivanukkaat

    • EGG PRO –valkuaissmoothie
      Vähähiilariset proteiinipatukat

    • Kuivaliha

    • Kuivatut soijasuikaleet, soijarouhe (vaatii liotuksen)

    • Kananmunat (kannattaa kypsentää) 


Hiilihydraatin lähteet

    • Riisikakut

    • Hedelmät, tuoreet ja säilykkeet

    • Leipä

    • Näkkileipä ja hapankorput

    • Riisinuudeli (vaatii liotuksen)

    • Mansikat

    • Herneet

    • Kaurahiutaleet ja pikapuurot (vaativat kiehuvan veden/liotuksen)

    • Vauvanruoat


Rasvan lähteet

    • Avocado
      Pähkinät

    • Siemenet

    • 100 % öljyt

    • Kananmunan keltuaiset (kannattaa kypsentää) 


Nappaa lisäksi mukaan monipuolisesti tuoreita kasviksia ja ateriat on helppo koostaa reissun päällä!



Esimerkkejä eväistä, jotka on helppo napata mukaan huoltoaseman kaupasta ja nauttia heti:

Proteiinit

    • Täyslihaleikkeleet

    • Rahkat

    • Raejuusto

    • Maustamaton jogurtti

    • Vähärasvaiset juustot

    • Valmiiksi kypsennetyt kanasuikaleet / lihasuikaleet

    • Nyhtökaura

    • Härkis

    • Vähähiilariset proteiinisheikit

    • Vähähiilariset proteiinipatukat

    • Proteiinijäätelöt


 

Hiilihydraatin lähteet

    • Hedelmät

    • Leipä

    • Riisikakut

    • Karjalanpiirakat

    • Valmispuurot


 

Rasvan lähteet

    • Avocado
      Pähkinät

    • Siemenet

    • 100 % öljyt


 Lisää valitsemastasi ateriasta riippuen tuoreita kasviksia, marjoja tai vaikka vauvan hedelmäsosetta ja nauti!



Mitä valita ravintolassa / buffassa?

Jos eväiden rahtaaminen ei houkuttele ja seuraavaan kauppaan on matkaa, tai haluat nauttia muiden valmistamasta ravinnosta, suuntaa toki ravintolaan! Ravintolassa on yleensä aina mahdollista saada ateriansa omien toiveiden mukaan räätälöitynä ja ilman salaatinkastikkeita tai muita sooseja. Sooseista ja salaatinkastikkeista kertyy helposti todella paljon ylimääräistä energiaa, joten ne kannattaa jättää pois annoksesta tai pyytää erilliseen kippoon, jotta annostelu on helpompaa. Tiesitkö, että esimerkiksi pikaruokaravintolan salaatissa kastikkeineen on usein lähes yhtä paljon energiaa kuin keskikokoisessa hampurilaisateriassa!

Valitse siis paremmin ravintolassakin. Ohessa on esimerkkejä paremmista ravintolavalinnoista:

    • Grillattua kanan rintafileetä ja salaattia/kasviksia

    • Pihvi ja salaattia/kasviksia

    • Kanaa ja riisiä ja kasviksia

    • Uuniperuna, kasviksia ja kalaa/äyriäisiä (pyydä ilman majoneesisooseja)

    • Grillattua kalaa ja kasviksia/salaattia


Valitse annokseen ensin laadukas ja puhdas proteiinilähde (kana/kala/liha/kasvisvaihtoehto), sitten lisuke (salaatti/kasvikset) ja sitten tarpeen mukaan hyvä hiilarin lähde (riisi, peruna, leipä). Ravintola-annoksissa aterian rasvat tulevat yleensä ilman erillistä pyyntöä, koska ruokien kypsennykseen käytetään jonkin verran öljyä. Tästä syystä öljyn toivominen erikseen annokseen on usein tarpeetonta.

Tilaa siis itsellesi sopivin annos, odota sen saapumista ja sitten vain nautit annoksestasi! Helppoa kuin mikä, eikä vaadi kuin sen, että uskallat avata suusi ja tilata aterian toiveidesi mukaan!



Mahtavia reissuja ihan jokaiselle! Toivottavasti tämä artikkeli antoi ajatusta siihen, että kropastaan on mahdollista pitää huolta myös tien päällä!

LIITY SÄHKÖPOSTILISTALLE JA SAA ILMAISIA VINKKEJÄ