Kesä on monelle vuoden suosikkiaikaa, jolloin voimme nauttia lämpimistä päivistä, lomista ja ulkoilusta. Tämä vuodenaika tarjoaa myös erinomaiset mahdollisuudet painon pudottamiseen eikä olekaan ihme, että monelle painon pudottaminen tuntuukin kesällä helpommalta.

Kesäaikaan liittyy monia tekijöitä, jotka saattavat huomaamattakin edistää terveellisempää elämäntapaa ja helpottaa painonhallintaa. Tässä artikkelissa tarkastelemme tarkemmin näitä tekijöitä ja selvitämme, miksi kesä on otollista aikaa painon pudottamiselle.

RUNSAAMPI VALIKOIMA TUOREITA VIHANNEKSIA JA HEDELMIÄ

Kesällä ruokakauppojen hyllyt ja torin kojut notkuvat tuoreista vihanneksista sekä hedelmistä. Nämä kevyemmät herkut tekevät terveellisten valintojen tekemisestä helpompaa ja houkuttelevampaa. Tuoreiden vihannesten ja hedelmien runsas tarjonta kannustaa kokeilemaan uusia reseptejä ja lisäämään näitä terveyspommeja päivittäiseen ruokavalioon.

Mansikat, herneet, tomaatit, kurkut ja monet muut vihannekset ovat parhaimmillaan juuri kesäkuukausina. Kesällä erityisen suosittuja ruokia ovat muun muassa salaatit, smoothiet ja kevyet kasvisruoat niiden helppouden ja raikkauden vuoksi. Lisäksi näissä ruoissa on usein vähemmän kaloreita, mutta runsaasti kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita, jotka tukevat terveyttä ja painonhallintaa. 

Kesän helteillä kevyemmät vaihtoehdot pitävät olon virkeänä ilman raskasta täyteläisyyden tunnetta. Esimerkiksi kasvikset, kala ja kana ovat erinomaisia grillattavia ja tuoreen salaatin kera muodostavat ravitsevan sekä täyttävän aterian. Tämä luonnollinen muutos kevyempiin aterioihin voi auttaa merkittävästi painonpudotuksessa. Kaiken kaikkiaan kesän antimet tekevät terveellisestä syömisestä nautinnollista ja helposti saavutettavaa!

KESÄKELIT HOUKUTTELEVAT LIIKKUMAAN

Kesäisin lämpimät säät ja aurinkoiset päivät houkuttelevat ihmisiä viettämään enemmän aikaa ulkona. Tämä luonnollisesti lisää mahdollisuuksia liikkua ja harrastaa erilaisia urheilulajeja.

Pyöräily, lenkkeily, uinti, patikointi ja monet muut aktiviteetit ovat kesällä huomattavasti miellyttävämpiä kuin kylminä talvikuukausina. Ulkoilun lisääntyminen ei ainoastaan paranna fyysistä kuntoa vaan myös henkistä hyvinvointia! Luonnossa liikkuminen vähentää stressiä ja parantaa mielialaa, mikä tekee terveyttä edistävien elämäntapojen ylläpitämisestä helpompaa.

Monille kesäinen ulkoilu tarjoaa myös mahdollisuuden sosiaaliseen kanssakäymiseen ystävien tai perheen kanssa, mikä lisää motivaatiota pysyä aktiivisena. Lisäksi monilla paikkakunnilla järjestetään kesän aikana erilaisia tapahtumia kuten puistojumppia, maratoneja ja muita liikuntatapahtumia, jotka tarjoavat loistavan tilaisuuden kokeilla uusia lajeja ja haastaa itseään.

Kesäkelit tekevätkin liikunnan harrastamisesta houkuttelevampaa ja monipuolisempaa kuin muina vuodenaikoina. Kun liikkumisesta tulee osa päivittäistä rutiinia ilman suurempia ponnisteluja, painon pudottaminenkin käy vaivattomammin!

PIDEMMÄT PÄIVÄT LISÄÄVÄT AKTIIVISUUTTA

Kesällä päivänvaloa riittää huomattavasti pidempään kuin talvella. Pitkät ja valoisat illat houkuttelevat ulkoilemaan vielä työpäivän jälkeenkin, kun taas talvella pimeys saattaa helposti viedä motivaation liikkua.

Aamulenkit ennen töihin lähtöä tai iltakävelyt auringonlaskun aikaan ovat monille mieluisia tapoja lisätä liikuntaa arkeen. Lisäksi tutkimukset ovat osoittaneet, että auringonvalo vaikuttaa positiivisesti mielialaan ja energiatasoihin. D-vitamiinin tuotanto lisääntyy auringossa oleskelun myötä, mikä voi parantaa vireystilaa ja vähentää väsymystä. Parempien energiatasojen myötä jaksamme myös olla aktiivisempia ja liikkua enemmän.

KESÄLOMAT TARJOAVAT AIKAA ITSESTÄ HUOLEHTIMISEEN

Kesälomalla voi irtautua arjen kiireistä ja keskittyä omaan hyvinvointiin. Loman aikana on mahdollista ottaa etäisyyttä stressitekijöihin ja antaa keholle sekä mielelle kaivattua lepoa. Tämä rauhallisempi elämänrytmi tarjoaa erinomaisen tilaisuuden kiinnittää huomiota terveellisiin elämäntapoihin.

Lomalla on usein enemmän aikaa panostaa ruoanlaittoon ja harrastaa liikuntaa monipuolisesti. Monilla myös unen määrä ja laatu paranevat, kun ei tarvitse herätä joka aamu herätyskelloon ja voi herätä virkeänä uuteen päivään. Kun aika ei ole kortilla, itsestä huolehtiminen käy vaivattomammin ja auttaa tekemään parempia valintoja, mikä niin ikään tukee painon pudottamista.

VEDEN JUOMINEN ON HELPOMPAA LÄMPIMÄLLÄ SÄÄLLÄ

Kesäkuukausina lämpötilat nousevat ja nesteytyksen merkitys kasvaa entisestään. Lämpimällä säällä veden juominen tulee monille kuitenkin luonnostaan, sillä hikoilu lisää nesteentarvetta ja janon tunne muistuttaa säännöllisesti juomaan.

Riittävä nesteytys on olennainen osa painonhallintaa, sillä se edistää aineenvaihduntaa ja voi myös vähentää näläntunnetta. Riittävä nesteytys on erityisen tärkeää, kun harrastetaan liikuntaa ulkona helteisessä säässä. Veden nauttiminen ennen liikuntasuoritusta, sen aikana ja jälkeen auttaa ylläpitämään suorituskykyä ja ehkäisee nestehukkaa sekä siihen liittyviä oireita, kuten päänsärkyä ja uupumusta.

KESÄJUHLIEN TAKIA EI KANNATA LUOVUTTAA DIEETIN SUHTEEN

On tärkeää muistaa, että muutama juhlaviikonloppu kesän aikana ei pilaa dieettiä tai painonpudotusprosessia. Painonhallinta perustuu pitkän aikavälin terveellisiin elämäntapoihin eikä yksittäisiin tapahtumiin. Jos suurimman osan ajasta noudattaa terveellistä ruokavaliota ja liikkuu säännöllisesti, satunnaiset herkuttelut ja juhlahetket eivät merkittävästi vaikuta kokonaiskuvaan.

Juhlaviikonloput voivat jopa olla hyödyllisiä, sillä ne tarjoavat mahdollisuuden rentoutua ja nauttia elämästä, mikä on tärkeää henkisen hyvinvoinnin kannalta. Keskeistä on palata takaisin terveellisiin rutiineihin juhlien jälkeen. Juhlien aikana voi myös tehdä fiksuja valintoja, kuten syödä kohtuudella, nauttia pienempiä annoksia ja valita terveellisempiä vaihtoehtoja aina kun mahdollista. Tällainen joustava ja salliva asenne auttaa ylläpitämään motivaatiota ja tekee painonhallinnasta kestävää ja mielekästä pitkällä aikavälillä!Haluatko maksaa liikuntaeduilla?