Vinkit terveelliseen ja aktiiviseen kesään

Kesä lähestyy vääjäämättömästi ja viimeistään tässä kohtaa kevättä moni alkaa haaveilemaan kesäkuntoon pääsemisestä.Olit sitten suuntaamassa rannalle, retkelle metsään tai vain nauttimaan aurinkoisista päivistä puistossa, kesäkuntoon valmistautuminen kannattaa aloittaa ajoissa. Tässä artikkelissa jaamme vinkkejä terveelliseen ja aktiiviseen kesään valmistautumiseen.

Kaikille kesäkuntoon pääseminen ei kuitenkaan tarkoita samaa asiaa ja onkin tärkeää, että kesäkunto on jokaisen itse määriteltävissä. Yhdelle kesäkunto saattaa tarkoittaa muutaman kilon kiristelyä, toiselle isompaa elämänmuutosta, kolmannelle lihasmassan kasvattamista ja neljännelle ihan vaan villapaidan vaihtamista T-paitaan. Varmastikin paras kesäkunto on se, jossa on itsellä hyvä olla niin henkisesti kuin fyysisestikin.

Lähestyvä kesä voi toimia monelle hyvänä motivaattorina lisätä aktiivisuutta, syödä vähän fiksummin ja ylipäätään kiinnittää enemmän huomiota omiin elintapoihin. Tämä motivaattori ei ole lainkaan huono asia ja siihen kannattaakin tarttua, jos itsestä hyvälle tuntuu. Tiedä vaikka kesäkuntoa varten tehty lyhyempi dieetti olisi kipinä myös pidempiaikaiselle elämäntapamuutokselle!

Mutta mitä kesäkunnon tavoittelemisessa sitten pitäisi ottaa huomioon ja miten tulokset saisi myös ylläpidettyä läpi kesän ja vuoden? Alle on listattu neljä kulmakiveä kesäkunnon saavuttamiseen ja ylläpitämiseen sekä tehokas pepputreeni kotitreeneihin.

1. Liikunta

Kesä tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia ulkoilma-aktiviteetteihin. Oli kyseessä sitten lenkkeily, pyöräily, uinti tai vaikkapa patikointi, liikunta on loistava tapa ylläpitää kuntoa ja nauttia kesästä täysillä. Aloita pienin askelin, ja lisää liikuntaa arkeesi vähitellen. Muista myös monipuolisuus – vaihtele harjoittelua eri lajien välillä, jotta keho saa kokonaisvaltaista treeniä.

Kesä on hyvää aikaa kokeilla myös uusia lajeja. Nykyisin löytyy myös monia ulkokuntosaleja, joissa saa tehtyä perinteisen salitreenin mainiosti pienellä soveltamisella. Koti- tai mökkiolosuhteissakin pystyy helposti tekemään kehittäviä treenejä hyödyntäen esimerkiksi käsipainoja tai kahvakuulia. 

Tehokas pakaratreeni kotiin tai mökille:

Lisäpainona voit käyttää esimerkiksi käsipainoa, kahvakuulaa, täytettyä vesikanisteria tai puupölkkyä. Tee liikkeitä 2-4 kierrosta ja muista pitää tauot liikkeiden välissä!

1. Syväkyykky 10-15 toistoa

2. Yhden jalan maastaveto 10-15 toistoa / puoli

3. Askelkyykky taakse 10-15 toistoa / puoli

4. Lantionnosto 10-15 toistoa

5. Kyykkyhyppy 10-15 toistoa

Lisää tehoa pakaratreeneihin? Kurkkaa Fitfarmin uusi FitBooty-kurssi!

Etsitkö helposti kotona tai mökillä tehtävää treeniä? Fitfarmin Kotitreenit käsipainoilla -kurssi on hyvä valinta!

2. Ruokavalio

Kesäkuntoon valmistautuminen sisältää olennaisesti myös ruokavaliontarkastelun. Kesäisin tarjolla on runsaasti sesongin tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, jotka kannattaa ottaa osaksi päivittäistä ruokavaliota. Panosta värikkäisiin ja ravinnerikkaisiin aterioihin, ja muista juoda riittävästi vettä ylläpitääksesi kehon nestetasapainoa. Vähennä raskaita ja rasvaisia ruokia, ja suosi kevyempiä vaihtoehtoja, kuten grillattua kalaa ja kasviksia.

Älä kuitenkaan aseta liian tiukkoja rajoituksia kesäkunnon saavuttamiseksi, sillä usein se johtaa ainoastaan suurempiin mielitekoihin ja tällöin pudotettu paino kertyy helposti kesän aikana takaisin. Keskity sen sijaan omaksumaan säännöllinen ateriarytmi, sopivat annoskoot ja kevyemmät ateriavaihtoehdot, jotka auttavat sinua kohti pidempiaikaisempaa muutosta.

3. Motivaatio

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, pidä kiinni motivaatiostasi. Kesäkuntoon valmistautuminen vaatii sitoutumista ja päättäväisyyttä, joten aseta itsellesi realistisia tavoitteita ja pysy niissä kiinni. Muista myös pitää hauskaa matkalla kohti parempaa kuntoa – muutosmatkalle mahtuu aina ylä- ja alamäkiä, mutta se varmasti palkitsee ja parantaa elämänlaatuasi kokonaisvaltaisesti!

Kesäkuntoon valmistautuminen on kokonaisvaltainen prosessi, joka vaatii huomiota niin fyysisestä kunnosta kuin terveellisistä elämäntavoista huolehtimiseen. Se ei kuitenkaan ole vain päämäärä, vaan matka kohti terveellisempää ja aktiivisempaa elämää.

4. Lepo ja palautuminen

Älä unohda levätä ja antaa kehollesi aikaa palautua treeneistä. Uni on tärkeä osa terveellistä elämäntapaa, joten pyri nukkumaan riittävästi joka yö. Kesän tullen monet saattavat olla kiireisiä erilaisten tapahtumien ja aktiviteettien parissa, mutta muista myös ottaa aikaa rentoutumiselle ja omalle hyvinvoinnille.

Fitfarm tarjoaa monia valmennusvaihtoehtoja niin muutaman kilon kiristelijöille kuin isomman elämäntapamuutoksenkin havittelijoille. Valmennusten sisältö on helposti sovellettavissa omaan elämäntilanteeseen ja kesään sopivaksi niin ravinto- kuin treeniohjelmienkin osalta.Otetaan yhdessä ilo irti kesästä ja nautitaan liikunnasta sekä raikkaasta ilmasta täysillä!

 

Artikkelin kirjoittanut Inka Kolho, LitMHaluatko maksaa liikuntaeduilla?