Arki ja elämä ovat huomattavasti mukavampia ja helpompia kun niitä kulkee sovussa itsensä kanssa eikä jatkuvasti itseään mollaten ja soimaten. On tärkeää, että rakastat itseäsi, koska silloin osaat olla itsellesi myös armollinen ja hyväksyt elämän oikut ja karikot helpommin ja selviydyt niistä paremmin!  1. Tee asioita itsellesi
   Moni on niin keskittynyt työssään ja ehkä henkilökohtaisessa elämässäänkin täyttämään muiden odotuksia ja tarpeita, että unohtaa itsensä ja omat tarpeensa. Jos et pidä huolta itsestäsi ja tee asioita sinulle ominaisilla tavoilla, unohdat helposti, miten arvostaa itseäsi. Tee siis joka päivä pieniä asioita, joista nautit ja tee ne juuri sinulle sopivimmalla tavalla! Samalla opit ymmärtämään itseäsi paremmin. Kun ymmärrät itseäsi, niin sinun on myös helpompi rakastaa itseäsi sellaisena kuin olet!


 

  1. Millaiset arvosi ovat?
   Ymmärtääksesi itseäsi ja omia reaktioitasi asioihin, sinun tulee ymmärtää omat arvosi. Esimerkiksi elämäntapamuutosta tehdessä on tärkeää, että selvität mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä ja perustelet muutosta niiden kautta. Harvalle pelkkä parantunut ulkonäkö riittää pitkässä juoksussa motivaattoriksi, koska se ei ole aidosti omien arvojen mukaista. Mutta kun löydät ne oikeat arvosi, pystyt perustelemaan valintojasi niiden kautta. Esimerkiksi jos perhe ja läheiset ovat sinulle tärkeimpiä, voit perustella esimerkiksi juuri elämäntapamuutoksen tärkeyttä sillä, että haluat olla hyvinvoivana läsnä heidän elämässään vielä mahdollisimman pitkään!
  1. Uskalla tuntea
   Jos jatkuvasti tukahdutat omat tunteesi ja tsemppaat vain eteenpäin, unohdat jossakin vaiheessa itsesi ja silloin itsensä rakastaminen ja hyväksyminen voi olla vaikeaa. Tunteissa ei ole mitään väärää, vaan ne tulee kaikki tuntea ja käsitellä, jotta ne eivät patoudu. Keskustele läheistesi kanssa, selvitä mahdolliset ongelmat ja anna itsesi tuntea! Suru ja vihakin ovat tunteita, joita jokaiselle tulee, niissä ei ole mitään väärää, kunhan niihin ei jää vellomaan. Muista kuitenkin, että tunteiden käsitteleminen ei oikeuta käyttäytymään muita kohtaan inhottavasti, vaan asiat voi aina ratkaista keskustelemalla rakentavasti. Näin kaikille osapuolille jää parempi mieli!


 

  1. Hyväksy itsesi sellaisena kuin olet, mutta usko muutokseen
   Itseään ei voi rakastaa varauksetta, mikäli itseään ei hyväksy. Ole itsellesi armollinen ja opettele kääntämään voimavaraksi ne pienet asiat, joissa et itsessäsi pidä. Jos olet kova mokailemaan, niin ajattele, että jokaisesta mokasta olet oppinut tärkeitä asioita, joten ne ovat lopulta olleet hyviä juttuja! Jos taas olet kova möläyttelemään asioita väärissä kohdissa, ajattele, että ainakin olet opetellut ilmaisemaan itseäsi. Jos taas et pidä vartalostasi, niin ajattele, että se on kuitenkin ainoa vartalo, joka sinulle on annettu ja sinun tehtäväsi on pitää siitä huolta!
   Jos koet jotakin ominaisuuksia itsessäsi sellaisina, että haluaisit muuttaa niitä, usko itseesi! Jos haluat muuttaa käyttäytymistäsi, sinulla on valta siihen. Jos haluat muuttaa jotakin vartalossasi, sinä pystyt siihen! Usko vankkumatta itseesi ja ole valmis tekemään töitä muutoksen eteen. Joskus muutoksen tekeminen on helppoa, joskus se on yksi askel eteen ja kaksi taakse, mutta pitkäjänteisellä työllä onnistut varmasti, kun uskot itseesi!


 

  1. Unelmoi ja toteuta unelmiasi
   Salli itsellesi isojakin unelmia! Uskalla myös kulkea kohti omia unelmiasi. Jaa isommat unelmat vaikka pienempiin välietappeihin, jotka ovat saavutettavissa. Omat unelmat rakentuvat yleensä omien arvojen pohjalta ja näin unelmien toteuttaminen tuo onnistumisen tunteita, jotka vahvistavat itseluottamusta. Laadi suunnitelma omien unelmiesi toteuttamiseksi ja kirjaa päätavoitteesi ja välitavoitteidesi viereen myös aina omiin arvoihisi nojaava pieni motivaation lähde, eli syy, miksi tämän tavoitteen saavuttaminen on sinulle tärkeä.

   Esimerkiksi:
   Tavoite: Oppia säännöllinen ateriarytmi
   Motivaation lähde: Pysyn virkeänä koko päivän ja jaksan leikkiä lasten kanssa.


 

Toivottavasti vinkeistä on apua! Muista että pelkästään artikkelin lukeminen ei riitä, vaan itseään pitää aktiivisesti opetella rakastamaan, mikäli se ei tule sinulta luonnostaan. Tee asioita joita rakastat, puhu itsellesi kauniisti, kirjaa ylös kiitollisuuden aiheita, iloitse pienistä mutta tavoittele suuria!


Haluatko maksaa liikuntaeduilla?