Miten nopeasti voi saada aikaan tuloksia?

Jotta tähän voidaan vastata, tulee ensin tietää, millaisia tuloksia toivoo näkevänsä. Perusajatus kuitenkin on, että mitä alhaisempi kuntotasosi tai korkeampi lähtöpainosi on ennen harjoittelun aloittamista, sitä nopeammin huomaat todennäköisesti myös muutoksia.

Tulosten saaminen vaatii kärsivällisyyttä, sinnikkyyttä ja pitkäjänteistä tekemistä. Erityisesti aloittelijoilla sekä fyysinen olemus että kunto voi kuitenkin parantua muutamassa viikossakin huomattavasti. Saatatkin yllättyä siitä, miten nopeasti alat tuntemaan olosi energisemmäksi ja jaksavammaksi arjessa.

Voimaharjoittelun aloittavalla voimatasot voi parantua huomattavasti jo ensimmäisten viikkojen aikana, vaikka lihasmassa ei välttämättä vielä kasvaisikaan. Voiman lisääntyminen harjoittelun alkuvaiheessa johtuukin yleensä parantuneesta lihaksen hermotuksen tehokkuudesta ja myöhemmin voimatasoja kasvattaa myös lihaksen koon kasvu.

Myös kestävyysharjoittelussa voit huomata muutoksia jo ensimmäisten viikkojen aikana esimerkiksi lisääntyneinä energiatasoina ja parantuneena mielialana sekä unenlaadulla. Noin kuukauden säännöllisen kestävyysharjoittelun jälkeen huomaat jo todennäköisesti jaksavasi pidempiä harjoituksia korkeammalla intensiteetillä.

Miten nopeasti laihtumisen huomaa?

Kuten todettu, painonpudotukseen vaikuttaa moni eri tekijä ja näin ollen se on hyvin yksilöllistä. Suurin osa energiavajeessa olevista kuitenkin huomaa muutosta jo ensimmäisen kahden viikon aikana.

On kuitenkin hyvä muistaa, että muutosta ei kannata tuijottaa ainoastaan vaakalukeman kautta, vaan myös peilikuvasta. Alkuun vaakalukema saattaa muuttua paljonkin esimerkiksi kehoon varastoituneen nestemäärän pienentymisenä, mutta dieetin edetessä painon putoaminen todennäköisesti hidastuu tai stoppaa jossain kohtaa ainakin hetkellisesti.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö muutosta tapahtuisi. Olet voinut saada esimerkiksi lisää lihasmassaa, mikä saattaa näkyä vaa’alla jopa painon nousuna, mutta vie sinua kuitenkin jatkuvasti kohti parempaa kehonkoostumusta.

Missä kehityksen ja laihtumisen huomaa ensin?

Muun muassa näitä muutoksia Superdieettiin osallistuneet ovat huomanneet jo kolme viikkoa valmennuksen aloittamisen jälkeen:

  • energisempi olo koko päivän ajan
  • ateriarytmin oppiminen
  • kohentunut mieliala ja tyytyväisyys itseensä
  • halu liikkua joka päivä jotenkin
  • turvonneen olon häviäminen
  • hyvä mieli tuloksista!

Tiedät varmasti, että ylimääräiset kilot eivät ole kertyneet hetkessä ja tämän vuoksi ne eivät voi lähteäkään hetkessä. Vaikka tavoitteenasi olisi laihtua nopeasti, sinun ei kannata karsia aterioitasi liian niukoiksi, sillä liian niukka ateria ei pidä riittävästi nälkää ja johtaa usein naposteluun tai valtaviin annoskokoihin myöhemmin päivästä. Laihduttamisessa ei siis ole pikavoittoja, mutta muista iloita jo pienistäkin muutoksista pidemmän matkan varrella. Jo muutamalla viikolla voi saada hurjasti energiaa ja jaksavuuden tunnetta omaan arkeen!

Mikä kaikki vaikuttaa painonpudotukseen?

Eri ihmisillä paino putoaa eri tahtiin ja siihen voi vaikuttaa moni eri tekijä, kuten ruokavalio, liikunta, aloituspaino ja aineenvaihdunta. On joitain tekijöitä, joihin emme voi itse vaikuttaa, mutta onneksemme suurimpaan osaan pystymme vaikuttamaan omilla valinnoilla.

1. Ruokavalio

Ruokavaliolla tiedetään olevan merkittävin vaikutus painonpudotukseen. Syy tähän on melko ilmeinen, sillä painonpudotus perustuu siihen, että syömme vähemmän kuin kulutamme. Eri yksilöt voivat kuitenkin kokea jonkin tietyn ruokavalion helpommaksi painonpudotuksen kannalta.

Oli ruokavalio mikä tahansa, loppupeleissä paino putoaa, mikäli energiankulutus on suurempaa kuin energiansaanti. On kuitenkin hyvä muistaa, että jokaisella painon putoaminen tapahtuu eri tahtiin eikä omaa painonpudotusmatkaa kannata verrata toisiin.

Tee nämä kolme muutosta ruokavalioosi ja huomaat olossasi välittömästi tuloksia:

1. Lisää ruokavalioosi kasviksi, hedelmiä ja marjoja.

2. Vähennä runsasenergisiä ruokia ja ota tilalle kevyempiä vaihtoehtoja, kuten meetvurstin tilalle kalkkunaleike tai rasvaisen juuston tilalle kevytjuusto.

3. Syö säännöllisesti 3-4 tunnin välein.

2. Liikunta

Liikunnan muoto ja määrä vaikuttavat luonnollisesti myös siihen, miten nopeasti paino putoaa. Painonpudotukseen tehokkain liikuntamuoto on kestävyysliikunta, sillä se kuluttaa enemmän kaloreita vaikkapa voimaharjoitteluun verrattuna. Mikäli painonpudotuksen lisäksi tavoitteena on kasvattaa myös lihasta, tulee kiinnittää erityishuomiota riittävään proteiininsaantiin.

Kolme vinkkiä liikunnan aloittamiseen:

1. Aloita maltilla, mutta muista myös haastaa itseäsi.

2. Testaa rohkeasti uusia lajeja ja löydä itsellesi mieluinen liikuntamuoto!

3. Sisällytä harjoitteluusi sekä lihaksia että hengityselimistöä kuormittavaa treeniä.

3. Aloituspaino

Aloituspainolla voi olla suuri vaikutus siihen, miten nopeasti paino lähtee putoamaan. Yleisesti ottaen, mitä suurempi aloituspaino on, sitä nopeammin paino myös lähtee laskuun. Kehon rasvan määrän ollessa jo alhainen painonpudotus hidastuu ja hankaloituu.

4. Aineenvaihdunta

Jokaisella yksilöllä on myös erilainen aineenvaihdunta, johon vaikuttaa jonkin verran myös perimä. Usein ylipainon syytä kuitenkin haetaan suotta hitaasta aineenvaihdunnasta. Oli aineenvaihdunta sitten hidas tai nopea, ihmiskeho on suunniteltu varastoimaan ylimääräistä energiaa rasvana.

Tiedetään, että esimerkiksi ikääntyminen saattaa hidastaa aineenvaihduntaa, mutta tutkimusten valossa on hieman epäselvää, voiko oman aineenvaihdunnan vauhtiin vaikuttaa. Varma asia kuitenkin on, että voimme jokainen itse vaikuttaa energiatasapainoon ja tätä kautta painonhallintaan.

 

Artikkelin kirjoittanut Inka Kolho, LitMHaluatko maksaa liikuntaeduilla?