Lähes kaikki meistä ovat joskus kärsineet selkäjumista. Selkäjumi voi tulla minne päin selkää tahansa. Useimmiten selkäjumit ovat tilapäisiä, ärsyttäviä, mutta eivät kovin vaarallisia. Selkäranka koostuu niskasta, rintarangasta ja lannerangasta. Jokainen rangan osa on omanlaisensa ja liikkeeltään erilainen. Jumitus saattaa iskeä minne tahansa. Esimerkiksi yläselän jumit voivat usein johtua niska-alueen ongelmista. Tässä artikkelissa saat vinkkejä liikkeisiin, jotka auttavat erityisesti yläselän ja niskan jumeihin

Niska voidaan jaotella anatomisesti ylä- ja alaniskaan. Yläniskasta koostuu kallonpohjasta ja kahdesta ylimmästä kaularangan nikamasta, alaniska lopuista viidestä nikamasta.

Liike 1 - Niskan avustettu kierto

Tyypillinen niskajumi on akuutti jumi, jolloin pää ei tahdo kääntyä toiseen suuntaan. Tilanne usein alkaa esimerkiksi heti aamusta tai jonkin pienen retkahduksen jälkeen. Tällainen tila menee usein itsestään ohi. Kotikonsteina voi kokeilla esimerkiksi auttaa pään kiertämistä rajoittuneeseen suuntaan.

Toimi näin:

  1. Istu tai seiso hyvässä ryhdissä.
  2. Aseta käsi ei rajoittuneen niskan osan puoleen, sormet lähelle rankaa. Kierrä päätä rajoittuneeseen suuntaan ja vedä samalla kättä eteenpäin.
Onnistuessaan niska kiertyy nyt kivuttomammin. Mikäli liike aiheuttaa voimakkaan kivun/puutumisen käteen, on syytä käydä lääkärissä.

Avustettu niskan kierto -liike, joka voi auttaa selkäjumissa.

Avustettu niskan kiertoliike voi helpottaa jumiutunutta selkää.

Liike 2 - Pään nyökkäys

Toinen tyypillinen niskan jumi on yläniskan tai alaniska pikkuhiljaa hiippaileva jumin tunne. Esimerkiksi pitkän työpäivän aikana jumitus pikkuhiljaa alkaa. Pahimmillaan jumitus voi nousta päänsäryksi. Yksi keino lähteä hoitamaan tällaista jumia on ensin, arvioida onko kaularangan etuosan lihaksisto minkälaisessa kunnossa. 

Toimi näin:

  1. Käy selin makuulle ilman tyynyä.
  2. Vedä leukaa kevyesti kohti kaulaa, aivan kuin muodostaisit itsellesi kaksoisleuan. Pidä leuka lähellä kaulaa ja nosta pää muutaman sentin irti maasta. Leuka ei saisi nousta pystyy ja tässä asennossa tulisi voida olla noin 20 sekuntia ilman suuria ponnistuksia.

Mikäli liike ei onnistu, voi niskajumin taustalla olla puutteellinen lihasvoima. Tätä voi lähetä harjoittelemaan toistamalla testi liikettä, mutta vähentää pito aikaa vaikka viiteen sekuntiin.

Pään nyökkäys on liike, jolla voi tarkistaa niska-alueen lihasten voiman ja saada apua jumissa olevaan selkään.

Pään nyökkäys -liikkeellä voit selvittää onko kaulan alueen lihaksesi vahvat vai heikot. Heikot lihakset voivat myös aiheuttaa lihasjumeja.

Liike 3 - Alakaularangan ojennus

Tultaessa niskaa alaspäin saavutaan rintarankaan. Kaularangan ja rintarangan välinen kohta on monesti jumin tuntuinen. Tätä voi lähteä huoltamaan tietyllä liikkeellä.

Toimi näin:

  1. Seiso, vedä leukaa vasten kaulaa.
  2. Pidä leuan asento ja taivuta niskaa taaksepäin. Venytyksen tunne pitäisi tulla yläniskaan ja niskan ja rintarangan väliseen kohtaan.

Fysioterapeuttien suosittelema klakaularangan ojennus on liike, josta voi saada apua selän kiputiloihin.

Fysioterapeuttien suosittelema alakaularangan ojennus on liike, josta voi saada apua jumiutuneeseen selkään. .


Liike 4 - Rintarangan pyöristys

Rintaranka on kylkiluiden kautta yhteydessä rintalastaan. Tämä kehä on monesti erilaisten ongelmien lähde. Jumit tällä alueella voivat vaikuttaa paljon vakavammilta kuin todellisuudessa ovat. Esimerkiksi sydänoireet tai hengenahdistus voivat sekoittua rintarangan jumin tuntemuksiin. Mikäli kuitenkan yhtään olet epävarma mistä rintarangan jumi tulee, on syytä käydä lääkärissä sulkemassa vakavammat syyt pois. Mikäli rintarangan jumitus on tuttua, niin omaharjoittelulla on yleensä hyvä vaste jumiin. Joskus jumin taustalla voi olla sellainen seikka, että rintarangan liikuttaminen jää vähälle. 

Niskan ja lannerangan liikkuessa hyvin, voi olla että niiden välissä olevaa rangan pätkää ei tule paljoa liikuteltua. Tätä voit lähteä harjoittelemaan esimerkiksi seuraavanlaisella liikkeellä.  

Toimi näin:

  1. Istu hyvässä ryhdissä.
  2. Pidä niska ja alaselkä paikallaan ja pyöristä rintaranka niin pitkälle kuin menee, liike ei yleensä ole kauhean iso.
  3. Suoristaudu. Toista 2 minuuttia.

Fysioterapeuttien suosittelema rintarangan pyöristys liike, josta voi olla apua jumissa olevaan selkään.

Selkä jumissa? Fysioterapeuttien suosittelema rintarangan pyöristys -liike voi auttaa jumissa olevaan selkään.

Liike on hyvä alkuun tehdä peilin ääressä, jotta voit tarkkailla lannerangan ja niskan paikallaan pysymistä.

Artikkelin on kirjoittanut fysioterapeutti Teemu Ripatti. 

Lue myös: Nopea taukojumppa!



Haluatko maksaa liikuntaeduilla?