Haluat muokata kroppaasi ja olet aloittamassa valmennuksen ja nyt pitäisi päättää poltatko ensin rasvaa vai kasvatatko ensin lihasta. Kumpi on oikein?
Tähän ei ole yhtä oikeaa vastausta, vaan oikea lähestymistapa riippuu täysin siitä, mitä olet tehnyt aiemmin, missä tilanteessa olet nyt ja mihin tilanteeseen haluat päästä!
Jos myönnät kokeilleesi yhtä jos toistakin hittidieettiä tai olet muutoin jojoillut ja taistellut painosi kanssa, niin rasvanpolttodieetti ei ole oikea ratkaisu tähän kohtaan, sillä dieettaaminen jättää aina jälkensä aineenvaihduntaan.
Dieetillä aineenvaihdunta hidastuu aina. Se on kehon tapa yrittää selvitä vallitsevasta kalorivajeesta ja estää itseään nääntymästä nälkään. Keho hidastaa toimintojaan, käyttää saamansa energian tarkemmin ja kyllä, myös valmistautuu varastoimaan kaiken ylimääräisen energian, jota se mahdollisesti kohta saa. Montako kertaa olet kerännyt kaiken ja ehkä vähän lisääkin painoa takaisin kun dieetti on ohi? Se on kehon tapa varautua tuleviin energiavajeisiin. Ammoisina aikoina kehon taito hidastaa aineenvaihduntaansa on ollut elintärkeää kun ruokaa ei aina ole ollut saatavilla, ja vaikka tänä päivänä ruokaa on monesti saatavilla enemmän kuin tarpeeksi, niin evoluutio ei ole sitä vielä ehtinyt huomata.
Jokaisen dieetin jälkeen on tärkeää rakentaa aineenvaihduntaa uudelleen, eli dieetin jälkeen ei voi palata vanhoihin tapoihin ja vanhoihin ruokamääriin, vaan aineenvaihduntaa tulee nostaa pikkuhiljaa ylöspäin, jotta keho ei varastoi kaikkea saamaansa energiaa rasvaksi.
Jos sinulla siis on jojodieettitausta tai olet ollut kovalla tai pitkällä dieetillä alle vuoden sisään, niin on ehdottomasti oikea valinta aloittaa lihaskasvutavoitteella, jotta aineenvaihduntasi saadaan käyntiin.
Jos sinulla ei ole treenitaustaa ja olet vasta aloittamassa kehonmuokkausta, olet siitä onnellisessa tilanteessa, että kehityt, teitpä mitä tahansa! Tutkimukset ovat näyttäneet, että vasta-alkajat voivat kasvattaa lihasta samaan aikaan kun he polttavat rasvaa, kunhan he vain treenaavat kovaa! Jos et ole ollut kovalla dieetillä etkä juurikaan harjoittanut lihaskuntotreeniä, voit oikeastaan valita vapaammin haluatko polttaa rasvaa vai keskittyä lihaskasvuun. Jos rasvaprosenttisi on, sanotaanko alle 25, niin voi olla parempi keskittyä lihaskasvuun ennen rasvanpolttoa, koska jos et ole harrastanut lihaskuntoharjoittelua, on hyvin todennäköistä ettei dieettaamalla ainakaan kovasti lihaksia vielä saada esiin!
Jos rasvaa on kuitenkin kertynyt kroppaan vuosien varrella hieman liikaa, niin voi olla hyväkin ajatus dieetata sitä hieman pois, koska silloin keho herkistyy vastaanottavaisemmaksi ja terveyskin paranee, jolloin saat treeneistäkin enemmän irti!
Muista kuitenkin, että vasta-alkajana lihaskasvutavoitteellakin varmasti saat poltettua rasvaa, tai ainakin lihaksen kasvaessa kehon suhteellinen rasvaprosentti pienenee, eli tiivistyt ja näytät kiinteämmältä ilman dieettiäkin!
Oletko treenannut salilla jo pidempään kuin 1-2 vuotta ja olet syönyt riittävästi pidemmän aikaa, eli et ole dieetannut hyvään toviin? Jos aineenvaihduntasi toimii vilkkaasti, jaksat treenata kovaa ja homma rullaa, mutta olisi kiva polttaa rasvaa, jotta näkisit kovan työsi tulokset tai ihan terveydellisistä syistä haluaisit olla vähärasvaisempi, niin dieettikin voi olla hyvä valinta! On paljonkin näyttöä siitä, että kehon rasvaprosentin laskiessa keho muuttuu vastaanottavaisemmaksi, eli esimerkiksi kehon insuliiniherkkyys ja kyky käyttää ravinteita hydöykseen paranevat.
Jos olet kuitenkin jo kohtalaisen timmi, eli rasvaprosenttisi on jotakuinkin alle 20, niin terveydellisiä syitä dieettaamiselle tuskin on. Jos kuitenkin ulkonäöllisistä syistä haluat olla timmimpi, niin dieetille ei ole estettä, jos aineenvaihduntasi on kuitenkin hyvällä tasolla. Dieettipäätöstä tehdessä on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että dieetiltä palautumiseen käänteiseen dieettiin, eli rauhallisen ruokamäärien nostoon, on hyvä varata ainakin sama aika kuin itse dieettiin. Jos siis vedät 10 viikon dieetin, niin sitä tulisi seurata noin 10 viikon käänteiden dieetti, eli reverse dieetti.
Muista myös, että jos sinulla on paljon treenitaustaa ja olet touhunnut salilla jo pidempään, sinun on hyvin vaikea kasvattaa lihasta dieetin aikana, eli kehon ollessa kalorivajeessa, kokenut treenaaja harvoin pystyy kasvattamaan merkittävästi lihasmassaa.
Mieti tarkasti mitä haluat olla esimerkiksi vuoden päästä. Jos haluat olla paljon lihaksikkaampi vuoden päästä, dieetti voi olla huono valinta, etenkin jos sinulla on jo jonkin verran treenitaustaa. Jos taas haluat olla vuoden päästä selvästi tiiviimpi ja myös hieman lihaksikkaampi etkä ole ollut dieetillä toviin ja aineenvaihduntasi toimii vilkkaasti, voit hyvin aloittaa myös dieetin!
Jos sinulla on jojotaustaa tai aineenvaihduntasi on muuten huonolla tolalla, dieetti ei paranna tilannetta. Tällöin tavoitteesi voisi siis vuoden päästä olla että voit hyvin ja saat syödä riittäviä määriä, jotta lihas kasvaa. Silloin lihaskasvutalkoot ovat oikea ratkaisu!
Tärkeintä on, että valitsitpa sitten dieetin tai lihaskasvutalkoot, pysyt päätöksessäsi. Jatkuva mielenmuuttaminen ei kehitä sinua laisinkaan, eli kaksi viikkoa dieettiä, sitä seuraava sikabulkki ja uusi dieettiyritys pitää sinut vuorenvarmasti lähtöpisteessä hamaan tappiin asti, mutta hyvin suunniteltu dieetti- ja kehityskausien syklittäminen tuo pitkällä tähtäimellä fysiikkaasi isoja ja toivottuja muutoksia.