Mutta kun ei vain jaksa

"Olisi kiva panostaa treeniin ja liikkua, mutta ei vain jaksa."

"Olisi kiva keventää oloa, mutta ei jaksa aloittaa."

"Olisi kiva syödä terveellisemmin, mutta ei ole energiaa."

"Olisi kiva panostaa omaan terveyteen, mutta ei vain jaksa". 

Kaikkihan me tiedämme mitkä ovat terveelliset elämäntavat ja mitä olisi hyvä tehdä, mutta mitä sitten kun ei vain jaksa? Väsyttää, olo on uupunut, energiaa ei riitä työpäivän jälkeen harrastuksiin ja ollaan kaikin puolin ihan loppu. Päivät vietetään sohvalla ja syödään mitä sattuu. Väsymyksen kierre alkaa ja jaksaminen vähenee päivä päivältä.

Moni siis tietää, mikä olisi hyväksi ja mitä olisi hyvä tehdä, mutta ollaan aivan loppu! Nyt on aika puhua jaksamisesta ja tehdä pieniä liikkeitä sen parantamiseksi.

Miten parantaa omaa jaksamista?

Kuten valmentaja Matias Koistinen sanoikin videolla (voit katsoa sen tämän artikkelin lopusta), jaksaminen on mielentila, johon vaikuttaa moni eri asia: ravitsemus, lepo ja fyysinen sekä henkinen kunto.

Jaksaminen vaikuttaa erityisen vahvasti siihen, miten jaksaa toimia arjessa ja miten esimerkiksi vastoinkäymisistä selvitään.

Hyvä jaksaminen on sitä, että töidenkin jälkeen on energiaa touhuta, olla perheen kanssa ja vaikka lukea kirjaa ennen nukkumaanmenoa. Kun ihminen jaksaa, arki rullaa mukavasti eteenpäin, eikä se ole pelkkää selviytymistä. Kun ihminen on taas aivan poikki kaikesta, jaksaminen on koetuksella eikä energiaa ole mihinkään ylimääräiseen.

3 vinkkiä jaksamisen parantamiseksi

  1. Tarkastele omaa olotilaa. Miten minä jaksan, olenko väsynyt, jaksanko olla töissä ja toimia arjessa normaalisti? Oman vireyden mittaaminen on äärimmäisen vaikeaa, koska totumme aina omaan olotilaamme ja sitä on vaikea verrata mihinkään muuhun, mitä se voisi olla. Älä anna mielesi ohjailla vastausta liikaa esimerkiksi ”sisun” voimalla, vaan tarkastele mahdollisimman objektiivisesti päiviäsi: koetko itsesi virkeäksi ja hyvän tuuliseksi?

  2. Tunnista ja ymmärrä tekijät, jotka vaikuttavat jaksamiseen. Saatko liikaa ärsykkeitä, onko sinulla liikaa vastuuta tai tehtäviä ja liian monta asiaa tehtävänä/suoritettavana, jotka aiheuttavat stressiä ja vievät aikaa? Tuntuuko, että tarvitsisit lisää lepoa?

    Millaisella tolalla on ravitsemus, syötkö itsesi säännöllisesti kylläiseksi päivän mittaan terveellisistä lähteistä (tämä on todella tärkeä osa jaksamista)? Treenaatko aina täysillä etkä ole pitänyt lepoviikkoja sekä päiviä, vai onko arki päinvastaisesti liian passiivista? Molemmat ääripäät ovat huonoja valintoja jaksamisen kannalta.
     
  3. Toimi. Vähennä konkreettisesti jaksamista vähentäviä tekijöitä (esim. puhelimen käyttö vähemmälle, ilmoitukset pois päältä) ja lisää jaksamista parantavia asioita kuten liikunnan, ravinnon sekä levon hyvää tasapainoa. Jos et pysty toimimaan itse, hae apua ja tukea ulkopuolelta
Jaksamisen kaava on siis seuraavanlainen: Tarkastele + Tunnista + Toimi. 

Jaksamisen muistilista

  • Kun olo tuntuu siltä, että arki on suorittamista, on hyvä pysähtyä ja miettiä, mitä jaksamisen parantamisen eteen olisi tehtävissä. Ja kun yksi jaksamisen osa-alue ”sakkautuu”, pitäisi keskittyä parantamaan niitä muita, jotka tukevat jaksamista.

  • Kun olet aivan poikki, et jaksa tai sinua ei kiinnosta mikään, silloin ei lähdetä juoksemaan tai lähdetä kuntosalille. Kun jaksaminen on vähissä, silloin keskitytään peruskunnon parantamiseen ja lähdetään luontoon pitkälle kävelylenkille.

  • Syömisen tulisi olla säännöllistä ja jokaisen tulisi rakentaa itselle sopiva ateriarytmi. Täytyy syödä riittävästi, mutta ravinnon laatuun tulee myös satsata. Älä ole oravanpyörässä, jossa syödään vähän ruokaa mutta herkkuja paljon. Tuo yhtälö on omiaan heikentämään jaksamista sekä aiheuttaa mielialaankin paljon vaihtelua.

  • Hyvät yöunet ja lepo ovat tarpeen, mutta jaksamista ei paranneta pelkällä nukkumisella ja levolla, vaan tulee kiinnittää huomioon myös muihin asioihin. Muista siis, että mikäli lepääminen ei auta, löytyy syy muista asioista.

  • Vie säännöllisesti, mutta hallitusti itsesi myös epämukavuusalueelle - muuten mielen lujuutta ei voi vahvistaa.

  • Jatkuva uutisointi, ilmoitukset, piippaukset ja tietotulva voivat ärsyttää ja kuormittaa ihmismieltä liikaa. Vähennä siis näitä ja muita ärsykkeitä.

  • Muista, että sinä olet oman elämäsi arkkitehti.

TEHTÄVÄ: Pohdi miten sinä jaksat tänään? Mitä asioita ja muutoksia voisit tehdä oman jaksamisesi parantamiseksi?

Katso Matias Koistisen ja Juha Larmin live

Tämän artikkelin teksti on tiivistelmä valmentaja Matias Koistisen ja Juha Larmin Facebook-livestä, joka käsitteli jaksamista. 

Lue myös: Sinulla on valta omaan asenteesi ja onnellisuuteen



Haluatko maksaa liikuntaeduilla?