Taas on tullut aika hankkiutua eroon joulukiloista. Lähes jokainen tietää jo sen, että sillä ei ole niin suurta merkitystä mitä syö joulun ja uuden vuoden välissä, kunhan se mitä syö uuden vuoden ja joulun välissä, on kunnossa. Tämä pitää toki paikkansa, mutta kyllä muutamassakin päivässe ehtii mässytellä itselleen kunnon pöhön! Hyvä uutinen on se, että tämä pöhö ei ole pääosin rasvaa, vaan kroppaan kertynyttä nestettä. Tässä artikkelissa käydään ensin läpi se, miten tästä joulun ja uuden vuoden välissä hankitusta nestepöhöstä pääsee eroon ja sitten pureudutaan siihen, miten niistä uuden vuoden ja joulun välissä kertyneistä kiloista sitten pääsisi eroon. 

Joulun ja uuden vuoden välissä hankitut kilot:


Nämä kilot näkyvät vaa’alla ja tuntuvat kropassa, mutta harvoin koostuvat pääosin rasvasta. Muutamassa päivässä ei ehdi syödä itseään rasvaiseksi, vaan suurin osa kertyneestä painosta on nestettä sekä suolistossa lojuvaa ruokamassa, joista pääsee nopeasti eroon:

1. Juo vettä

Vaihda joulun viinit, glögit ja totit vanhaan kunnon veteen. Niin hassulta kuin se kuulostaakin, keho pitää kiinni nesteistä kaikin keinoin, mikäli et juo tarpeeksi vettä. Pidä siis vesipullo ulottuvillasi koko ajan ja juo 2-4 litraa vettä päivän kuluessa, niin pöhökin alkaa talttua.

2. Palaa normaaliin ruokarytmiin

Säännöllistä ruokarytmi 4-6 ateriaan päivässä. Näin ateriakoot pysyvät maltillisena ja nälkäkin pysyy loitolla, joten ei tule naposteltua. Palaa myös tavalliseen arkiruokaasi ja vältä ylimääräisiä herkkuja ja sattumia. Kroppa alkaa päästää irti pöhöstä, kun se huomaa, että rutiinit palaavat, eikä sen tarvitse enää suojautua mässy-suola-sokeri-rasvaövereiltä.

3. Vältä runsassuolaisia ruokia

Joulun herkuista saa kuin huomaamatta huimat määrät suolaa, mikä on omiaan kerryttämään nestettä kroppaan. Palatessasi arkieväisiisi suolansaantikin laskee normaalitasolle, jolloin kroppa saa korjattua neste-suolatasapainonsa ja pöhö laskee.

4. Nuku

Uni on tehokas nestetasapainon tasaaja. Olet varmaan huomannut, että valvotun yön jälkeen naamaakin turvottaa ja vastaavasti hyvin nukutun yön jälkeen silmät aukeavat suotuisammin. Panosta siis säännöllisiin yöuniin arkeen palatessasi!

5. Liiku

Paras tapa laskea ähkyä, turvotusta ja pöhöä on tieysti liikunta. Jo ihan kevyt kävely auttaa oloon ja laskee pöhöä tehokkaasti. Vedä siis lenkkivaatteet ylle ja painu pihalle nauttimaan ulkoilmasta ja reippailusta tai käytä kaikki ylimääräinen jouluruokaenergia hyödyksi ja painu salille kolistelemaan rautaa ja takomaan ennätyksiä!

Tärkeintä on, että et jää vellomaan siihen, että jouluna tuli syötyä hirveästi. Voivottelu ei laske pöhöä yhtään, päin vastoin; stressi lisää nestepöhöä. Keskity siis nykyhetkeen ja siihen mitä voit tehdä nyt ja toimi sen mukaan!

Nainen juoksee.


Uuden vuoden ja joulun välissä hankitut kilot:

Nämä ovatkin ne hieman kinkkisemmät kilot, jotka harvon johtuvat nestepöhöstä tai ylenpalttisesta ruokamassasta suolistossa. Nämä kilot ovat todennköisesti sitä itseään, eli rasvaa ja peilikin sen totuuden sitten kertoo parhaiten. Miten näistä kiloista sitten pääsee eroon?

1. Terveellinen ruokavalio

Kaikki ovat kuulleet kyllästymiseen asti terveellisestä ruokavaliosta, mutta aniharva toteuttaa sitä tai välttämättä edes osaa koostaa moista. Yksi ehdottomimmista seikoista on se, että ruokavalion tulee olla sellainen, jota pystyy itse ylläpitämään. Avain rasvanpolttoon ja pysyvään painonpudotukseen löytyy nimenomaan siitä, että ruokavaliota pystyy noudattamaan lopun ikäänsä. Tämä EI tarkoita, että söisit loppuelämäsi rahkaa, parsakaalia ja kanaa puntarin kautta, vaan idea on, että osaat koostaa itsellesi mieluisista ruoka-aineista sopivankokoiset ateriat. Ei ole olemassa yhtä maagisesti laihduttavaa ruoka-ainetta tai dieettimetodia, vaan kokonaisuus ratkaisee AINA. Pärjäät siis hyvin ilman esim. rahkaa, jos se ei kuulu suosikkeihisi.

Jos et tiedä miten koostaa terveellinen ruokavalio oikeilla määrillä, voi olla hyvä idea hakea oppia valmennuksesta. FitFarmin nettivalmennusten ruokavaliot koostuvat aina puhtaista ruoka-aineista ja määrät on laskettu sinulle valmiiksi. Idea on, että valmennuksen ajan punnitset annoksesi, jolloin opit myös silmämääräisesti arvioimaan sopivat annoskoot. Ruokavalioissa on myös kattavasti vaihtoehtoja ruoka-aineille, joten mikäli sinulla on allergioita tai rahka tursuaa korvista, niille löytyy aina vaihtoehtoja, joista koostaa ruokavalio, jota voit ylläpitää jatkossakin. Yhdenkään dieetin ei pitäisi kaatua siihen, että parsakaali yököttää tai rahkaa pitäää syödä liikaa, koska niille on useita toimivia vaihtoehtojakin. Valmennustemme ruoka-ainepankin avulla opit valitsemaan paljon erilaisten hyvien ja terveellisten ruoka-aineiden väliltä!

Hyviä nyrkkisääntöjä terveellisen ruokavalion koostamiseen ovat:

  • Ateriarytmi, 4-6 proteiinipitoista ateriaa päivässä tasaiseen tahtiin
  • Vedenjuonti, riittävä vedenjuonti pitää sinut nesteytettynä ja hillitsee nälkääkin
  • Runsaasti kasviksia ja marjoja, mainoksistakin tuttu ”puoli kiloa päivässä” on hyvä nyrkkisääntö
  • Oman tarpeen mukaan hyviä rasvoja sekä hiilihydraatteja, tarve vaihtelee kovasti tavoitteesi mukaan
Joulukiloista pääsemisen jälkeen on voittajafiiliis, kuten nainen demonstroi.

2. Liikunta

Mikä liikuntamuoto sitten laihduttaa parhaiten? Väärä kysymys. Mikä liikuntamuoto on sitten itsellesi mieluisin? Oikein.

Sopiva liikuntaharrastus on sellainen, josta nautit ja jota jaksat harrastaa vuodesta toiseen. Ei ole väärin vaihdella lajiaan, eli jos tykkäät kesällä pyöräillä ja talvella hiihtää suunnata salille, anna mennä! Tärkeintä on että liikut ja nautit siitä. Vähäinen ja kevytkin liikunta edistää terveyttä, tuo virkeyttä ja edistää hyvinvointia ja painonhallintaa. Muista kuitenkin myös se, että jos olet aiemmin ollut hyvinkin satunnainen liikkuja, ei tammikuussa kannata aloittaa kuudella treenikerralla viikkoon, koska se ei tule kestämään! Panosta liikuntamuotoon ja -määrään, jotka voit pitää arjessasi jatkuvasti!

Minähän olen jo himoliikkuja!

Jos olet jokaisen liikuntamuodon himokuluttaja ja liikut viikoittain yli kymmenen tuntia kovalla teholla, voi olla hyvä painaa vähän jarrua. Joskus rasva ei pala kropasta jo ihan siksi, että kulutus on enrgiansaantiin nähden ollut jo pitkään valtaisaa, eli kroppa on hidastanut omaa aineenvaihduntaansa, jotta se jaksaa suoriutua hirmuisesta treenimäärästä. Enemmän ei ole enemmän ja treenin laatu on monesti määrää tärkeämpää. Jos tapanasi on juosta joka päivä kahdessa jumpassa ja vielä hölkätä kotiin, kokeile rohkeasti vaikka pari kuukautta vähentää liikuntakerrat vaikka viiteen per viikko, noin tuntiin kerrallaan ja ihmeitä voi alkaa tapahtua.

Liikunta on ihan jees, mutta se on vähän jäänyt…

Tuttu juttu. Liikuntaa tulee harrastettua epäsäännöllisesti eikä sille oikein löydy aikaa. Muista, että olet itsesi tärkein voimavara, joten itsestä kannattaa pitää huolta. Raivaa kalenteriisi siis rohkeasti aikaa omalle hyvinvoinnillesi. Merkitse sunnuntaisin kalenteriin seuraavalle viikolle 2-3 tuokiota, jotka pyhität yksinomaan itsestäsi ja omista liikunnallisista tarpeistasi huolehtimiselle. Suuntasitpa sitten kävelylle, salille tai kotitreenin pariin, tärkeintä on, että otat oman aikasi ja nautit siitä hyvällä omalla tunnolla. Kun ajat ovat kalenterissa, niistä tulee pidettyä paremmin kiinni. Kokeile myös rohkeasti uusia lajeja, koska on helpompi löytää aikaa lajille, joka todella sytyttää sinut!

Entä jos mikään liikunta ei maistu?

Mikäli yksikään liikuntamuoto maan päällä ei ole sinusta kivaa, niin sitten ongelma voi alkuun olla kinkkisempi. Lohduttaudu kuitenkin ajatuksella, että joskus elämässä pitää aluksi tehdä asioita, joista ei pidä, jotta oppii pitämään niistä. Kuulostaa ehkä ristiriitaiselta mutta niin se on! Suuntaa ensin vaikka väkisin 2-3 kertaa viikossa kevyelle kävelylle kahden kuukauden ajan. Pidä tästä kiinni äläkä anna itsesi lipsua. Vaikka kävisit alkuun vain 30 min reippailulla, se on jo enemmän kuin aiemmin olet käynyt, eikö? Kun toistat tätä tapaa tarpeeksi kauan, siitä tulee rutiini ja alat jo kaivata omia hetkiäsi liikunnan parissa. Joskus pitää vain purra hammasta oppiakseen uusia tapoja.

Haluan muokata kroppaani!

Jos haluat todella muokata kroppaasi, niin paras keino on suunnata salille. Vastusharjoittelu on ainoa keino muokata kroppaan täsmästi sporttisia muotoja, eli toisinsanoen saada lihasta sinne, minne haluat. Jos siis haluat pyöreät pakarat, näyttävän selän tai olkapäät kuin tykinkuulat, paras harjoittelumuoto on kuntosali. Salin ei tarvise olla viimeisen päälle trendisali kaikkine vimpaimineen, vaan ihan kotikunnan sali tai vaikka oma autotallisali käsipainoineen ja levytankoineen toimivat myös. 

3. Lepo

Tutkimustenkin mukaan riittävä lepo edistää painonhallintaa ja myös rasvanpolttoa. Jos olet jatkuvasti väsynyt, stressaantunut ja univajeessa, keho on hälytystilassa eikä rasva pala optimaalisesti. Lisäksi väsyneenä on vaikeampi pitää huolta ruokarytmistä, valita terveellisesti ja myös liikunta maistuu puulta. Anna siis aikaa itsellesi myös palautua, äläkä yritä ylisuoritua kaikesta! Jos töissä on rankka jakso menossa, panosta lyhyempiin liikuntatuokioihin 2-3 kertaa viikossa ja jätä aikaa myös ihan vaan olemiselle. Kun työtahti helpottaa, voit sitten taas nostaa treenimäärää. Pidä treenistä vähintään yksi kokonainen lepopäivä viikoittain, mieluiten 2-3, jos treenaat kovaa. 

Panosta omien hetkien lisäksi myös riittäviin yöuniin. Moni väittää, että 6-7 tuntia yössä riittää heille mainiosti, mutta monet tutkimukset ovat osoittaneet, että todella harvalle se on riittävästi. Kroppa tottuu liian vähiin uniin pitkässä juoksussa, mutta se on kuluttavaa ja heikentää suorituskykyä. Pyri siis nukkumaan 8-9 tuntia joka yö!

Lepopäivät, oma aika ja yöunet ovat iso osa hyvinvointia ja onnistunutta painonhallintaa, joten älä aliarvioi niitä! 

Nainen sanoo ei herkuille.


4. Elämäntapamuutos

Kun laitat kuntoon yllämainitut ravinnon, liikunnan ja levon, näistä syntyy jo erinomainen resepti onnistuneeseen painonpudotukseen. Muista kuitenkin, että pysyvät tulokset tehdään ainoastaan pysyvillä muutoksilla. Painotimme jokaisessa osa-alueessa sitä, että tehtävien muutosten tulee olla sellaisia, joita pystyt noudattamaan lopunikääsi. Se ei tarkoita, että et enää ikinä söisi pullaa, pitäisi lomaviikkoa rannalla löhöten tai valvoisi pitkään. Se tarkoittaa sitä, että arjessasi syöt pääsääntöisesti aina hyvin, mutta mukaan mahtuu myös silloin tällöin synttärikakun palanen. Se tarkoittaa sitä, että harrastat liikuntaa säännöllisesti, mutta voit kesälomalla löhötä viikon riippumatossa stressaamatta. Se tarkoittaa sitä, että nukut hyvin ja riittävästi, mutta voit juhlia marraskuussa työpaikan pikkujouluja ja valvoa pikkutunneille asti.

PYSYVÄ elämäntapamuutos sopii omaan arkeesi ja elämääsi. Älä yritä tehdä elämästäsi sellaista, mitä olet nähnyt fitnesslähettiläiden Instagram feedissä, vaan tee siitä omannäköisesi!


Haluatko maksaa liikuntaeduilla?