Miten ylläpitää liikuntaharrastusta?

"Joulukuussa kulutat sohvanpohjaa enemmän kuin lenkkipolkuja. Tammikuussa merkitset kalenteriin kuudet treenit per viikko ja juokset jokaisen jumpan läpi. Kahden viikon jälkeen väsähdät ja liikunta jää."

Jokainen meistä tietää, että liikuntaa pitäisi harrastaa ja että liikunta kiistatta tukee terveyttä. Silti monella treenille lähtö tökkii eikä liikunta oikein maita. Aina ei oman terveyden parantaminenkaan riitä motivaatioksi. Tammikuussa aloitetaan hirveällä rääkillä ja kahden viikon päästä liikkuminen jää, kun ei ehdi eikä jaksa eikä motivoi.

Mitä tehdä, jotta liikuntaharrastus olisi säännöllinen ja motivoiva?

1. Löydä mieluisa laji

Kukaan ei jaksa harrastaa viikosta toiseen liikuntaa, jota inhoaa. Siksi on hyvä löytää laji, josta pitää. Olipa se sitten kotijumppa, tanssiminen, salitreeni, pilates, käveleminen, uiminen tai vaikka pallopelit, treenin pitää olla mieluisaa! Toki terveyttä edistää parhaiten se, että liikunta on monipuolista ja sisältää lihaskuntoharjoittelua, kestävyysharjoittelua sekä liikkuvuusharjoittelua, mutta kun asiaa katsellaan realistisesti, tehokkainta on liikunta, jota tulee harrastettua. Jos inhoat yli kaiken juoksemista, miksi harrastaisit sitä? Kokeile rohkeasti uusia lajeja vaikka kaverin kanssa ja löydä itsellesi mieluisin tapa liikkua.

Näin ylläpidät liikuntaharrastusta

2. Liiku sopivasti

Joulukuussa kulutat sohvanpohjaa enemmän kuin lenkkipolkuja. Tammikuussa merkitset kalenteriin kuudet treenit per viikko ja juokset jokaisen jumpan läpi. Kahden viikon jälkeen väsähdät ja liikunta jää. Aseta mieluummin tavoitteeksi liikkua alkuun pari-kolme kertaa viikossa kahden kuukauden ajan. Kun totut tähän rytmiin, voit harkita lisääväsi treenikertoja viikkoon. Näin saat pehmeän alun, jaksat treenata ja sinulle jää myös aikaa muulle elämälle. Näin liikuntaharrastuskin jatkuu pidempään ja tuo sinulle energiaa sen viemisen sijaan.

3. Sovita treeni arkeesi

Jos töissä menee pitkään ja lapsetkin pitää kärrätä harrastuksiin, voi olla epärealistista yrittää mahduttaa kolmen tunnin ohjattua spinningmaratonia ohjelmaan. Valitse liikuntamuoto siten, että oikeasti ehdit treeneihin. Jos aika on kortilla, tee lyhyt treeni kotona tai painele lenkille lasten harrastuksen ajaksi. Treenien pitää sopia omaan arkeesi, sillä muuten väsyt jatkuvaan aikataulukärvistelyyn ja luovut helposti omista treeneistäsi muiden tarpeiden edessä.

Sinun ei siis tarvitse pystyä samaan kuin naapurin Pirjo, joka juoksee kuudessa jumpassa viikottain. Sinun ei myöskään tarvitse revetä kuuteen paikkaan samaan aikaan eikä harrastaa uusinta trendilajia, jota inhoat. Löydä omin tapasi liikkua, niin motivoidut liikuntaan ja löydät sille aikaa elämässäsi!


Haluatko maksaa liikuntaeduilla?