Elämäntapojen vaikutus hyvinvointiimme

Milloin viimeksi kuuntelit kehoasi, mitä sillä on sanottavana? Oletko pysähtynyt, jos kehosi on kertonut olevansa väsynyt? Jos jotain paikkaa on kolottanut, oletko pyrkinyt selvittämään syyn tälle ja mahdollisesti tehnyt asioita eri tavoin, jottei kipua esiinny? Kehomme on hyvin mielenkiintoinen. Se kertoo, jos sillä ei ole kaikki hyvin. Näin kävi myös Samille kymmenisen vuotta sitten. Nykyisin hän on asiakkaamme, mutta ennen tätä hän kärsi monista terveysongelmista.

”Aloin sitten miettimään omaa elämää n.10-12v taaksepäin jona aikana on ollut kehossa jos vaikka minkälaisia ongelmia. Jos nyt jotain esimerkkejä laitaa mitä tuohon aikaan sopii niin kroonisia vatsavaivoja, hampaissa paljon reikiä, kroonista niska/hartia särkyjä, yleistä väsymystä ja mielialan oli välillä aika maassa, unet oli huonoja, päätä särki vähän väliä, ihmeellistä ihottumaa, tukkakin harventui päästä jota ajattelin että on vain perinnöllistä hiusten lähtöä.. Noh lista olisi pitkä..."

Sami etsi vaivoihinsa apua monien vuosien ajan ja hän saikin erilaisia neuvoja ja ohjeita, joilla näitä ongelmia voisi hoitaa.

"Kävin lääkärissä useita kertoa vuosien aikana ennen kaikkea vatsavaivojen, särkyjen ja ihottuman takia. Lisäksi ravasin hierojalla. Suolistokin tähystettiin ja sanottiin että saattaa olla alkavaa suolisto sairautta jolle ei oikein voi minkään. Hieroja käski venytellä... Toinen lääkäri sanoi että laita ihottumaan rasvaa... Noh mistään hän näistä ei ollut apua."

Todellisuuteen herääminen

Monesti heräämme todellisuuteen siinä vaiheessa, kun liikkuminen ei olekaan niin helppoa kuin ennen. Ehkä olemme olleet harrastamatta liikuntaa jonkin aikaa, mutta ajatelleet silti, että olemme yhtä hyvässä kunnossa kuin aina ennenkin. Näin kävi myös Samille, kun hän päätti pitkästä aikaa kokeilla kuntosalilla treenaamista.

"2v sitten päätin että kokeilenpas kuntosalia.. No siellähän meinasi kuolema koittaa. Ajattelin että hitto enhän mä voi olla näin huonossa kunnossa kun koko ikäni tehnyt fyysistä työtä ja mennyt aamusta iltaan..."

Myös ruokailujen osalta haluamme usein uskoa syövämme terveellisemmin kuin mitä oikeasti syömmekään. Totuus tästä selviää usein vasta sitten, kun alamme pitämään kirjaa siitä, mitä syömme.

"No aloin sitten perehtymään vähän enemmän aiheeseen ja syömiseen aluksi ihan omin neuvoin ja huomasin että tuo syöminenhän oli ihan päin helvettiä, vaikka luulin että sehän on ihan normaalia hyvää syömistä mitä syön... Totuus nyt oli kaukana siitä."

Perusasioiden kokonaisvaltainen vaikutus

Kun terveellisiä elämäntapoja alkaa noudattamaan, voi muutoksen omassa kehossaan ja jaksamisessaan huomata piankin. Usein nämä muutokset liittyvät yleiskunnon paranemiseen, energisempään oloon ja esimerkiksi parempaan unenlaatuun. Vaikutukset voivat kuitenkin olla myös paljon suurempia ja merkittävämpiä, kuten Samin tapauksessa.

"Tässä joku aika sitten havahduin että mm. nuo kaikki aiemmin mainitut vaivat on hävinnyt ja lisäksi tukkakin kasvanut takaisin päähän, paino pudonnut 40kg 12v aikana josta viimeiset 7kg lähtenyt nyt 2v aikana. Ainiin ja sydänkin teki aikoinaan ihan omiaan tuolla rinnassa stressin takia mutta nyt sekin ollut ihan rauhakseltaan jo pari vuotta. Nyt oli 2v tauko edellisestä paikkauksista ja juuri kävin tarkistuksessa tuon 2v tauon jälkeen niin ei ollut yhtään reikää. Yleensä reikiä oli aina useampi. Eli sellainenkin positiivinen asia tuli ilmi nyt kun syö hyvin niin ei ole haluja napostella "tyhjää" energiaa ja sokeria koko aikaa. Ja sitä kautta säästyy myös pitkä penni rahaa."

Sami selätti terveysongelmansa laittamalla hyvinvointinsa etusijalle, panostamalla erityisesti yhteen asiaan: syömiseen.

"Nämä omat kokemukset on laittanut miettimään että mitenhän paljon tuolla on ihmisiä joiden monet ongelmat ja vaivat korjaantuisi vaan siellä että laitettais se ihan se perus asia eli syöminen ensin kuntoon... Tai ainakin että siitä käytäisiin lääkäreiden esittämänä joku keskustelu hieman tarkemmin. Jos selvää muuta syytä ei vaivoihin löydy. Minäkin luulin että söin ihan ok vaikkei se niin ollut ja nyt vasta tajuaa miten moneen asiaan se vaikuttaa... Noh oikeastaan sehän vaikuttaa ihan kaikkeen."

Näin kokonaisvaltainen vaikutus voi olla vain sillä, että ruokavalio on kunnossa.

SUPERDIEETTI®- ja VHH-valmennuksien avulla sinäkin onnistut elämäntapamuutoksen tekemisessä alan asiantuntijoiden tuella!


Huom! Tätä valmennusta/kurssia ei voi maksaa liikuntaedulla.