Vatsalihasten erkauma ei ole vain synnyttäneiden naisten juttu, vaan se voi yhtä hyvin olla synnyttämättömällä naisella - tai jopa miehillä! Ylipaino tai äkillinen painon nousu voi edesauttaa erkauman syntymistä.

Jos olet ollut raskaana niin sinulla on ollut vatsalihasten erkauma. Raskausaikana kohdun kasvaessa vatsalihakset siirtyvät sivulle ja vatsalihasten välissä oleva jännesauma, linea alba, venyy. Normaalisti jännesauma on noin 2cm leveä, mutta raskausaikana jännesauma venyy ja suorien vatsalihastesi etäisyys toisistaan saattaa olla jopa 10-15cm.

Synnytyksen jälkeen vatsalihakset kuitenkin palautuvat spontaanisti noin 2-3 kuukauden aikana takaisin paikalleen. Osalla tämä voi viedä pidemmänkin ajan. Liian voimakkaasti keskivartaloa kuormittavava liikunta liian aikaisessa vaiheessa voi hidastaa erkaantuneiden vatsalihasten palautumista. Kun taas oikeanlaiset harjoitteet edesauttavat vatsalihaksia palautumaan.

Mistä vatsalihasten erkauman sitten tunnistaa?

Vatsa pömpöttää ja ryhti romantanut

Vatsalihasten erkaumasta kärsivällä usein ryhti on romahtanut ja hänellä on vaikeus hallita keskivartalon lihaksia. Alaselkä saattaa väsyä nopeasti ja vatsakin pömppöttää oudosti. Koko keskivartalo on hieman hukassa. Lantionpohjalihaksiakin on vaikea aktivoida ja siksi myös virtsankarkailuakin saattaa esiintyä.

Kun vatsalihakset ja koko keskivartalo on hukassa, niin usein tällöin tekisi mieli aloittaa ankara vatsalihasharjoittelu, mutta tällä usein vain pahentaa tilannetta. Jo valmiiksi venynyt jännesauma ei pääse palautumaan ja karanneet vatsalihakset voivat erkaantua entisestään.

Aloita lantionpohjalihaksista

Lantionpohjalihasten harjoittelu on todella tärkeässä roolissa vatsalihasten erkauman kuntouttamisessa ja ylipäätään synnytyksestä palautumisessa. Hyvässä kunnossa olevat lantionpohjalihakset lisäävät virtsanpidätyskykyä, vaikuttavat ryhtiin ja lisäävät seksuaalista nautintoa. Lantionpohjalihakset toimivat syvien vatsalihaksiemme sytyttäjänä jotka taas toimivat meidän lihaskorsettina.

Harjoittelu kannattaa siis aloittaa lantionpohjalihasten ja syvien keskivartalon lihasten treeneillä. Tärkeää on kiinnittää myös huomiota ryhtiin sillä hyvä ryhdikäs asento edesauttaa vatsalihaksia palautumaan. Huono lysähtänyt asento taas estää vatsalihaksia palautumasta.

Kaipaatko apua oikeanlaisten harjoitteiden löytämisessä?

Myös pian alkavassa FitMama® -valmennuksessa saat mm. fysioterapeuttien suunnittelemia viikottain vaihtuvia lantionpohjalihasharjoitteita ja kotitreenejä joissa on otettu huomioon vatsalihasten erkauma. Myös FitMama®-valmennuksen ruokavalio tukee painonhallintaa ja estää turhaa turvotusta. 

Artikkelin kirjoitti FitMama®-valmentaja Maija Kiljunen. 


Huom! Tätä valmennusta/kurssia ei voi maksaa liikuntaedulla.