Mistä aloittaa treenaaminen synnytyksen jälkeen? Missä lihakset ovat joutuneet kovimmalle rasitukselle?
Tietenkin siellä mistä vauva on tullut ulos. Lantionpohjalihakset ovat toimineet pohjana vauvan kodille 10kk ajan. Usein lantionpohjalihasten tärkeyden huomaa vasta, kun ne eivät toimi kunnolla esimerkiksi virtsan- ja ulosteen pidättämisen vaikeuksissa, keskivartalon tuen puuttuessa tai seksuaalisen nautinnon ollessa hukassa. Tämä superlihas ei myöskään näy päällepäin niin kuin hauislihas, joka timmissä kunnossa ollessaan saattaa pullistella paidan alta.
Synnytyksen jälkeen tämä lihasryhmä saattaa tulla ihan uutena harjoittelun kohteena ohjelmaan. Vaikka sitä olisi hyvä harjoitella jo raskausaikana. Lantionpohjalihasten harjoittelu raskausaikana nopeuttaa synnytyksestä palautumista. Lantionpohjalihasten rentouttamista on myös hyvä harjoitella raskausaikana, koska synnytys on niitä harvoja tilanteita kun lantionpohjalihasten tulisi olla ihan rentona.

Lantionpohjalihakset ovat siis ensimmäinen lihasryhmä, jonka harjoittaminen tulee aloittaa heti synnytyksen jälkeen. Lantionpohjalihaksia aktivoimalla saa esimerkiksi poikittaisen vatsalihaksen aktivoitua. Poikittainen vatsalihas on tärkeä korsettilihas harjoiteltaessa keskivartalon lihaksia ja kuuluu myös ensimmäisten harjoitettavien lihasten joukkoon. Jotta keskivartalon saa palautumaan ja vahvistettua lihaksia, lantionpohjalihasten harjoittelusta on hyvä aloittaa.
Harjoittelu kannattaa aloittaa perus supistuksista ja tämän jälkeen harjoittaa eri voiman alueita kuten kesto-nopeus- ja maksimivoimaa. FitMama®-valmennuksessa on nämä otettu harjoitusohjelman suunnittelussa huomioon.
Tiesitkö muuten, että jumppaamalla yhdessä vauvan kanssa tuet hänen kehitystään?
Erilaiset nostamiset, kantamiset, jumppailut ja leikittämiset tukevat vauvan kehitystä. Esimerkiksi erilaisten kanto-otteiden kautta saat tuettua vauvan motorista kehitystä sekä kehonhahmotusta. Otteet, joissa vauva vatsallaan aktivoivat vauvan takalinjan ja niskan kannattelua. Kun kannat vauvaa tasapuolisesti molemmilla käsillä, lonkilla, etuperin ja takaperin, tuet samalla vauvan tasapainoista fyysistä kehitystä.
Vauvan silittelyt, taputtelut, suukottelut, puhaltelut auttavat vauvaa hahmottamaan oman kehonsa ääriviivoja. Äidin läheisyys myös tälläisissä hetkissä luo vauvalle turvallisen tunteen, josta jatkossa helpompi ponnistaa uusiin itsenäisiin haasteisiin. Vuorovaikutus on myös edellytys lapsen puheen ja kielellisten taitojen kehitykselle.
Vauva myös tuntee ja kokee erilaisia, uusia rytmejä ja liikkeitä äidin kehon kautta. Erilaiset heijaukset, nostot ja heilurit ovat monella vauvalle aivan uusia ja uskaliaitakin kokemuksia. Nämä kokemukset synnyttävät mielenkiintoa liikkeen ja liikkumisen mahdollisuuksista.
FitMama®-valmennuksessa äidin lantionpohjalihastreeneihin on yhdistetty vauvan kanssa jumppaaminen. Näin saat samalla tuettua pienokaisesi kehitystä, kun tärkeät lantionpohjalihakset vahvistuvat synnytyksen jälkeen.
Jos tarvitset energiaa, virtaa ja treeni-iloa niin tule mukaan Fitmamaan!
Tsekkaa myös muut äideille suunnatut valmennukset, jotka on järjestetty yhteistyössä Fysioksen äitiysfysioterapeuttien kanssa.