17.06.2021 2 min lukuaika

Vanha sanonta pitää hyvin paikkansa

Muistatko vanhan renkutuksen: sitä saa, mitä tilaa? Voi hymyilyttää, mutta se pitää aika hyvin paikkansa. Luomme mielikuvia tulevaisuudesta koko ajan, ja useimmiten se tapahtuu varsin tiedostamatta. Tästä näkökulmasta olisi hyvä pyrkiä hallitsemaan mieltänsä ja olla luomatta tulevaisuuteen ainakaan kauhukuvia. Sanotaan, että masennuksen ja ahdistuksen tuntemiseen osaltaan vaikuttavat joko menneisyyden tai tulevaisuuden negatiivinen ajattelu. Itsellemme rakennettu selkeä kuva haluamastamme on voimavara, joka auttaa haluttujen asioiden toteutumisessa. Toisin sanoen meidän positiiviset odotuksemme tulevasta vahvistavat mahdollisuutta onnistua haluamassamme – negatiiviset ajatukset toimivat päinvastoin.

Mielikuvaharjoitukset tavoitteiden saavuttamiseksi

Urheilijat ja muusikot ovat menestyksekkäästi käyttäneet mielikuvitustaan tavoittelemiensa asioiden saavuttamiseksi. Taitoa harjoitetaan ohjatulla mielikuvaharjoittelulla, jolla pyritään luomaan haluttu tilanne mieleen ja käymään sitä ennakolta läpi. Parasta on, että tätä harjoittelua voi tehdä kuka tahansa aivan tavallisessa elämässä ja harjaantua siinä erinomaiseksi. Ennalta nähty on osa tulevaa onnistumista.

Flassi® -menetelmässä tällaisesta mielikuvaharjoituksesta puhutaan Elämän elokuvana. Sen idea on yksinkertainen, mutta erittäin tehokas. Harjoituksessa laitetaan silmät kiinni ja kuvitellaan haluttu elämänkokemus mahdollisimman tarkasti ja todentuntuisena, juuri sellaisena kuin haluat sen toteutuvan: kuvitellaan yksityiskohtaisesti muun muassa miltä halutussa tilanteessa itsestä tuntuu, missä olet, miltä siellä näyttää, ketä on paikalla. Kuvittelemalla, mitä itsellä on päällä ja esimerkiksi miltä tilanteessa tuoksuu, vahvistat harjoituksen realistisuutta.

Elämän elokuva -harjoituksella voidaan tietoisesti ja ohjatusti harjoitella ja parantaa mahdollisuutta tietyn lähitulevaisuudessa tapahtuvan suorituksen toteutumiseksi halutulla tavalla tai yhtä hyvin harjoituksen tarkoitus voi olla laajasti tulevaisuuden positiivisena näkeminen. Tällä tarkoitan vielä ajallisesti kauempana olevaa, ehkä laajemman tavoitteen toteutumiseen pyrkivää harjoitusta. Olipa kyse kummasta tahansa, harjoitus motivoi ja laittaa hihat heilumaan halutun lopputuloksen aikaan saamiseksi. Itselle ennakolta rakennettu tarkka mielikuva halutusta on tavaksi muuttuneena harjoituksena taito, jolla vahvistat mahdollisuutta tavoitteen saavuttamisesta. Upea tunne on, kun vihdoin löydät itsesi moneen kertaan kuvittelemastasi tilanteesta!

Artikkelin on kirjoittanut Laura Seppälä (Ph.D), joka on väitellyt co-designista ja ihmisten kanssakäymisestä tiimeissä. Laura on myös Flassi® -menetelmän kehittäjä.

Lue myös: Meditaatio, kiitollisuus ja arvot

FLASSI® -VALMENNUS KESÄN AJAN VAIN 5 €!

Tänä kesänä taitavaksi tuleminen tai mielen treeni ei jää setelitukusta kiinni. Lunasta itsellesi Flassi®-valmennus hintaan 5 € (norm. 39 €). Tarjous on voimassa 8.8.2021 saakka.

 Tutustu Flassi® -valmennukseen ja aloita itsesi kehittäminen!


Huom! Tätä valmennusta/kurssia ei voi maksaa liikuntaedulla.