Uusi vuosi on uuden aikaa. Saleilla on tuttu ilmiö, että uuden vuoden lupaajia on jonoksi asti tammikuun parin ensimmäisen viikon ajan, mutta tammikuun taittuessa kohti loppuaan, lupaukset unohtuvat ja sohvan pohja voittaa.

Mistä tämä ilmiö johtuu?

Useimmat uuden vuoden lupaukset paremmasta elämästa kaatuvat siihen, että luvataan liikoja ja elämäntapamuutos aloitetaan täysin epärealistisin suunnitelmin. Entisen sohvaperunan ei missään tapauksessa ole realistista siirtyä nollasta kahdeksaan treenituntiin viikossa ja vaihtaa ruokavalion sisällöksi pelkkät salaattit ja viherpirtelöt. Eihän motivoituneinkaan muuttuja voi ylläpitää tällaista tahtia muutoinkin niin hektisen arjen keskellä. 

Jos muutoksesi alkoi hirveällä höökällä ja uhkaa jo kaatua, muista, että vielä ei ole liian myöhäistä tehdä säätöjä siihen suuntaan, että muutoksestasi tulee oikeasti pysyvä. Elämä kun ei ole joko tai, vaan aina on hyvä hetki tehdä korjausliikkeitä!

1. Anna aikaa

Älä oleta, että 1.1. teet muutoksen ja sitten loppuelämän hiihtelet terveellisen ruokavalion ja kehoahellivän liikunnan allonharjalla, vaan muutos tulee satavarmasti sisältämään ylä- ja alamäkiä. Koet repsahduksia, tulet flunssaan ja elämä heittelee. Eivät vastoinkäymiset tarkoita, että et voisi tehdä joka päivä pieniä parempia valintoja. Pienistä puroista koostuu pitkässä juoksussa isoja virtoja. Anna muutokselle aikaa ja hyväksy, että pysyvästi terveellisten elämäntapojen oppiminen ja esim. painonpudotus voivat viedä kuukausia. Painonhallinta onkin sitten loppuelämän projekti, joten matkasta kannattaa nauttia.

2. Ole realistinen

Huonot elämäntavat ovat syntyneet aikojen saatossa. Hyvien opettelu vie yhtälailla aikaa. Nopeakin painonpudotus on helppoa, mutta PYSYVÄ painonpudotus vie aikaa. Rasva kun ei pala monen kilon viikkovauhdilla, vaan pikkuhiljaa. Anna siis muutoksellesi aikaa, vaikkapa koko vuosi. Sama pätee lihaskasvuun, joka on vielä hitaampaa hommaa. Jos olet jatkuvasti läkähtynyt tekemisen määrästä ja vain odotat, koska tämä ”kuuri” loppuu, on varmaa, että dieetin jälkeen palaat vanhoihin tapoihin ja vanhaan olomuotoosi. Aseta siis realistiset tavoitteet ja anna itsellesi realistinen aika toteuttaa ne. On totta, että nopeat muutokset motivoivat, mutta tekemisestä nauttiminen motivoi PITKÄÄN ja PYSYVÄSTI.

Terveellinen ateria, jossa paljon kasviksia.

3. Tee muutos sellaiseksi jota voit ja haluat ylläpitää lopun ikää

Tätä aihetta sivuttiinkin jo. Jos toivot koko ajan, että salaattikuurisi olisi jo loppu, on varmaa ettei muutos ole pysyvä. Opettele valitsemaan paremmin ja nauttimaan tekemisestä. Keksi liikuntamuoto, josta pidät. Syö ruokaa, josta pidät. On turha mättää rahkaa naamariin tulosten toivossa jos jokainen solusi inhoaa rahkaa. Eiväthän tulokset silloin ole pysyviä. FitFarmin valmennuksissa on paljon valinnan varaa, jokaiselle löytyy valmennus, jossa liikuntamuoto on mahdollista valita itselle sopivaksi ja joka ikinen valmennus sisältää kattavasti ruoka-ainevaihtoehtoja, joista valita. Jos haluat harrastaa juoksua, RUN on sinun valmennuksesi. Jos haluat treenata kotona, valitse FuncFit. Jos ryhmäliikunta on sinun juttusi, niin on myös SPORT-valmennus. Jos tykkäät salitreenistä, niin valinnan varaa on todella monipuolisesti! Pohdi tarkkaan mistä pidät ja valitse sitten tapa, jolla lähdet toteuttamaan muutostasi!

4. Ole itsesi kaveri, älä vihollinen

Jos jatkuvasti ruoskit itseäsi ”epäonnistumisista”, puhut itsellesi rumasti ja syyttelet itseäsi, on todennäköisempää että turhaudut ja luovutat, kuin silloin, jos opettelet olemaan itsellesi myös armollinen. Ei ihminen epäonnistu, jos dieetillä syö pullan. Silloin on tapahtunut vain repsahdus, joka ei todellakaan vesitä koko dieettiä. Kysymys on AINA siitä miten itse suhtautuu virheisiin ja repsahduksiin. Toki itselleen pitää olla rehellinen ja ymmärtää, että dieetillä pulla päivässä ei enää mene normaalista repsahduksesta, vaan siihen olet jo alitajuisesti antanut itsellesi luvan, mutta itsensä inhoaminen repsahduksen jälkeen ei auta ketään.

Olemme havainneet, että ne jotka repsahtavat ja syyttävät itseään siitä raskaasti, todennäköisemmin luovuttavat ja antavat herkuille pikkurillin sijaan koko käden. Jos taas suhtaudut terveellä tavalla epäonnistumiseesi, pyydät itseltäsi anteeksi, otat opiksi ja jatkat elämäntapamuutoksesi kanssa heti siitä mihin jäit, onnistut todennäköisemmin. Yksi pulla ei kaada dieettiä, mutta luovuttaminen kaataa. 

5. Kiitä itseäsi

Älä ajattele jatkuvasti vain epäonnistumisiasi. Mieti kaikkia niitä asioita, joita teet paremmin kuin aiemmin! Mieti kaikkia niitä valintoja, joita olet osannut tehdä itsesi hyväksi! Niistä koostuu pitkässä juoksussa elämäntapamuutoksesi pohja, joka kantaa pitkälle!

Nainen pitelee hedelmiä silmiensä kohdalla ja istuu pöydän, jossa paljon hedelmiä, vieressä.

Muista että teet tätä itsellesi, oman hyvinvointisi parhaaksi! Tee muutoksestasi siis sellainen, joka sopii SINULLE.

Jos kaipaat apua muutokseesi, osallistu nettivalmennukseen! Saat ohjeet treeniin ja ruokavalioon ja valmentajat, jotka auttavat sinua sovittamaan ohjelmat omaan arkeesi!Haluatko maksaa liikuntaeduilla?