17.06.2021 2 min lukuaika

Tiedätkö sen ärsyttävän tunteen, että on tullut taas mokattua?

Mahan pohjassa kääntää ja kurkkua kuristaa. Tehtyä ei saa tekemättömäksi, eikä mokaa mielestä. Mietit sen jokaista pientä yksityiskohtaa ja jossittelet, että olisipa jokin mennyt toisin; joku toinen olisi tehnyt jotain toisin ja varsinkin, että itse olisit tehnyt jotain toisin tai jättänyt tekemättä. Mokasta toipumiseen auttaa yksinkertaisesti ajankuluminen, mutta joku ’pikahelpotus’ olisi tervetullut.

Epäonnistumisessa voi olla jotain arvokasta. Vaikka moka tai epäonnistuminen voi pahimmillaan olla superärsyttävä, lamaannuttavakin, siitä voi aina oppia jotakin. Luonnollisesti joillekin asioille emme vain voi mitään, mutta asennoitumisen niihinkin voimme jokainen valita itse.

"Olet arvokas juuri tuollaisena kuin olet, vaikka olisit mokannut kuinka pahasti."

Miten epäonnistumista voi käsitellä?

On aloitettava siitä, miten asiaa käsittelee. Sillä se, miten epäonnistumiseen tai mokaan kannattaa suhtautua, on jokaisen opittavissa. Flassi® -menetelmässä on Elämän pelikortit -harjoitus. Siinä on kyse näkökulman vaihtamisen taidosta. Kuten pelikorteilla, myös tapahtumilla voi nähdä puolensa. Kortin toisen puolen opetus voi esimerkiksi olla, että on opittava asettamaan – ja pitämään omat rajansa paremmin. Kenties opittava sanomaan ei tai kyllä oikeassa tilanteessa oikeaan aikaan. Vanhan sanonnan mukaan: ”joskus opetus on vain, että toimi tyhmästi”. 

Lue myös: Huomenna vai tänään?

Opeteltava taito, joka auttaa mokan selättämisessä, on Näkökulman vaihtamisen taito. Se opettaa kysymään: Mikä on tämän tilanteen opetus ja miten voin hyödyntää sitä tulevaisuudessa? Kun mietit, mitä tilanteesta voisit oppia, löydät varmasti kasan uusia oivalluksia. Ensimmäisinä mieleeni tulee itsekunnioitus ja -arvostus. Olet arvokas juuri tuollaisena kuin olet, vaikka olisit mokannut kuinka pahasti. Tuska menee ohi, kun hyväksyy sen, että on vain ihminen, joka voi ja saa tehdä virheitä – ja oppia niistä!

Mokat ja epäonnistumiset ovat osa elämää

Haluat varmasti elää elämääsi täysillä. Mokat ja epäonnistumiset ovat luonnollinen osa sitä. Rapatessa roiskuu, sanotaan. Kaikki tekevät virheitä, mutta kuinka moni meistä omaa erinomaisen taidon suhtautua niihin oppiaksemme? Kyse on taidosta ja taitavaksi tuleminen vaatii harjoittelua. Mielen treenin harjoitteleminen on itsensä haastamista, ja siinä hyvät neuvot ovat tarpeen. Siksi suosittelen opettelemaan näkökulman vaihtamisen taidon; pääset ärsytyksestä eteenpäin ja taito hyödyntää kokemaasi tulevaisuudessa kasvaa. 

Artikkelin on kirjoittanut Laura Seppälä (Ph.D), joka on väitellyt co-designista ja ihmisten kanssakäymisestä tiimeissä. Laura on myös Flassi® -menetelmän kehittäjä. 

Tänä kesänä taitavaksi tuleminen on helpompaa kuin koskaan ennen. 

Tutustu Flassi® -valmennukseen ja aloita itsesi kehittäminen! Kurssi kestää 21 päivää ja maksaa vain 29 €. 


Huom! Tätä valmennusta/kurssia ei voi maksaa liikuntaedulla.