Ketogeeninen ruokavalio on maailmalla tämän hetken suurimpia ravitsemustrendejä. Useimmat kokeilevat ketodieettiä ensisijaisesti painonpudotukseen, mutta sillä voi olla myös terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia.

Jutta halusi itse kokeilla kolmen viikon pituisen testijakson, miltä ketogeeninen ruokavalio tuntuu KETO49®-valmennuksessa.

"Ketodieetti on puhuttanut ihmisten keskuudessa niin paljon, että ajattelin saavani siitä parhaan kokemuksen kokeilemalla sitä itse. Testijaksoni oli aika lyhyt, mutta pääsin mielestäni hyvin testaamaan sen toimivuutta tässäkin ajassa", Jutta kertoo. 

FITFARMin ohjeilla ei tarvinnut miettiä 

Ketogeeninen ruokavalio ymmärretään usein väärin. Se ei ole sitä, että hiilihydraatin määrä vain vähennetään alas. Oikeaoppisessa keto-ruokavaliossa on huomioitava monia asioita. Ruokavalion energiamäärä on pidettävä riittävän ylhäällä kun dieetataan, eli kun hiilihydraatit pudotetaan ruokavaliosta pois, rasvaa on tuotava riittävästi tilalle. Ruokavaliota tulee myös noudattaa tarkasti, jotta keho pääsee adaptoitumaan rasvan käyttöön.

 Jutta noudatti KETO49®-valmennuksen ohjeita, mikä oli Jutan mukaan helppoa.

"Olisi ollut työkiireiden keskellä hankalampaa, jos olisin itse joutunut laskemaan ja pohtimaan ravinnon määrää ja lähteitä. Moni aiheuttaa itselleen vaikean alun ketodieettiin, jos unohtaa elekrolyyttien roolin ja syö liikaa proteiinia ja huonoja rasvoja. Siksi asiantuntijan apu on mielestäni erittäin tärkeää", Jutta teroittaa.

Tarkoittaako keto vähähiilarista dieettiä? 

Usein oikeaoppinen ketogeeninen dieetti sekoitetaan vähähiilihydraattisiin ja runsasproteiinisiin dieetteihin, kuten karppaamiseen ja Atkinsin dieettiin. Kyseiset dieetit ovat sovelluksia ketogeenisestä ruokavaliosta ja eroavat merkittävästi alkuperäisestä ketogeenisestä ruokavaliosta mm. siten, ettei se ole yhtä runsaproteiininen. Rasva on ruokavaliossa merkittävässä roolissa ja siitä saadaan noin 70% päivän energiamäärästä. Ketogeenisessa ruokavaliossa rasvat tulevat hyvistä lähteistä, kuten pähkinöistä, kanamunasta,  avokadosta ja erilaisista öljyistä. Rasva on ruokavalion tärkein osuus ja siihen pitää satsata.

Makeanhimosta eroon

"Ensimmäiset pari päivää kärsin päänsärystä, joka meni ohi särkylääkkeellä. Uskomattomin asia on, että makeanhimoni katosi heti alussa. Rakastan sokeria ja herkkuja ja pelkäsinkin, miten pärjäisin sokerikoukkuni kanssa. En edes muista sellaista ajanjaksoa, että mieleni ei olisi tehnyt sokeria. Nyt sain kokea tämänkin tunteen", Jutta iloitsee.

Keton tiukimmassa vaiheessa hiilihydraatit pidetään todella alhaalla ja ne tulevat pääosin hyvin ravintorikkaista vihreistä kasviksista, eli juurekset, perunat ja viljat eivät kuulu nautittavien ruoka-aineiden listalle. Tällä ylläpidetään ketoosia, joka on vaihtoehtoinen aineenvaihdunnan tila. Normaalisti energianlähteenä on glukoosi, mutta ketoosissa polttoaineena toimivat ketoaineet. Proteiinia ketogeenisella ruokavaliossa nautiskellaan kohtuudella. Liiallinen proteiinin määrä alkaa käyttäytyä kropassa sokerin tapaan maksan muodostaessa siitä glukoosia.

Kiitosta aiheuttaa myös ketogeenisella ruokavaliolla saavutettava kylläisyyden tunne ja tasaisempi ravintotilanne kropassa, koska hiilihydraattien aiheuttama verensokerin heittely on suljettu pois. Moni kokeekin olonsa todella pirteäksi ja energiseksi sen jälkeen, kun alun pienistä vaikeuksista on päässyt yli.

Sokeri ja hiilihydraattipitoisia ruokia. Pysäytä sokerikoukku ketogeenisen ruokavalion avulla.

Kannattiko ketoa kokeilla?

"Olen noudattanut elämäni aikana monenlaisia ruokavaliomalleja. Keto-dieetin kokeilu oli ehdottomasti hyvä kokemus ja voisin tehdä sen joskus uudestaan. Se, että ryhtyisin kokonaan noudattamaan ketogeenistä elämäntapaa, ei ole kuitenkaan minun juttuni. Vähän tosin harmittaa, että testini kesti vain 3 viikkoa, koska parhaat ja energisemmät olotilat varmasti jäivät kokematta. Aluksi oli hankalinta, mutta mitä pidemmälle kokeilu eteni, sitä paremmaksi tunsin oloni. Näin ollen vähän harmittikin lopettaa jo kolmen viikon jälkeen, varsinkin kun painonpudotustahtikin motivoi jatkamaan - itseltäni lähti testijakson aikana huikeat 5 kiloa", Jutta hehkuttaa. 

Ketogeeninen ruokavalio onnistuu myös vegaanisena 

Vaikka ketogeeninen ja proteiinirikas ruokavalio yleensä yhdistetään eläinperäisten tuotteiden potraan popsintaan, voi ketogeenistä ruokavaliota harjoittaa myös vegaanisesti. Lihatuotteiden käyttö ei ketogeenisen ruokavalion noudattamisessa ole kuitenkaan välttämätöntä, vaan kasviproteiinista pystyy saamaan tarvittavat aminohapot terveytensä tueksi.

Lue lisää FitFarmin KETO49®- ja KETO365®-valmennuksista. Haluatko maksaa liikuntaeduilla?