Toiminnallinen harjoittelu tarkoittaa oman kehon treenaamista ja tehostamista erilaisin keinoin, harjoituksin ja apuvälinein. Ollakseen toiminnallista, harjoittelun on oltava monipuolista, jotta se palvelee kehon monimuotoisia ominaisuuksia.

Toiminnallinen harjoittelu kehittää kaikkia fyysisiä ominaisuuksiasi yhtäaikaisesti ja monipuolisesti, minkä vuoksi se myös eroaa tavallisesta kuntosaliharjoittelusta; tavallisessa kuntosaliharjoituksessa harjoitetaan ainoastaan suorittavaa päälihasta. Kuntosaliharjoittelun ja toiminnallisen harjoittelun ei kuitenkaan tarvitse kilpailla keskenään vaan toiminnallisen harjoittelun voi ottaa mukaan omaan harjoitteluunsa vahvistamaan heikkouksia ja monipuolistamaan omaa harjoittelua.

1. Toiminnallinen harjoittelu sopii todella moneen tavoitteeseen!

Toiminnallinen harjoittelumenetelmä sopii monipuolisuutensa ansiosta kaikenlaisille liikkujille. Mikäli olet kiireinen uraihminen, pystyt harjoittelemaan tehokkaasti jopa puolessa tunnissa koko kehon lihasryhmät yhdistelmäliikkeiden avulla. Paatuneimmallekin kuntosaliharjoittelijalle toiminnallinen harjoittelu antaa uusia virikkeitä, haasteita sekä mahdollisuuden uusia omia rajojaan.

Mikäli tavoitteenasi on painonpudotus tai kiinteytyminen, tukee toiminnallisuus näitä kuluttamalla tehokkaasti energiaa ja kuormittamalla kokonaisvaltaisesti kehoa. Nuorelle toiminnallinen harjoittelua tuo lisää voimaa sekä ketteryyttä ja iäkkäimmille harjoittelijoille tasapainoa ja koordinaatiota.

Nainen nostaa levytankoa. Toiminnallisessa harjoittelussa nostetaan paljon painoja.

 2. Toiminnallinen harjoittelu kehittää kaikkia fyysisen kunnon osa-alueita samanaikaisesti!

Yleinen syy tuki- ja liikuntaelimistön sairauksiin ja vammoihin on puutteellinen kehonhallinta sekä kehoon kohdistuva vähäinen tai yksipuolinen kuormitus. Toiminnallinen harjoittelu kehittää yleisesti kestävyyttäsi, lihaskuntoasi, lihasvoimaasi, liikkeenhallintaa sekä liikkuvuutta.

Kun harjoittelu rakennetaan vapaiden painojen ja omankehon painon ympärille, kuormitamme ja aktivoimme vartalon suuria lihaksia avustavia pienempiä lihaksia sekä lihasketjuja toimimaan yhtäaikaisesti. Lisäksi keho joutuu monissa liikkeissä hakemaan tasapainoa, joka omalta osaltaan kehittää koordinaatiota ja pienten lihasten toimintaa.

 3. Toiminnallisen harjoittelun avulla treenit eivät ole enää koskaan tylsiä!

Toiminnallisessa harjoittelussa vain taivas on rajana. Vuoteen saa nimittäin mahtumaan 365 erilaista harjoitusta. Toiminnallinen harjoittelu perustuu vaihtelevuuteen, jossa käytetään hyväksi aikaa ja monipuolisia liikkeitä erilaisilla välineillä. Levytangolla, käsipainoilla, kahvakuulilla, omalla kehonpainolla sekä kuminauhoilla saa rakennettua vaikka ja minkälaisia harjoituksia, missä varmasti pääset haastamaan itseäsi ja kokemaan jotain todella erilaista. Tutuistakin liikkeistä pystyy tekemään erilaisia yhdistelmäliikkeitä, jotka tuovat harjoitteluusi uuden ulottuvuuden.

Harjoituksissa aika on treenikaverisi, jota vastaan ”kilpaillaan”. Aika ohjaa tekemään harjoitukset joko kevyesti, keskitehoilla tai täysillä. Jopa viidessä minuutissa pystyt saamaan itsestäsi enemmän irti kuin koskaan kuvittelit.  

Artikkelin on kirjoittanut fysioterapeutti, personal trainer Jessica Reiman. 

Jessica toimii valmentajana NEXT LEVEL -valmennuksessa, joka perustuu toiminnalliseen harjoitteluun. Lue lisää ja lähde mukaan!


Huom! Tätä valmennusta/kurssia ei voi maksaa liikuntaedulla.