Yksi tärkeä tekijä juoksun helppouden kannalta on oikean askelrytmin löytäminen. Liian pitkällä askeleella juostessa jalat kuormittuvat turhaan. Liian pitkä askel voi myös myös altistaa rasitusvammoille, kun juoksumatkat ja -vauhdit kasvavat. Pitkällä askeleella harppominen on altistaa myös vauhdin laskemiselle pidemmän matkan myötä. Askelrytmin muuttaminen ei ole kuitenkaan ihan helppo juttu, vaan vaatii työtä muutoksen eteen.

Mies ja nainen juoksee. Run-juoksuvalmennus™ on tarkoitettu kaikentasoisille juoksijoille.

Harjoittelun kannalta tärkeimpiä tekijöitä ovat riittävä lihaskunto ja oikea juoksuasento. Riittävä lihaskunto pitää askeleen kimmoisana ja mahdollistaa hyvän juoksuasennon säilymisen pidemmilläkin lenkeillä. Hyvässä ryhdikkäässä juoksuasennossa askel osuu tukevasti lantion alle. Liian kumarassa juostessa painopiste jää helposti liian taakse ja juoksurytmi alkaa laskea. Harjoitteet, joissa rytmiä muutetaan tietoisesti, ovat hyvä keino päästä alkuun oman juoksurytmin hakemisessa. Esimerkiksi juostessa voi ottaa pätkiä, joissa nostaa rytmiä tasaisin väliajoin (esim. lyhtypylväiden väli). Vauhdin nostaminen pysäytetään kun juoksurytmi alkaa tuntua liian nopealta.

Mies ja nainen juoksevat yhdessä siltaa pitkin. Run-juoksuvalmennus™ on tarkoitettu sekä miehille että naisille.

Tekniikan kannalta tärkeää on hyvä käsien käyttö. Käsien hyvään rytmiin keskittyminen nostaa automaattisesti myös jalkojen rytmiä. Askelluksessa kannattaa keskittyä liiallisen kanta-askelluksen välttämiseen. Usein parhaaseen lopputulokseen päästään ottamalla askel vastaan jalan keskiosalla. Askeleen lyhentäminen on myös tarpeen rytmin kasvaessa. Tämä lisää juoksun rullaavuutta ja pienentää yksittäisten askeleista tulevien iskujen voimaa.

Lähes jokainen rannetietokone tarjoaa tänä päivänä mahdollisuuden mitata askelrytmiä. Vaikka paras rytmi on aina henkilökohtainen, optimaalinen rytmi löytyy usein 90 askeleen minuuttitahdista, tai jos kellosi mittaa molempien askelten määrän, rytmi on 180. Keskirytmiä kannattaa seurata koko lenkin ajalta. Vertailua kannattaa tehdä myös lenkin alku- ja loppupään välillä, jotta rytmi ei laske matkan myötä. Askelrytmiin pääsee käsiksi myös ilman mittalaitteita laskemalla askeleet minuutin ajalta juostessa.

Treeniohjelman ja ruokavaliot juoksuharrastukseen löydät RUN-juoksuvalmennuksesta! Valmennus sopii kaikentasoisille lenkkeilyn ystäville!

Artikkelin kirjoitti RUN-valmentaja Teemu Lemmettylä.Haluatko maksaa liikuntaeduilla?