Olen treenannut aikanaan kovaa, aivan todella kovaa. Tuloksena ovat olleet näkyvät lihakset ja rivi mitaleita kilpailuista, mutta mukaan on mahtunut myös loukkaantumisia sekä heikkoa palautumista. Säännöllinen liikunta on sekä keholleni että mielelleni aivan huipputärkeä juttu, mutta treenaan nykyään paljon entistä lempeämmin. En treenaa todistaakseni kenellekään mitään vaan jotta olisin terve, ja jotta minulla olisi kokonaisvaltaisesti hyvä olo.
Nykyään treeni on minulle kehon ja mielen virkistämistä, haastamista sekä myös rentoutusta.
JAKSAA, JAKSAA...?
Treenin ei tarvitse olla todistelua siitä, että jaksat kyllä. Omille kilpailuajoilleni mahtui moniakin hetkiä, jolloin olisi ollut järkevämpää lopettaa treeni kuin jatkaa! Toki on muistettava, että fitnesskilpailuun valmistautuminen on huippu-urheilua ja se eroaa merkittävästi tavallisesta treenaamisesta. Jos haluaa menestyä, on jaksettava painaa silloinkin, kun ei huvita. Liian kovasta treenistä palautuminen on hidasta ja henkisesti raskasta. Pakonomainen treeni tekee treenistä puskevaa, ja suoritukset saavat siinä liian suuren painoarvon.
Ota mieluummin treenin lähtökohdaksi oman itsesi kuuntelu. Mikä innostaa sinua tänään eniten: lenkille lähteminen, salitreeni vai syvävenyttely? Pinnistä itsesi ylös sohvalta, jos laiskottaa - lempeys ei tarkoita lorvimista!

Lue myös: Vinkit vireystason nostamiseen
Lempeän treenin teho perustuu moneen seikkaan: sopiva rasitusmäärä, rauhallinen palautuminen sekä innostunut fiilis. Treenin ei pidä olla rasittavaa puurtamista!
Treenaamisen tärkein tavoite ei ole taulukoissa, vaan kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa.
Kilpailua varten treenatessa kaikkea mitataan: painoa, senttejä, ruoka-annoksia. Mittaamiselle on paikkansa, sen tietää jokainen laihduttaja. On todella motivoivaa nähdä konkreettisia tuloksia. Mitattavat tulokset ovat kuitenkin vain tulosten toinen puoli. Niiden tärkeämpi puoli on oma olo. Moni valmennettavammekin kehuu huikeista mitattavista tuloksistaan huolimatta eniten juuri oman olon paranemista: miten paljon syvemmin hän nykyään nukkuu, miten positiivinen olo on ja miten ihanalta tuntuu jaksaa arjessa hyvin.
OLE ITSELLESI LEMPEÄ
Kuuntele kehoasi ja jaksamistasi ja päätä sen perusteella, mikä on sinulle järkevää treeniä juuri nyt. Keskity siihen, mikä kohta kehossasi kaipaa vahvistamista tai huomiota. Erilaiset rentoutus- ja meditaatioharjoitukset ovat loistava apu itsetuntemuksen lisäämiseen. Kun tunnet, missä rajasi menevät, et pyri jatkuvasti ylittämään niitä.
Tarjoat itsellesi treenin kautta sopivasti haastetta, energisoivaa liikettä sekä myös mahdollisuuden rentoutua ja palautua.
Ole sinäkin lempeä itsellesi ja lähde hakemaan treeniin inspiraatiota omaa kehoasi ja mieltäsi kuunnellen! Mikä kehosi kohta tuntuu kaipaavan vahvistusta, mikä taas on kireä ja kaipaa venyttelyä? Minkälainen liikunta olisi tänään sinulle innostavinta?
Tsemppiä ja lempeyttä!
Toimittanut Mitra Vasara.
Lempeitä ja koko kehon hyvinvointia parantavia treenejä on luvassa FLOW-valmennuksessasekä Kehonhuolto-kurssilla. Tervetuloa mukaan!