Taas sorrut lounastauolla korvaamaan kunnon ruoan suklaapatukalla, koska on kauhea kiire eikä ruokaa ole saatavilla mistään läheltä. Terveellisiä elämäntapoja tulee sabotoitua vähän väliä mitä kummallisimmilla hätäratkaisuilla tai pahimmassa tapauksessa jätät kokonaan syömättä?
Kuulostaako tutulta? 

Jostakin syystä eväiden valmistaminen ja mukanakuljettaminen nähdään kamalan vaivalloisena ja hifistelijöiden touhuna, vaikka se on oikeasti todella helppoa! Pakkaamalla mukaan omat eväät varmistat sen, että ruokaa on saatavilla silloin kun on nälkä eikä nälkäkiukku pääse yllättämään. Lisäksi tiedät mitä syöt ja vältyt pikaratkaisuilta ja syömättömyydeltä! Jaksat varmasti päiväsi paremmin kun olet syönyt hyvin!

Laadimme helppojen ja ravitsevien eväiden viisi kultaista sääntöä, jotta Sinun arjestasi tulisi sujuvampaa!

1. Suunnittele

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Suunnittele vaikka jo sunnuntaina, mitä syöt tulevalla viikolla. Pohdi missä menet milloinkin ja kuinka pitkiä päiväsi ovat, eli monetko eväät tarvitset kullekin päivälle. Kun olet perillä siitä, paljonko eväitä tarvitset minäkin päivänä, sinun on helppo tehdä ostoslista ja hankkia oikeat määrät tarvittavia aineksia. Näin vältyt myös ruokahävikiltä! Pohdi myös tarkkaan, missä olet menossa, eli minkätyylisiä eväitä tarvitset. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta kylmäsäilytykseen, niin kannattaa valita pilaantumattomia eväitä. Esimerkiksi eväsleivät, hedelmät, proteiinipatukat, tonnikala ja salaatit säilyvät yleensä hyvin myös ilman kylmää. Jos taas sinulla ei ole mahdollisuutta lämmittää ruokaasi, kannattaa suosia kylmänä nautittavia vaihtoehtoja, kuten tuorepuuroja, salaatteja ja eväsleipiä. Jos sinulla on mahdollisuus kylmäsäilytykseen, mikroon tai edes vedenkeitin, niin mahdollisuutesi eväiden valmisteluun reissussa ovat jo todella moninaiset!

 Eväsrasioita, johon pakattu terveellisiiä eväitä.


2. Valmista

Kun olet suunnitellut hyvin, voit alkaa toteuttaa. Valmista sopivat satsit valitsemiasi eväitä ja pakkaa ne esimerkiksi eväsrasioihin. Voit hyvin valmistaa vaikka koko viikon eväät kerralla ja pakastaa osan. Jos sinulla ei esimerkiksi ole reissussa kylmäsäilytysmahdollisuutta, niin ota evääsi aamulla pakastimesta ja se ehtii sulaa päivän aikana pilaantumatta! Voit myös valmistaa eväistäsi etukäteen vain osan, esimerkiksi keittää riisiä, valmistaa proteiinin lähteet ja pakastaa ne. Kun sitten pakkaat seuraavan päivän eväitä, otat annoksen pakkasesta ja heität vain joukkoon tuoreita kasviksia ja pakkaat eväät mukaan!

Manskkasmoothie, banaani, pähkinöitä ja muita terveellisiä välipaloja.

3. Kuljeta

Harvalla on reissun päällä mahdollisuutta kylmäsäilytykseen. Voit siis tosiaan suosia eväitä, jotka eivät vaadi kylmäsäilytystä tai ottaa evääsi mukaan jäisinä. Vaihtoehtoisesti voit myös hankkia kätevän ja mukanakulkevan eväskylmälaukun, johon mahtuu hyvin koko päivän eväät rasioineen! Nykyisin markkinoilla on paljon näppäriä pieniä ja sieviä kylmälaukkuja, joita kelpaa kantaa mukana! Markkoinoilla on myös paljon eväsrasioita, joiden kansi toimii kylmäkallena, joten eväät pysyvät viileinä myös ihan vain rasiassaan.

Jos laukkutilaa ei ole kovasti, niin kannattaa suosia tiiviitä pakastepusseja. Pusseja kannattaa laittaa pari päällekäin, jotta vältyt ikäviltä vuodoilta. Jos sinulla taas on ruhtinaallisesti laukkutilaa, eväät kannattaa pakata tiiviisiin ja mikronkestäviin lasi- tai muovikippoihin, joista on huomattavasti mukavampi evästää.

4. Nauti

Kun sitten nälkä iskee, sinulla on eväät valmiina eikä sinun tarvitse tuhlata päivästäsi aikaa ruoan ajattelemiseen ja metsästämiseen. Sen kun kaivat vain kipon tai pussukan esiin ja painat eväät ääntä kohti! Jos reissusi suuntautuu muualle kuin työpaikalle tai tutun luo, voi olla hyvä idea pakata mukaan myös ruokailuväline. Oma lusikka, haarukka tai niiden yhdistelmä, eli luha, helpottaa huomattavasti evästämistä eikä pinnaansa tarvitse venyttää aterimia paikantamalla - näin varmistat sulavan evästyskokemuksen!

Omien eväiden nauttimisen ei tarvitse olla karmaiseva kokemus, jossa nautitaan puolijäistä parsakaalia ja vettynyttä kanaa sormin pussista, vaan eväisiin voi oikeasti panostaa ja niistä voi nauttia, kun näkee vain hieman vaivaa eväitä valmistaessa! Anna siis mielikuvituksen lentää ja valmista evääksi herkkuruokaasi!

Kasviksia, hedelmiä ja näkkileipää, joista on helppo koota terveellisiä eväitä.

5. Hätäratkaisut

Entä jos ne huolella valmistetut eväät kuitenkin unohtuvat kotiin, saako sitten vetää suklaapatukan tai jättää syömättä? Mieluiten ei. Kartoita alueen ravintolat ja valitse sellainen, josta saa fiksua ruokaa. Jokainen ravintola (pikaruokaravintoloita lukuunottamatta) on valmis laittamaan asiakkaan pyynnöstä terveellistäkin ruokaa. Älä siis epäröi astella ravintolaan ja tilata vaikkapa kasviksia ja kanaa/kalaa/kasviproteiinin lähdettä. 

Jos aika on tiukilla ja ravintolat kaukana, myös lähes jokainen huoltoasema myy esimerkiksi kasviksia, raejuustoa/rahkaa ja hedelmiä, päkinöitä ja proteiinivanukasta/-patukoita tai vaikka ruisleipää ja tonnikalaa! Älä siis marssi suoraan suklaapatukkahyllylle, vaan koukkaa vihannesosaston kautta ja hae vielä jokin laadukas proteiininlähde kylkeen, niin nälkä pysyy loitolla eikä suklaapatukan jälkeinen verensokerin heittely pilaa päivääsi.

Arvosta itseäsi ja hyvinvointiasi siis myös kiireessä ja reissun päällä!

Superdieetti®-valmennuksessa saat tarkan ruokavalion, jonka mukaan vaikka koko viikon eväät on helppo valmistaa mukaan!

Huom! Tätä valmennusta/kurssia ei voi maksaa liikuntaedulla.